Keskustelut Luonto Median metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 240)
  • Median metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    Tiedossa on, että joillain kanavilla on erilainen käsitys vastuullisesta journalismista kuin toisilla.

    Kirjoitin Ylen tuoreimpaan susikeskusteluun useita kommentteja. Osaa en huomannut julkaistun ollenkaan, osa julkaisiin, mutta hävisi hetken kuluttua ja vai muutama jäi jäljelle.

    Kuuluuko moderaattorin ottaa kantaa keskusteltavaan aiheeseen vai klikkaileeko joku asiattoman viestin ilmoituksia ja viestit poistetaan kritiikittä. Ylen asenne on tiedossa, joten olen koittanut pysyä asiassa, etten sen takia anna aihetta viestien poistoon.

    Millaisia kokemuksia muilla tuosta on?

  • Metsuri motokuski

    Eikös tuo timpan kirjoittama ongelma ole vähän joka keskustelupalstan ongelma. Niin se näkyy täälläkin.

    suorittava porras

    Muistan vielä hyvin,kun tulin järkyttämään palstalaisten mielenrauhaa 15 vuotta sitten ,kuinka jotkut kehottivat julkisesti työnantajaani antamaan minulle potkut ,kun esitin harvennustyömaiden olosuhteissa olevan toivomisen varaa . Ei ollut suotavaa ,että työntekijä kommentoi puutteista toimintaympäristössään. Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu ,jos hankalista asioista vaietaan. Moni ala hyötyisi avoimesta keskustelusta ja raikkaista tuulista tunkkaisen vaikenemisen kulttuurin sijaan. Pahinta tietysti on lakaista hankalat asiat maton alle ja haukkua asiat paremmin tunteva osaamattomaksi tai hölmöksi tai sensuroida epämiellyttävät  mielipiteet kokonaan.

    Gla

    Mm: ”Eikös tuo timpan kirjoittama ongelma ole vähän joka keskustelupalstan ongelma. Niin se näkyy täälläkin.”

    Kyllä, mutta nyt tarkastellaan mediaa. Toimittajilla on viestintäalan koulutus ja vastuu siitä, mitä kirjoittelevat. Silloin on lupa odottaa riman olevan keskustelupalstaa korkeammalla.

     

    Metsuri motokuski

    En tiedä onko nyky toimittajat jotenkin muuttuneet.  Aika harvoin näkee toimittajaa joka ei haastattelussa ja lehtikirjoituksessa näyttäisi omaa kantaansa asiaan.  Aika monesti esim a-studiossa on huomattavissa mitä mieltä toimittaja on asiasta mieltä. Hän sitten kohdentaa kysymystulvan vastakkaista mieltä olevaan ja yrittää siten muuttaa keskustelun suuntaa mieleisekseen.

    En sanoisi että nykyään toimittajan ja keskustelupalstan kirjoittajan mielipiteillä ole kovinkaan suurta eroa. Tietenkin ääriajattelijoihin näitä samoja rinnastuksia en tekisi.

    Onhan tuo ollut mielenkiintoista seurata kirjoittelijoiden reaktioita suorittavan teksteihin. Aika monen osalta näyttäisi että asia on otettu henkilökohtaisena  vaikka mielipiteestä lienee kyse. Toki suuremmalta osin kyllä yhdyn hänen kirjoituksiin. Ainakin mitä tulee hirvijahtiin ja metsänhoitoon. Ehkä meillä tekijöillä on kuitenkin tullut tällainen putkinäkö työn mukana.

    A.Jalkanen

    asia on otettu henkilökohtaisena  vaikka mielipiteestä lienee kyse

    Jos henkilöön menevä asiaton kommentointi on argumentointivirhe, niin onko asiallisen kommentin ottaminen henkilökohtaisesti myös keskusteluvirhe? Yleensä ottaen keskustelu etenee parhaiten kun kommentoi asiaa eikä henkilöä.

