Keskustelut Luonto Median metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 240)
  • Median metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    Tiedossa on, että joillain kanavilla on erilainen käsitys vastuullisesta journalismista kuin toisilla.

    Kirjoitin Ylen tuoreimpaan susikeskusteluun useita kommentteja. Osaa en huomannut julkaistun ollenkaan, osa julkaisiin, mutta hävisi hetken kuluttua ja vai muutama jäi jäljelle.

    Kuuluuko moderaattorin ottaa kantaa keskusteltavaan aiheeseen vai klikkaileeko joku asiattoman viestin ilmoituksia ja viestit poistetaan kritiikittä. Ylen asenne on tiedossa, joten olen koittanut pysyä asiassa, etten sen takia anna aihetta viestien poistoon.

    Millaisia kokemuksia muilla tuosta on?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo isaskarin ehdotus hallitusta hoitamattomuudesta vie keskustelun mediasta sivuraiteelle. Asiaahan käsiteltiin jo perusteellisesti ensiharvennusketjussa. Sen verran kuitenkin lisään, että toki itseltänikin on joskus jäänyt taimikoiden hoito tai harvennus liian myöhään, mutta periaatteessa jättäisin hoitamatta tai vähemmälle hoidolle vain säästöpuuryhmät, säästökuviot ja muut erityiskohteet.

    Itse asiasta eli avoimuudesta olen isaskarin linjoilla, jos ymmärrän mitä hän ajaa takaa. Ehdotin että maanomistaja voisi halutessaan ilmiantaa metsaan.fi-järjestelmään osittaisen suojelun ja totaalisuojelun kohteensa jotta pinta-alat tulisivat näkyviksi. Sain Metsäasiantuntijat-ryhmässä palautetta että ei niitä uskalla laittaa, kun niistä on sitten helppo leipoa virallisia suojelukohteita, tai ainakin metsääni tulee kutsumatta kulkijoita ja kaiken maailman luontokartoittajia.

    Scientist Scientist

    Kyllähän täällä on näkynyt monenlaisia näkemyksiä.

    Itse kävin kerran Metsäkeskuksen retkeilyllän UPM:n metsissä. Siellä metsänhoitotatapa oli nopea istutus  kuvion läpikäynti raivaussahalla noin 5 vuoden jälkeen. Ei mitään muuta ennen ensiharvennusta. Näin saadaan parempi kannattavuus. Itse olen laittanut taimet muokkaamattomaan ja hyvin onnistuneet. Samoin vain puolet normimäärästä. Kuusi-koivusekametsä tullut. Hieman parempi tulos olisi  saatu varmaan mätästyksellä.

     

    isaskar keturi

    AJ, en yrittänyt viedä keskustelua toisille raiteille, vaan laitoin esimerkin, miksi keskustelu ei ole avointa – valtavirrasta poikkeavat ajatukset tyrmätään liian nopeasti ja herkästi. Noista omien suojelukohteiden julkaisemisesta: minulle ei ole mitään haittaa, että minun suojelemani läntit saisivatkin jonkin virallisen statuksen – olenhan ne suojellut enkä soisi jälkipolvien linjaa muuttavan. Avoimuus ja metsänkäsittelytapojen sekä -ratkaisujen esittely toisi näkyväksi monimuotoisen metsänomistamisen ja tavoitteet. Ehkä hillitsisi vastakkainasettelua ”valistuneen luontoa kunnioittava jatkuvan kasvatuksen” ja ”tehometsätalouden” välillä, kun tehometsätalous ei ole mitään todellisuutta yksityismetsissä laajemmin tarkasteltuna esim. jo pitäjätasolla.

    Kun jokainen jyrkästi puolustaa omaa kuplaansa, niin kuohunta ja riitely jatkuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei metsätalous ole ollut yksisilmäistä tehotaloutta enää aikoihin vaan monitavoitteista. Kuohunta johtuu nykyään käsittääkseni enemmänkin siitä että metsäalan ulkopuolelta tulee niin paljon paineita ja vaateita joihin pitää vastata.

    Itse olen seurannut aktiivisesti vain Helsingin Sanomia, ja kyllä, siellä on saanut tehdä hartiavoimin töitä harhojen korvaamiseksi oikealla tiedolla. Muutama muukin ”meidän” nimimerkki on siellä; erityismaininta menee hyvälle kirjoittajalle Timpalle joka on tehnyt hyvää työtä.

    Scientist Scientist

    Yleisiä harhakäsityksiä keskusteluissa näyttävät olevan usko siitä  että Suomessa hakataan metsää enemmän kun se kasvaa. Toinen sellainen on että.puun poltto ei lasketa päästöksi. Sehän lasketaan heti päästöksi lulucf-sektorilla. Jotkut huomaamattaan esittävät jopa sen laskemista kahteen kertaan.

    Husq165R

    Kun metsäalan imagosta huolehtiminen on jätetty maalaisliiton ja MTK:n varaan, niin peli on hävitty ennen alkamistaan 6-0.

    Kurki Kurki

    Samovaarit lennu ja hannu taitavat olla huskun imago suosikkeja.

    Timppa

    Kiitos Anneli.

    Valitettava tosiasia on kuitenkin niin, että erittäin harva muuttaa mielipidettään, oli se kuinka typerä tahansa, minkään faktapohjaisen perustelun vuoksi.   Uskovat kuin muslimi Allahiin tai jehovalainen, että kohta tulee maailmanloppu ja vain heidät pelastetaan.  Tämänhän me näemme näillä palstoilla joka päivä.  On muuten ”peruttu” aika monta maailmanloppua, mutteivat jehovalaiset ole siitä lannistuneet.

    Surullista on, että tieteellisen koulutuksen saajissa on samanlaisia ”uskovia”.  Esimerkkinä kuvaamani retki jatkuvan kasvatuksen metsään, josta näki, ettei se uudistu, koska taimia ei ollut tullut.  Jatkuvan kasvatuksen harjoittaja on uskossaan yhtä vahva kuin jehovalainen omassaan.  Uskoo, että metsä taimettuu vaikkei uusia taimia näy ja metsä kasvaa hyvin vaikka mittaukset näyttävät aivan muuta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä on totta mitä Timppa kirjoitti. Tätä on tutkittukin että vaikka ihmiselle esitettäisiin todisteita päinvastaisesta, hän saattaa lukittua edelleen entisiin käsityksiinsä. Olisiko kognitiivinen dissonanssi tieteelliseltä nimeltään: todellisuuden ja oman käsityksen välinen ristiriita on liian suuri, aivot eivät kykene käsittelemään sitä ja puolustusreaktiona on torjunta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Ihmiset pitivät asiantuntijana vain sellaista henkilöä, joka sanoi jotakin, jonka kaikki jo suurin piirtein tiesivät ja siten asiantuntijanäkemykseksi hyväksyivät. Jos puolestaan sanoit jotakin yllättävää, vaikutit nopeasti epäuskottavalta, olit suorastaan vaarassa menettää uskottavuutesi.”

    https://yle.fi/a/74-20061421

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 240)