Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas!

  • Tämä aihe sisältää 27,420 vastausta, 159 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 47 minuuttia sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21,291 - 21,300 (kaikkiaan 27,422)
  • Me keskustelemme taas!

    Merkitty: 

    Tänä iltana kymmenen jälkeen palasimme taas keskustelupalstalle! Tuliko joku järkiinsä vai pitikö tilapäisesti palauttaa entinen versio, jonkun bugin korjaamisen ajaksi?

    Joka tapauksessa tervetullut muutos jos jää pysyväksi!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Petkeles

    Alkoi taas geriatrisella puolella käyrä piirtämään, kun hypättiin 30 v. ajassa taaksepäin.

    Nostokoukku

    Oli siinä vähän muutakin kuin geriatria. Tuohon aikaan kunnat perustivat kilvan virkoja. Pienet kunnat saivat huikeita valtionosuuksia palkkamenoihin. Virkailijan kunnallisverotulot kun laski, niin kunta jäi vähän voitolle jokaisesta virasta. Nyt ihmetyttää tarvitsiko vähän yli tuhannen asukkaan kunta oman nuoriso- ja liikuntatyöntekijän, elinkeinoasiamiehen, rakennustarkastajan, rakennusmestarin, kiinteistönhoitajan, palkanlaskijan ym.

    Visakallo

    Suomessa jäädään edelleen hyvin nuorena eläkkeelle, ja eläkkeiden taso on korkea, verrattuna sitä tehtyihin työvuosiin. Vertailun vuoksi:

    Saksalaisen palkansaajan pitää työskennellä keskimäärin 27 vuotta, jotta hän saa eläkeläisen perussosiaaliturvaa suurempaa eläkettä. Kun palkansaaja on maksanut eläkekassaan vähintään 83 600 euroa, on hänen eläkkeensä yhtä iso kuin 862 euron suuruiseksi arvioitu vähimmäistoimeentuloturva.

    Jos tavoitteena on 1 200 euron kuukausieläke, vaatii se keskivertopalkansaajalta yli 37 vuoden työuraa ja 105 000 euron maksuja eläkekassaan.

    Puolentoistatuhannen euron eläkkeeseen vaaditaan vastaavasti 47 vuotta ja 118 000 euroa. Tähän yltävät vain harvat.

    IS/Taloussanomat

    Visakallo

    ”Nyt ihmetyttää tarvitsiko vähän yli tuhannen asukkaan kunta oman nuoriso- ja liikuntatyöntekijän, elinkeinoasiamiehen, rakennustarkastajan, rakennusmestarin, kiinteistönhoitajan, palkanlaskijan ym.”

    Tuo alkaa kyllä jo olla aika vanhaa tietoa. Kuntien töitä on viimeisen 10 vuoden aikana laajasti ulkoistettu ja sama virkamies hoitaa useamman kunnan asioita.

    Tolopainen

    Eikä tuossa vielä kaikki, tuhannen asukkaan kunnassa pitää olla kunnan johtaja, tekninen johtaja, koulutoimen johtaja ja liikuntasihteeri. Tietenkään myös puhelinvaihteen hoitaja. Mitään kuntien yhteisiä virkamiehiä ei ole, mistä Vosakallo sellaista keksii.

    Nostokoukku

    Totta, vanhaa tietoa vuosilta 70-91. Mutta kerroin vain tuolloin vallinneesta tilanteesta. Saattoi olla Holkerin hallituksen aikoja. Saman virkamiehen hoitamissa usean kunnan asioissa on vain tullut viime aikoina jääviysongelmia.

    Tolopainen

    Täytyy ihmetellä tätä suomalaista eläkejärjestelmää, kun viimeksi eläkemaksuja saanut yhtiö maksaa koko eläkkeen. Eläkkeeni maksaa mela tämä onneton pulju maksaa ne päivän myöhässä, koska rahat tulee sinne Ilmariselta. Mela ei ole saanut vieläkään toimitettua v.2024 eläkelaskelmaa, kykeneekö edes maksamaan eläkkeitä tammikuun alussa on epävarmaa. Eläkkeet on koko ajan myöhässä. Miksi eläkeläisten pitää aina odottaa rahojaan pyhien jälkeen, jos sellainen on kuun vaihteessa. Luulisi tietokoneilla saavan asiat hoidettua nopeammin. Minulle tuo on tietenkin vain periaatteellinen asia, ei mikään ongelma. Lisäeläke tulee kuitenkin ajallaan.

    Hyvin suomalainen eläkejärjestelmä toimii kun sijoitettu pääoma kasvaa joka vuosi, rahasta ei ole puutetta eli eläkkeet eivät ole liian isoja.

    Maapallon väkiluku kasvaa tänä vuonna 77 miljoonalla, mitään ei ole tarjolla enempää kuin halpaa työvoimaa. Meksikosta tulee 10000 ihmistä jenkkilään joka päivä, tekevät töitä millä palkalla tahansa jos saavat jäädä maahan. Suomalaisille duunareille ei ole etujen maksajia, ensi vuonna tarjotaan arkipyhien kautta kymmenen ylimääräistä palkallista vapaa päivää, eikö mikään riitä.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Mitään kuntien yhteisiä virkamiehiä ei ole, mistä Vosakallo sellaista keksii.”

    Ei tarvitse keksiä, kun voi kertoa miten asiat ovat. Yhteisiä rakennustarkastajia ja teknisiä johtajia on ollut jo pitkään, samoin liikunta-, koulu-, ja varhaiskasvatuksessa. Palkanlaskenta on ulkoistettu jo suurillakin paikkakunnilla. Onkohan kuntakehitys jymähtänyt paikoilleen Raahen seudulla? No, eipä siellä olla köyhiä eikä kipeitä, sillä Tolopaisen tapaiset super-eläkeläiset pitävät kuntien verokertymät riittävän suurina.

    Gla

    TM:n käyttötestissä on Qashqai hybridi. Sähkömoottoriin tuli maavuoto, joten moottori menee vaihtoon.  Ei ole näköjään ongelmatonta sähköinenkään tekniikka, vaikka onkin polttomoottoria yksinkertaisempaa.

    Jutun mukaan kesti 5 pv, että autolle saatiin aika vian tutkintaan. Sähkömoottori vaihdetaan joskus tammikuun alkupuolella.

    https://tekniikanmaailma.fi/lehti/1b-2024/nissan-qashqai-e-power-mutkia-nissanin-matkaan/

    Visakallo

    Kuntien yhteisvirkojen lisäksi myös kuntaliitokset saavat nyt aivan uutta vauhtia muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Hyvinvointialueiden muodostaminen laittoi kuntien valtionosuusjärjestelmän täysin uusiksi. On nähtävissä, että lähivuosina kuntakartalta putoaa kolmasosa pois, eli sen jälkeen Suomessa on enää parisataa kuntaa. Vertailun vuoksi Ranskassa on lähes 35 000 kuntaa, Saksassakin yli 10 000, Britanniassakin pelkästään Englannissa 10 000, jonka lisäksi tulevat vielä Walesin ja Skotlannin kunnat.

Esillä 10 vastausta, 21,291 - 21,300 (kaikkiaan 27,422)