Keskustelut Harrastukset Menetetty mesimarja?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 77)
  • Menetetty mesimarja?

    Metsänhoito-osiossa ketjussa ”Avohakkuu sopii hyvin Pohjolan ilmastoon” on muutama mesimarjaa koskeva kommentti. Parasta lienee yrittää kerätä palstalaisten mesimarjatietous oman otsikkonsa alle.

    Kiinnostuin viime kesänä luonnonvaraisesti kasvavan mesimarjamme (Rubus arcticus) tilanteesta, kun havaitsin eräällä avohakatulla alueella runsaasti ”maamuuraimen” viehättävän punaisia kukkia. Siispä kysyin yllä mainitussa avohakkuuta käsittelevässä ketjussa palstalaisten viimeaikaisia kokemuksia ja havaintoja mesimarjasta. Siinä yhteydessä ainoastaan nimimerkki ’vänkäri’ kertoi saunarantansa esiintymästä. Epäselväksi jäi kuitenkin silloin (heinäkuu), millainen oli marjojen muodostus hänen kasvustossaan.

    Olen kiitollinen kaikille, jotka tahtovat jakaa kokemuksensa ja tietonsa mesimarjasta. Erityisesti kasvupaikan luonne kiinnostaa, samoin marjojen esiintyminen. Vanhat muisteluksetkin asian tiimoilta ovat kovasti tervetulleita.

  • hemputtaja

    Se nyt ei mesimarjaan liity, mutta tuo Aukustin selvitys lampaiden vaikutuksesta laukaisi vanhan mielipiteen.

    Laiduntamisen melkoinen väheneminen on aiheuttanut pusikoitumista, rehevöitymistä ja mesimarjan vähenemistä. Aika moni ns. ”uhanalainen” on myös lujilla. Kieroutunutta kauppatasetta ei kannata edes mainita.

    Mutta siten tuo varsinainen ”mielipide” Epäilen, että laiduntamisen heikkous on yksi syy myös punkkien yleistymiseen.

    Nihh ja tiedä vaikka myyrätkin olisivat lisääntyneet, kun lehmät eivät niitä enää syö.

    kisi

    Maailma muuttuu – ihminen muuttuu
    ja ihminen muuttaa maailmaa. Mesimarja siinä sivussa elää omaa elämäänsä eikä kesyynny helposti marjovaksi puutarhakasviksi käden ulottuville. Mansikan kanssa ihminen on onnistunut ilmeisen ihailtavasti, kun talvellakin tarjotaan kaupan hyllyllä nyrkin kokoisia mansikoita makeannälkäisille. Mesimarjasta on kyllä kehittetty viljelykantoja ja lajikkeita, mutta edelleen sadon saaminen taitaa olla ”takkuusten takana”. Ja sehän tiedetään, että jalostuksen myötä usein menetetään juuri niitä ominaisuuksia, jotka alunperin ovat houkuttaneet jalostustyöhön. Puutarhamansikka ei pärjää makunsa puolesta alkuunkaan metsämansikalle, sama pätee puutarhavadelmaan ja metsävaapukkaan. En ole vielä tähän päivään mennessä saanut maistaa viljeltyä mesimarjaa, mutta pahoin pelkään, että alkuperäiset aromit on hakusissa silläkin suunnalla.

    Nyt olisi aika avata silmät katselemaan metsien avohakkuissa syntyvillä uusilla valoisilla kasvupaikoilla mesimarjan tilannetta. Viimekesäinen löydökseni oli aluksi hyvinkin lupaava, mutta sääolot eivät kai lopulta olleet otolliset. Kun tietäisi tarkalleen, mikä on mesimarjan mieleen, niin voisi yrittää avustaa mahdollisuuksien mukaan sen kasvua ja marjomista sen luontaisilla kasvupaikolla.

    Makunsa puolesta mesimarja on ehdotonta marjojen aatelia. Siksi voisi pienellä alalla leikkiä vaikka lammasta, jos se lisäisi mesikkasatoa.

    6tukki

    Jokainen tietysti tietää, että mustikkasoppa tarjoaa ihan uudenlaisia makuelämyksiä, jos mustikoiden seassa on n. viidesosa juolukkaa.

    Lisättynä marjana mustikkasopassa mesimarjaa voi pitää sopan ehdottomana aateloijana – tuoksu- ja makuaromit kohoavat toiseen ulottuvuuteen.

    Siis, huononakin mesimarjavuonna on nautittavaa enemmän jalostettaessa mustikkasoppaa tai – kiisseliä pienellä määrällä mesimarjoja.

    Aukusti

    Tapasin kerran vuosikymmeniä sitten miehen, joka oli kasvattanut mesimarjaa entisellä perunamaalla. Siis valoisassa tuoreessa ja perunan jäljiltä ravinteikkaassa maassa.