    Se on sitten vaikeampi kysymys miten erotetaan faktat mielipiteistä. Kun mielipide rakentuu mielipiteen lausujan faktatietopohjasta ja käytännön kokemuksista. Keskustelun seuraaminen käy raskaaksi, jos jokaisen lauseen perään pitää laittaa tunniste, että tarkoitetaanko mielipidettä vai faktaa. Joku viisas on määritellyt niin että ”tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus.” Missä vaiheessa lauseen totuusarvo nousee niin suureksi että kyseessä on tieto eikä mielipide?

    En tiedä oletteko seuranneet A-studiota viime aikoina. Keskustelut ovat olleet muuten hyviä, paitsi asioihin ei ehditä syvälle jos samassa lähetyksessä on usea aihe. Esimerkiksi  hiilinielukeskustelussa näki että Sirkkanen ei ollut ehtinyt tehdä taustatyötä tarpeeksi. Se olisi tarvinnut kolmen vartin käsittelyn vartin sijasta.

    Metsuri motokuski

    Jos nyt ymmärrän tuon Annelin vastineen oikein.  Tarkoitin noissa henkilökohtaisena otetuissa kommenteissa sitä että metsänhoidon arvostelussa tai siihen liittyävässä mielipiteessä tulee jollekin sellainen kuva että hänen työtään arvostellaan.  Siitähän ei ole kysymys.

    Suorittavan kommenteissa arvostan sitä että hänellä on näkemys ja tietämystä siitä mistä kirjoittaa. Se että kirjoitetaan asiasta ohjeita tai neuvoja tietämättä asiasta mitään niin on tietenkin hyvin kyseenalaista.

    Tuo on totta että fakta ja mielipide on syytä erottaa toisistaan. Sen toivoisinkin näkyvän teksteissä enemmän.

    A.Jalkanen

    On liian rajoittavaa jos asioita voi kommentoida vain alan asiantuntijat. Jos vähemmän asiantunteva henkilö osalllistuu, siihen voi yrittää suhtautua enemmän kysymyksinä kuin neuvoina ja ohjeina.

    Jovain

    Herkällä korvalla tätäkin palstaa seurataan, tuskin kannattaa lähteä punostelemaan. Lukija on sittenkin se taho joka päättää ja toisaalla on ne pöydät, jossa päätökset tehdään.

    Nostokoukku

    Kyllä toimittajatkin seuraavat kentän mielipiteitä ja lähtevät herkästi kilpalaulantaan mukaan. On heilläkin kova tarve miellyttää lukijakuntaa. Joskus siinä jäävät faktatkin jalkoihin. Tämä näkyy silloin tällöin myös Metsälehdessä.

    Visakallo

    En tiedä, miksi suomalainen metsiä koskeva uutisointi ja keskustelu on nykyisin sellaista kuin se on. Koko alassa ei tuoda esiin juuri mitään muuta kuin ongelmia, joita ei todellisuudessa edes ole olemassa. Kun kotiin palattuani avasin tv:n, niin eikös ensimmäinen uutisaihe ollutkin luontokato, ja heti kohta näytettiin Ponsse  puunkaadossa! Seuraava aihe olikin sitten sähkön hinta! Juuri tämän takia oli hyvin rentouttavaa olla lähes kuukausi erossa suomalaisista tiedotusvälineistä. Portugalissa metsätalous on lähes yhtä tärkeä toimiala kuin Suomessakin, mutta siellä lähestymiskulma asioihin on selvästi myönteisempi. Tähän aikaan vuodesta iloittiin ympäri valtakuntaa mm. hyvästä kastanjasadosta. Yleensäkin sikäläinen yleisradioyhtiö on ohjelmissaan keskittynyt koko valtakuntaa koskevaksi, tavallisten ihmisten elämästä ja yrittämisestä kertovaksi palvelukanavaksi. Meillä sen sijaan istuu tv:ssä päivästä toiseen eri alojen asiantuntijoita rivissä kertomassa asioita, joita mökin mummotkin tietävät monesti jopa paremmin. Tavalliset työtä tekevät kansalaiset on meillä häivytetty lähes näkymättömiksi.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 240)