Keskustelut Tekniikka Mätästys minikaivurilla

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 61)
  • Mätästys minikaivurilla

    Merkitty: 

    Onko kukaan koskaan kokeillut, tehnyt, nähnyt kokeiltavan tai nähnyt tehtävän maanmuokkausta minikaivurilla? Puhun nyt alle 5 tonnin koneista. Yleensähän pikkukoneet ovat kumiteloilla, mutta rautatelojakin niihin saa. Ulottuvuus ja maavarahan niissä on tietty aika heikko, mutta kun ei tee urakkaa… Itse kaivuuliike esim mättään tekoon ei vaadi koneelta paljon voimaa – koneen voimasta se ei jää kiinni. Itsellä sattuu olemaan 3,5 tonnin kone, ja meinasin ensi kesänä kokeilla. Siinä on tosin kumitelat, jotka vähänkään löysänä eivät tahdo epätasaisella pysyä paikallaan. Rautateloja on saatavana. Jollain helpolla kohteella meinasin kokeilla kumiteloilla. Melko helppo olisi muuten kehitellä sellainen leveillä teloilla ja isolla maavaralla oleva kone, jonka voima riittäisi maanmuokkaukseen ja paino jäisi pariin tonniin (ja olisi siten vielä peräkärryllä vedettävissä). Olisi se vaan hienoa kun ei tarvitsisi rukoilla kaivinkonemiehiä hommiin (ja etämetsänomistajana sovitella aikatauluja) ja kustannukset jäisi murto-osaan…

  • jpjulku jpjulku

    Vertailuna 14 tonnin Cat:ssa maavara 440 mm.

     

    Hiluxmetsuri

    Mun kone on Volvo , painoa n. 1,7 tonnia, kumitelat alla, maavaraa oisko 25 cm joten kannot on kierrettävä. Isompia kantoja ei kannata pikkukoneella reuhtoa, koska aikaa ja polttoainetta menee kohtuuttomasti. Huhtikuussa en ajatellut mennä vaan toukokuun lopulla kesäkuun alussa jolloin maa on taatusti sulaa muttei enää vetistä.

    Osa alueesta on pehmeätä ja siihen täytyy varautua tekemällä esim 2×4:sta muutama siirrettävä lava, joiden päältä voi kaivaa. Sitten kun alkaa upottamaan niin korjaus on vaikeata ja aikansa kun heiluu niin on kone kallellaan suossa. Ennakoida pitää.

    sikari

    Ostakaa esim vanha Sampo harvesteri ja muutatte siihen kaivupuomin niin menee tiellä ja metsässä. Sillä voi tehdä myöhemmin myös koneellisen kitkennän.

    Tolopainen Tolopainen

    Kaivinkoneita on maaseudulla nykyisin lähes joka tilalla ja työtunnin hinta on niin alhainen, että ei mitään kannatusta hankkia omaa konetta. Ei pientä eikä isoa.

    Hiluxmetsuri

    Kaivinkonetyön hinta on tosiaan alhainen ja ihmetellä täytyy urakoitsijoiden laskutaitoa. Oma kone jäi ikäänkuin tähteelle piha- ja salaojaremontista. Onhan sillä mukava tehdä vaikkapa lumityöt kopissa istuen sillä aikaa kun naapurit kolaa 20cm loskalunta 🙂