    Hän kertoi ottaneesa taimet eri kasvustoista syyskesällä, jolloin näki marjovat yksilöt. Hän oli olettanut mesimarjan olevan kuten hillan, eli erikseen isä ja emoyksilön.

    Sen vuoksi hän oli ottanut myöskin marjomattomia taimia ja istuttanut niitä sitten sekaisin, pääasiassa kuitenkin emoyksilöitä. Näin hän sai sekoitettua taimia ja pölytyksen onnistumaan.

    Kehui saaneensa hyviä satoja. Kiireessä ei tullut mieleen lähteä tutustumaan paremmin tähän mesimarjan kasvatukseen. Olin sivutoiminen viljelijä, eikä aikaa riittänyt uusien lisäkasvien kasvattamiseen. Mesimarjaa saimme luonnonkasvustoista.

    Itsekin olen kokeillut lapsuuskodin mailla joskus 50- luvulla siirtämällä kasvustosta mesimarjamättäitä pellon pientareelle, mutta siellä ne pian menehtyivät heinien sekaan.

    japine

    Varmaan se vanhan ajan laidunnus piti sopivaa elinympäristöä mesikalle ja myös mansikalle pystyssä. Ei enää palaa, vaikka miten muisteltaisiin, ikävää.

    6 m3 6 m3

    Tuohon edellä olevaan voisi todeta: Pienillä toimilla saa sekä mesimarjan ja metsämansikan pysymään ja lisääntymään.
    Metsämansikan siirrosta on positiivisia kokemuksia, sopivan ”köyhään” maahan siirrettynä jopa niin että siitä tulee ”kesto rikkakasvi”. :=)
    Valloitti mökin pihamaalta ketonurkkauksen täysin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joo maisteltu on, ojanpenkalta lapsena, siis joskus yli 40 ajastaikaa sitten.

    Tuota viljelyhommaa lienee kehitelty ihan tutkijoidenkin toimesta; olisiko peräti taimia jostain ostettavissa?

    kisi

    6 m3, mukavaa tuo myönteinen asennoitumisesi ”menneen ajan ylellisten herkkujen” elvytykseen! Itselläni on samanlainen kokemus metsämansikan siirrosta omaan puutarhaan: viime kesänä sain kerätä siten siirrettyä metsämansikkaa siinä määrin, että vieläkin on yksi rasiallinen pakastimessa odottamassa jotakin erityisjuhlaa, jolloin se kaivetaan kylmänviileesti käyttöön. Uutta satoa varmaankin taas ensi kesänä tulee ”talon nurkalta”. Saa sitä kyllä auttaa kitkemällä muuta rikkaruohoa ahkerasti pois! Suolaheinä, harakankello ja puna-apila ainakin näyttävät rynnivän innolla metsämansikan vieruskavereiksi.

    Kerrassaan mielenkiintoista! MESIMARJA on aivan varmasti vielä verrattomasti haastavampi elvytettävä kuin metsämansikka, mutta en saa enää ajatuksiani irti siitä tematiikasta. En ehkä lähde kuitenkaan yrittämään sen siirtoa pihapiiriin. Enemmän kiehtoo ajatus järjestää jotain jekkuja siellä metsän (ja hakkuuaukkojen) kieppeillä.

    P.S. Metsämansikkaa tuli viime kesänä hyvin muutenkin, varsinkin eräs vuonna 2009 hakattu ja kuuselle istutettu aukko oli paikka paikoin kattavan metsämansikkakasvuston vallassa ja marjaa tuli niin turkasesti.

    kisi

    vänkäri
    hemputtaja
    6tukki
    japine
    Koiramies
    Aukusti
    6 m3
    arto
    A.Jalkanen

    Tähän mennessä nuo edellä mainitut nimimerkit ovat kertoneet saaneensa syödä aitoja luonnon mesimarjoja; jokunen tieto siirretty kuvagalleriaan lähettämälleni mesimarjan kuvalle tulleista kommenteista. Listaan pitäisi ehkä lisätä vielä Korpituvan Taneli, joka ei suoraan sanonut, että onko vai ei maistanut. Samoin e-h:n oma kokemus jäi vähän arvoitukseksi, kun hän siellä kuvien puolella toi julki epäilyksensä arton metsäteiden varsilla olleiden mesimarjaesiintymien suhteen. Mutta siis kahden käden sormilla laskettava määrä (minä itse mukana) korkeintaan on tähän mennessä ilmoittautunut ja ketju on ollut esillä reilun viikon ajan.

    Tässä yhteydessä on löytynyt hauskoja nimityksiä mesimarjalle:

    * vatukka (Aukustin tieto pohjoisesta)
    * mesikka (arton ja e-h:n ilmoitus Savosta)
    * luhdikka, luhurikka (Tanelin tieto Pohjanmaalta [?])
    * messi (muistikuva savolaisen mummoni käyttämästä nimityksestä)

    japine
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 77)