Keskustelut Metsänomistus Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 163)
  • Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

    Olisin kysynyt että miten se menee kun tekee mehtäkaupan pitääkö tehdä uusi vuokrasopimus vai loppuuko kauppakirjan teossa metästyskin ? Meneekö seuralle

    ilmoitusta tilavaihdoksista ? 30 vuotta olen mehtiä omistanut ja vuokrannu ja tänä syksynä sain ensimmäisen kerran hirvenliha palan 🙂

  • suorittava porras

    Edellä esittämäni on suoraan metsästyslaista (voi tarkistaa) ja yleisesti käytetystä metsästysvuokrasopimuksesta , joka löytyy riistakeskuksen sivuilta .

    Vielä kerran …Jos tila vaihtaa omistajaa on joko entisen isännän tai uuden ilmoitettava metsästyseuralle omistussuhteen muutoksesta. Mikäli sopimus irtisanotaan tässä tilanteessa , noudatetaan sopimukseen kirjattua irtisanomisaikaa (esim.3-6kk) . Vasta sen jälkeen metsästysoikeus päättyy vuokralaisen osalta . Ellei ilmoitusta tule  sopimus jatkuu ennallaan .

    Jätkä

    Näyttää metsästyksen harjoittajien suhtautuminen olevan niin ylimielistä, että ei kannata vuokrata metsästysoikeuksia heille.

    Taidanpa sanoa sopimukset irti, eipä sieltä ole herunutkaan paljoa muuta, kuin hirvipeijaisia parit kerrat vuodessa.

    Metsäkupsa

    Yleiset sopimusehdot vuokrasopimuksen liitteenä on yleinen käytäntö,josta edellä suorittava siteeraa metsästyslain pykäliä 6 ja 14.Vuokrasopimus siis jatkuu omistajan vaihdoksesta huolimatta ennallaan,elle jompi kumpi sopijapuoli sitä irtisano.

    Omakantani on,kun tilan ostan,niin odotan metsästysseuran ottavan yhteyttä uuteen omistajaan pikemmiten saatuaan tiedon asiasta.Näin toimiva metsästyseura antaa itsestään positiivisen ja maanomistajaa arvostavan vaikutelman.

    suorittava porras

    Mikä on ylimielistä ??? Edellä on vain rautalankamalli siitä , kuinka omistajanvaihdostilanteessa toimitaan lain ja sopimusehtojen mukaan.

    Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi sanoa irti koska tahansa , mutta sopimus päättyy vasta siihen kirjatun irtisanomisajan kuluttua . Omistusuhteiden muutoksista ilmoitusvelvollisuus on omistajilla sopimukseen merkityn määräajan kuluessa .

    Mikä tässä on ylimielistä  tai ihmeellistä ?

    Visakallo

    Tilanne on samantapainen myös yksityisteiden osalta, joissa omistajanvaihdoksia joutuu monesti selvittämään. Uusi omistaja saattaa olla siinä uskossa, että tieto omistajanvaihdoksesta kulkisi viranomaisilta automaattisesti eteenpäin, mutta näihän asia ei ole. Uuden omistajan aktiivisuus olisi siten toivottavaa. Olen 35 vuoden aikana saanut peräti yhden ainoan kerran suoran ilmoituksen omistajanvaihdoksesta, ja senkin vanhalta omistajalta! Määrä on aika pieni, kun ottaa huomioon, että tiekunnissa joiden toimitsijamies olen, on osakkaita tällä hetkellä yhteensä 108!

    Korpituvan Taneli

    Arto:

    ” Meillä päin muutama isäntä möi tilansa, Ostajalle tuli ehto että metsästys säilyy kyläläisillä ja hirvestys seuralla. jos ostajalle ei sopinut ei syntynyt kauppa,”

    Kaunis ajatus myyjällä, mutta kun kauppa on tehty voi ostaja vapaasti päättää kaupan kohteen asioista, häntä ei sido tälläiset myyjän määräykset kiinteistön jatko käytöstä.

    Asiaa on testattu mm vanhojen osuuskaupan myymälöiden ostajien taholta. Osuuskauppa pani kauppakirjaan ehdon että kiinteistöä ei saa käyttää vähittäiskaupan tarkoituksiin, ei ostaja, eikä hänen vuokralaisensa, eikä kiinteistöä saa myydä kyseiseen tarkoitukseen käytettäväksi.

    1. Tapaus. Ostaja myi heti lainhuudon saatuaan kiinteistön edelleen sellaiselle henkilölle joka alkoi kaupan pidon siinä.

    2. Tapaus. Ostajan poika aloitti kiinteistössä kaupan pidon.

    Molemmat tapaukset myyvä osuuskauppa vei oikeuteen ja hävisi molemmat.

    Tuollaisilla ehdoilla on vain moraalinen sitovuus, mutta judirista sitovuuta niillä ei ole.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Kauppakirjan tekotilaisuudessa yleensä ehdot luetaan yksityiskohtaisesti ja yleensä (useita kauppakirjan tekotilaisuuksia käyneenä) ei metsästäjien vuokrasopimuksista puhuta halaistua sanaa eikä kauppakirjassa sitä mainita. Joten jo se vesittää kohdan sanamuodon ”että tiedon saatuaan kolmen kuukauden kuluessa irtisanoa” koska eihän uusi omistaja silloin ole mitään tietoa saanut eikä näinollen voi siitä olla edes tietoinen, saati että tietäisi minkä seuran jne. jne. Nämä ovat niitä nk. huonoja porsaanreikien yritelmiä joita MTK on sinne aikojen kuluessa pelannut riistahallinnon kanssa vehkeillen. Mutta se ei onneksi toimi juridisesti kovinkaan hääppöisesti. Joten edelleen, jos sitä ei kauppakirjassa ole rasitteena on varmaa että saa huoletta ajaa ylim. pyssysankarit menemään niin kauan kun aletaan ehdoista sopia.

    suorittava porras

    Esimerkiksi Jessen vastikään ostamalla tilalla jatkuu metsästys entisen sopimuksen mukaan siihen asti , kun sopimus irtisanotaan ja irtisanomisaika päättyy . Siihen mennessä voi tehdä uuden ja paremman sopimuksen tai sitten ei . Tämä metsästyskausi on joka tapauksessa vain katseltava niitä jahtimiehiä , vaikka kuinka viiksettäisi . Häätöön ei ole laillisia perusteita.

    jees h-valta

    Ja visakallo, kyllä tiehoitokunta joutuu lähes aina todella selvittämään koska vanha osakas ei taatusti maksa enää manttaaliosuuksiaan. Ja sama tavallaan verrokki tälle metsästysvuokrasopparille, ei taatusti uusi omistaja sitoudu minkään tahon maidensa käyttöön edellisen omistajan sopimuspohjalta. Kyllä hän haluaa itse ehtonsa päättää. Ja saada tietysti vastikkeenkin. Olisihan kornia jos vanhalle maanomistajalle kiikutettaisiin lihaa esim. kaatojen seurauksena. Tahi vuokrana.

    jees h-valta

    Suorittava tuossa oikeassa. Tuo siirtymäaika onkin noin ikäänkuin olemassaolevan turvaamista, eli jahtikauden loppuun viemisen turvaa hengeltään. Tiesin tämän kyllä ja siinä hengessä minullakin käytiin jo tervehdys tekemässä kyseisestä seurasta. Suullinen jatko ja ehdot ovat jo tavallaan hanskassa molemmilla. Kirjallinen sovittiin vasta lainhuudon jälkeiseen aikaan.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 163)