    wanhajätkä

    Eikö teilläpäin MHY toimi. Meilläpäin on kilpailutettu urakkakone joka kiertää kesän palstalta toiseen. Hinta on edullinen koska siirrot on lyhyitä. Pienetkin hommat tulee hoidettua. Tilasin jo äestyksen isommille aukoille. Mullahan on kyllä metsä-äes jossaki 150 km päässä. Ei se iliman sieltä tule Pitäs vaan sovittaa lokomon perään. Ei nyt kerkee tänä kesänä. Pieniä kuvioita käyn omalla kaivurilla mätästämässä. 17 t metrin teloilla. Mutta mutta, ei se ole niin herkkuhommaa vanhalla koneella jossa telat on jo ehtoopuolella. Kannokossa ja kivikossa tulee helposti perkeleitä kun tela muljahtaa päältä. Tuossa on vielä niin pöljä liikerata puomistossa ettei kauhankärjellä saa telaa muljautettua päälle. Oma savottansa siis. Kyllä sillä joka palstassa touhuilen pikku parannuksia pengerteihin. Ojanpätkiä märkiin paikkoihin, rumpuja teihin. Halpaa ja hauskaa kun ajattelee niinku masinisti ajattelee. Ja aikaa kuluu mukavasti eikä tartte käsirasvaa.

    Timppa

    En kyllä ymmärrä mitenkä tuollaisilla peleillä saisi aikaan kunnollisen kääntömättään, jossa ”lätty” käännetään takaisin samaan kuoppaan.  Nimittäin kääntömätäs on rinnemaastoissa mielestäni ylivoimainen laikkumättääseen verrattuna.  Tulee vähemmän myöhemmin perattavaa, kun paljasta maata on minimi.  Perkaajankin työ on helppoa, kun ei tarvitse varoa petollisia kuoppia, joita jää taitamattoman mätästäjän jäljiltä.  Jos sattuu kuiva kevät, taimet ovat paremmin turvassa kääntömättäässä kuin kuivumisherkässä laikkumättäässä.

    Jossain kivisen maan laikutuksessa pienikauhainen kone voisi olla kätevä.  Ongelma vaan on, ettei pieni kone pärjäisi siellä kivien keskellä.   Kivikoissa ei meillä kantoja käännellä.  Nimittäin niiden vierustat tarjoavat hyvän istutuspaikan.

    jpjulku jpjulku

    Timppa, minä en ymmärrä miksi ei saisi. Kaivinkoneella, jolla ylipäätään pystyy kaivamaan, pystyy maan myös kääntämään ylösalaisin. Itsellä oli mielessä lähinnä laikkumätästys, joka taitaa kuusen istutuksessa olla tänä päivänä tavallisin muokkausmuoto. Kääntömätästys varmaan sopii joihinkin paikkoihin hyvin, mutta sehän ei varsinaisesti edes nosta istutuskohtaa ympäristöstään, mikä on kuitenkin mätästyksessä olennaista. Mutta varmaan sopii joihinkin tilanteisiin. Oikea muokkausmuoto oikeaan paikkaan. Esim oheisen videon mukaista mätästystä pystyisi ihan täysin tekemään pikku koneella. https://www.youtube.com/watch?v=1kLC-enAQtI. ”Oikeat” mätästyskauhat ovat muuten yllättävän kapeita, pikku kaivurin normi kuokkakauha voi olla jopa leveämpi.

    Timppa

    Laikkumätästys on tosiaan tarpeen, jos kosteudesta on haittaa.  Ei muulloin.  Laikkumätästystä suositaan, koska se vaatinee vähemmän ammattitaitoa.  Meillekin tuli kerran kuski, joka ei ollut koskaan mätästänyt.  Teki isot kuopat ja korkeat keot.  Kovalla vaivalla sai vähän siistimpää jälkeä.

    Minusta siis mättään nostossa ympäristöään korkeammalle  on varjopuolena kuivumisriski ja ne isot kuopat.

    UPM suosii laikkumätästystä.  Metsä Group kääntömätästystä.  Arpokaa siitä.

    Pete

    Jos jpjulkulla on kuorma-auto käytössä niin vuokraa rautatelakaivinkone vaikka päiväksi. Isojen vuokraamoketjujen listahinta näyttää olevan 500 euroa alv0% ja listahinnasta saa yleensä reippaasti alennusta. Kokeile ja harjoittele ihan oikealla kaivinkoneella siis ensin niin saat kohtuullisella varmuudella kyseisen aukon ylipäätään muokattua. Mietit sitten onko kyseinen tekeminen ns. sinun juttu.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 61)