Keskustelut Puukauppa Mäntytukin latvaläpimitan muutokset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)
  • Mäntytukin latvaläpimitan muutokset

    Merkitty: 

    Laadin tulevalle kesälle kesäkorjuukelpoisen leimikon ja pyysin siitä tarjouksia. Tiesin, että mäntytukilla ei kovin kummoiset näkymät ole tällä hetkellä, mutta silti kulmat kohosivat, kun luin tarjouksia.

    Yksi kolmesta suuresta oli nostanut ”tavallisen mäntytukin” latvaläpimitan 18 cm:iin ja lanseerannut uuden ”pikkutukin/latvatukin”, jossa latvaläpimitta oli pudotettu 13,5 cm:iin. Samalla oli toki pudotettu hintaakin n.30% tavalliseen verrattuna. Itsenäinen saha oli samoilla linjoilla, joskin latvaläpimitta oli noussut peräti 20 cm:iin.

    Tämä iloisessa itä-suomessa, mutta miten on muualla? Joskus kymmenen vuotta (?) sitten UPM muistaakseni viritteli vastaavaa hinnoittelua.

  • Puuki

    Kiinassa on paljon väkeä mutta ei  niin paljon että 1 %:n jakkaran tai kaapin osto veisi koko Suomen sahatavarasaannon siihen. Pilkkuvirhe laskelmissa kuusessa olleella ilmeisesti.

    Olikohan Upm:llä jo tiedossa sahapuunkin hinnan laskeminen, kun möi palstojaan Pohjois-Suomesta ? Ei välttämättä, mutta ei olisi mikään ihme vaikka olisi ollutkin.

    Mäntyleimikoita kannattaa kasvattaa edelleen, jos hinta kerran laskee noin paljon kerralla. Kuusella min. 20 cm/49 dm norm.tukille laski kantohintaa jo aiemmin n. 5-10 % / kuusitukkileimikko.

    Jätkä

    Kantohintojen pitää nousta vastaamaan läpimitan noston aiheuttama menetys ja lisäksi siihen on huomioitava kiertoajan pidentymisen vaikutus. Oikea tapa olisi nostaa aluksi isomman tukin hintaa ja pienemmän tukin hinnan antaisi olla nykytasolla.

    Isosta tukista tulee aina suhteessa parempi saanto raakapuumottia kohti ja myös sahatavaran laatu on parempi.

    Suuntaus on sinänsä oikea, mutta hinnan pitää korvata myyjälle koituvat tappiot.

    kuusessa ollaan

    Puuki: Tarkoituksella pistin lapinlisää viestiini, mutta kiinan 1 373 541 278 ihmisen kansakunta ja naapurissa oleva Intia 1 266 883 598 ihmisellään ovat melkoisia vaikuttajia, 1/3 maapallon väestöstä on noissa maissa. Mittasuhteet ja vaikutukset maailmankauppaan on melkoiset. Yksi trendi voi sekoittaa kaiken…

    sitolkka

    Harmi vain että metsäkuusista suurin osa huojuu ikimetsinä Venjäjällä. Ei lupaa hyvää tulevalle jos niitä aletaan käyttää.

    kuusessa ollaan

    Tämän päivän talikkoviestin uutiskirjeessä: ”Viime vuonna Kiina oli määrällä mitattuna Suomen toiseksi suurin vientimaa Egyptin jälkeen. Sahatavaran arvon perusteella Kiina oli jo tärkein.”

    metsä-masa

    harrastelija: Binderholz tunnetaan muun muassa puukerrostalojen materiaalin toimittajana. Yrityksen massiivipuutuotetarjonta sisältää sahatavaran, profiilipuun, yksi- ja monikerroksisia liimapuita ja puulevyjä.

    Lisäksi Binderholz osti vuoden alussa Anaika Wood Group Ltd Oy: ltä jalostuslaitoksen. Laitos käyttää pikkutukin ja parrun männystä ja kuusesta 10 cm asti ko. laitoksessa.

    Kevätniemen jalostuslaitoksen tuotanto menee ensisijaisesti Euroopan ulkopuolisille markkinoille esimerkiksi Japaniin, Kiinan ja Yhdysvaltoihin.

    Jätkä

    Kun Binderholz käyttää havupun kymmenen sentin läpimittaan asti, jos se on niin suora, että siitä saa vaikkapa 3×3 tuuman täysisärmäisen soiron, joka ehkä vannesahalla halkaistaan ja niistä liimataan puulevyjä rakennuksiin, niin jos he saavat sen toiminnan kannattamaan, ei voi muuta toivoa, kuin että pysyisivät suomessa ja laajentaisivat tuotantoaan.

    Epäilemättä Itävaltalaiset hallitsevat bisneksen ainakin yhtä hyvin kuin suomalaiset. Toki nuo selluntekijät itkevät sellupuun menekkiä, mutta heillähän on ollut vapaus valita tuotepalettiaan jo melko pitkän aikaa.

    Panu

    Jos normaalisti tukki alkaisi 16cm ja nyt alkaa 13,5cm 30% alemmalla hinnalla 18cm asti niin ei toi mun mielestä kovin pahalta kuulosta.

    Koivun osaltahan sellufirmat ovat nostaneet tukin latvaläpimitan 20cm:iin eikä mitään pikkutukkeja ole tullut tilalle. Se tarkoittaa, että harvennuksista ei juuri tukkia tule.

    Korpituvan Taneli

    Kiinalaisia siis 1 373 541 278, heistä 1% on 13 735 412. Jos jokainen heistä haluaa tuotteen, jonka tekemiseen menee 10 litraa Suomalaista kuusisahatavaraa, niin sitä kuluu 137 354 kuutiometriä. Elikkä melkoinen aukko metsään kuitenkin että tuokin sahatavaerä löytyy.

    Entäs kun niitä ostajia onkin vaikka 6% kiinalaisista?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    metsä-masa

    Itä-Suomelle oli hyödyllinen uutinen kun Binderholz aikoo kehittää tuotantolaitosten toimintaa. Sahalaitoksia modernisoidaan parhaillaan, ja erityisesti kuivauskapasiteettia nostetaan huomattavasti.

    Nurmeksen sahalle rakennetaan oma biomassapohjainen lämpökeskus, joka otetaan käyttöön jo syyskuussa. Kevätniemen alueelle on suunniteltu myös uusi pellettitehdas. Tehdas jalostaisi pelleteiksi tuotannossa syntyvät lastut.

    Binderholzilla on pellettituotantoa myös muissa yksiköissä Itävallassa ja Saksassa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)