Keskustelut Metsänomistus Menovarauksen hyödyntäminen

  • Tämä aihe sisältää 33 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten TolopainenTolopainen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)
  • Menovarauksen hyödyntäminen

    Hei!

    Olen uusi metsänomistaja ja tämä tilanne on tullut yllättäen ja pyytämättä.Joku käsitys on metsäasioista.Tänävuonna myyty pieni päätehakkuu,josta rahat saatu. Ensi kesänä olis tarpeen maan muokkaus ja taimet. Eli:tuloja tänä vuonna ja menoja ens vuonna.

    Mitä hyötyä/haittaa olis laittaa veroilmoitukseen menovarausta 8% tai 15% puunmyyntituloista, jos seuraavat puunmyyntitulot olis arviolta 5-10 vuoden kuluttua? Jotenkin ei aukea,miksi tämä menovaraus ei ole automaattinen verottajan puolelta.Onko turhaa pohdintaa?

     

     

     

     

  • Nuakka

    Jos odotettavissa ei ole isompia tuloja lähivuosina vaan menoja, veroissa ei ole tulossa korotuksia ja saa tulonsa kikkailtua pienempään verokantaan voi varauksia tehdä. Jos ja kun seuraava hallitus on demarivetoinen, en lykkäisi varausten tulouttamista sinne asti.

    MaalaisSeppo

    Tolopaisen kikoilla verotusta voi hieman siirtää, ei välttää. Joskus ne on maksettava. Yrittäjävähennys myös hieman vaikuttaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Käytännössä voi olla hamaan tappiin sisällä neljän vuoden varaukset, jos myy puuta saman määrän vuodessa vaikka 50v, varausten purun voi jättää vaikka perinnöksi. Itse sain perinnöksi isot vähennykset.

    Jean S

    Eihän sillä tuloutusvuodella ole mitään väliä, ellei

    a) pääomatulopuolella ole vuosia, jolloin mennään lisäprosentin puolelle (näin vuosina ei siis kannata tulouttaa, ja toisaalta näinä vuosina varauksia kannattaa nimenomaan tehdä niin paljon kuin pystyy)

    b) ansiotulopuolella ole heiluntaa, jota yritetään paikata alijäämähyvityksillä

    Muuten yrittäjävähennykset ym ovat kai ihan se ja sama, jos oletetaan, että ne toistuvat samanlaisena joka vuosi.

    isaskar keturi

    Jollei ole muuta pääomatuloa kuin metsätulo, niin silloin varauksien purusta hyötyy, kun vuotuiset menot ylittää tuon aikaisemmin kertomani 4700 euron rajan (tarkkaan taitaa olla jotain 4666). Tämä johtuu siitä, että verottaja on laittanut ylärajan (1400e) alijäämähyvitykselle. Eli tyypillisesti suurempi uudistushakkuu, jossa uudistamiskulut (muokkaus+istutus raivauksineen) seuraavana vuonna, niin kannattaa tehdä menovaraus ja hyötyy vähän kokonaisveroasteessa.

    Tolopainen Tolopainen

    Missä tilanteessa varausta ei kannattaisi tehdä. Ei se mitään maksa, että on neljä vuotta varauksia sisällä. Viidentenä puretaan ja tehdään uusi.

    isaskar keturi

    Teen itse aina täydet menovaraukset, koska ei siitä haittaa ole kuten tolppa kertoo. Antaa kuitenkin pelivaraa ja joissain tilanteissa (esim. yllä mainitsemani) siitä jopa suoraan rahallisesti hyötyy.

    Tietysti on iloinen asia, että osa maksimoi veronmaksuaan, enkä sitä moiti.

    Anna

    Te puhutte neljästä vuodesta. Tarkennetaan hieman, että pohjoisessa tuo aika on 6 vuotta. Itse olen aina tehnyt menovarauksen. Kuluja tulee joka vuosi kuitenkin, niin menovaraus kannattaa. Minun logiikalla ideaalitilanteessa ei maksa tuosta 15% menovarauksesta laisinkaan veroja.

    Tolopainen Tolopainen

    Oletko se Mäen Anna, jonka tapasin naisten tansseissa.

    isaskar keturi

    Sekoittuu asiat – Anna et maksakaan veroa menovarauksesta, jos se käytetään menojen kattamiseen. Ei se kuitenkaan vähennä sinun verorasitetta muussa kuin siinä tapauksessa, että vuosimenot ylittävät verottajan alijäämähyvitykselle asettaman ylärajan.

    Laskuesimerkki: 100 euron menovaraus. Purat sen seuraavana vuonna 100 euron kulun vastineeksi, jolloin et joudu maksamaan tuosta sadasta eurosta 30% pääomaveroa. Mutta jos sinulla ei olisi ollut menovarausta, verottaja olisi tehnyt sinun henkilökohtaisessa verotuksesta 100 euron tappiollisesta pääomatulosta 30% alijäämähyvityksen. Siis sama, jonka hyödyit menovarauksella. Vasta yli 4700 euron menoilla alkaa ”säästämään” menovarauksen pääomatulon verran.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)