Keskustelut Luonto Markku Kulmala ja aerosolit

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Markku Kulmala ja aerosolit

    Merkitty: 

    Helsingin Yliopiston mukaan Markku Kulmala on ollut kauan eniten siteerattu geofyysikko.  Hän on ns uskovainen, mikä liene syynä siihen, että hänen tutkimuksistaan kertovia juttuja on ollut lähinnä uskonnollisissa lehdissä vaikka tutkimusaihe ja sen tulokset kuuluisivat nimenomaan jokaiseen metsäaiheiseen  lehteen ja kaikkien metsänomistajien tietoisuuteen.

    Kulmalahan tutkii Hyytiälän tutkimusasemalla yhteyttämisessä syntyvien aerosolien vaikutusta.  Nämä aerosolit keräävät ynpärilleen vettä ja lisäävät pilviä, jotka heijastavat auringon lämpöä avaruuteen.  Toinen vaikutus niillä on se, että ne lisäävät valon” sirontaa”,  minkä seurauksena oksien alapuolisetkin neulaset saavat auringon säteitä ja pystyvät yhteyttämään.

    Siis pelkistettynä.  Mitä enemmän puut yhteyttävät sitä enemmän syntyy aerosololeja ja sitä vähemmän maapallo lämpenee.  Tai toisin päin.  Metsän hävitys on erittäin paha juttu, kun niitä aerosoleja ei synny.  Melkein yhtä paha juttu on sekin, että suojelumetsissä kasvu hidastuu, aerosolit vähenevät ja siksi maapallo lämpenee.

    Mielestäni Metsälehtikin voi tarttua asiaan.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Markku vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa. Muistelen hänen selittäneen jossain että metsien aerosolivaikutusten huomioiminen ilmastomalleissa on kyllä työn alla mutta ei aivan yksinkertaista. Ne toisaalta tehostavat yhteyttämistä mutta toisaalta lisäävät ilman vesihöyryä ja pilviä, joiden ilmastovaikutukset ovat moninaiset, mm. vähentävät lämmön karkaamista pois maan pinnalta.

    https://areena.yle.fi/1-50688828

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos ajatellaan, että päästöt vähenisivät joka vuosi 2 prosenttia, niin menisi noin 40 vuotta, että päästöt olisivat pienemmät kuin nielut nykytasolla. Mutta jos yhtä aikaa nousee maaekosysteemien nielutkin kaksi prosenttia eli saadaan hiiltä pois ilmakehästä, niin siinä ei mene kuin 23 vuotta. Jos molemmat tapahtuvat, eli päästöt vähenevät ja nieluja pystytään lisäämään, niin se olisi todella hyvä juttu, Kulmala selittää.

    https://yle.fi/uutiset/3-11818355

    Kuitupuunkasvattaja

    Kulmalan tutkimusaihe on mielenkiintoinen, sillä se saattaisi johtaa siihen, että havupuiden pihkasta, kuoresta, kannoista, neulasista ja oksistosta tulisi yhä järkevämmin hyödynnettävää kauppatavaraa.

    Parikymmentä vuotta sitten pelättiin myös havupuista saatavien tuotteiden VOC-päästöjä. Nyt näyttäisi siltä, että mitä enemmän havupuut laitetaan tuottamaan näitä uuteaineita, sitä paremmat vaikutukset sillä olisi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

    Puuki

    Tämän ketjun asiaan liittyen : Luin jostain (HS:ssa julkaistusta) artikkelista, että Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan puut kasvaakin pääasiassa yöllä ja sitä paremmin mitä kosteampaa ilma on.  Kuivalla ja läpimällä ilmalla eivät juuri kasva.  Maaperän kuivuuskaan ei estä kasvua , jos ilmassa on kosteutta riittävän paljon.  Muistaakseni tutkimuksessa oli 50  koealaa eri paikoissa ja tehtiin pitkällä aikavälillä.     Tuon mukaan esim. vesistön läheisyys yleensä lisää puun kasvua sen tuoman ilman kosteuden eikä niinkään muun vaikutuksen takia.  Samoin varmaan aerosolien lisääntymisen aiheuttama ilmankosteus lisää puun kasvua.

    Tolopainen Tolopainen

    Uskovainen tiedemies on mahdottomuus, sellaista ei voi ollakaan. Sehän on täysin mahdoton ajatus, että laittaa välillä aivot narikkaan ja unohtaa ammatillisen pätevyyden. Kun lääkäri alkaa väittää maapallon iäksi 6000v menettää uskottavuutensa.

    Puuki

    Viisaampihan tuo on ainakin tässä tapauksessa kuin useimmat  muut mahdollisesti itseään viisaaaksi  luulevat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitänee paikkansa: päivällä kasvi kerää hiiltä ja yöllä se valmistaa siitä sokereita. Puhutaan yhteyttämiseen valo- ja pimeäreaktioista. Joskus päivällä on niin kuuma että joutuu laittamaan ilmaraot kiinni.

    Puuki

    Tomaatitkin kasvaa kasvihuoneessa n. 70 % paremmin kun lisätään CO2:a ilmaan.  Puutkin hyötyy CO2-pitoisuuden ja lämpimän ilman lisääntymisestä tiettyyn rajaan asti  (liikaan kuumuuteen ja kuivuuteen ).

    Panu Panu

    Aerosolivaikutus on lehtipuilla tai ainakin koivulla voimakkaampi kuin havupuilla. Lisäksi lehtipuut parantavat metsän albedoa eli lämpöä heijastuu enemmän takaisin kuin ainavihannista tummista havupuista.

    Kuitupuunkasvattaja

    Aerosolien tuotannossa käsittääkseni taas havupuut ovat ylivoimaisia. Havupuun uuteaineet tekevät aerosolivaikutuksen ja saavat aikaan yhteyttämistä edistävää valon sirontaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)