Keskustelut Metsänhoito Mäntykuvioiden intensiivikasvatus

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Mäntykuvioiden intensiivikasvatus

    Oletteko käyttäneet intensiivikasvatusta mäntykuvioilla, joiden laatu ei riitä normaalikasvatusmenetelmien käyttöön?

    Intensiivikasvatuksessa ensiharvennus suoritetaan hieman normaalia aikaisemmin (12 m keskipituus) ja normaalia voimakkaampana (700 runkoa / ha). Tavoitteena saada tukkiprosentti mahdollisimman suureksi keskittämällä kasvu runkoihin joista on mahdollista saada edes kohtuullinen tyvitukki. Mottimäärissä ei päästä huippulukemiin eikä tukin laatu ole yleensä parasta mahdollista.

    Metodilla on omat riskinsä, tuhoja ei tuolla tiheydellä kärsisi enää tulla.

    Pohdiskelen juuri menetelmän käyttöä parin hehtaarin kuviolla, mutta kaipaisin käytännön kokemuksia.

  • laurihääri

    Oikeassa olet: puulaji pitää valita maaperän ja olosuhteitten mukaisesti mahdollisimman oikein. Se on ihan ehdoton ykkösasia.

    Aina se ei vaan onnistu esim. hirvieläinten vuoksi, mutta varsinkin 1970- luvulla metsitettiin paljon peltoja, ja yleisimmät puulajit täällä Itä-Suomessa olivat silloin mänty ja rauduskoivu.

    Kuusta kartettiin hallavaurioiden ja kasvuhäiriöiden vuoksi. Ei ollut vielä silloin noista boorinpuutoksista yms. tietoa, mutta kärsimystä kyllä sitäkin enemmän. Nyt istutellaan kuusta sellaisillekin maille, joilla mänty tuottaisi ja kasvaisi paremmin.

    Mutta on minulla sellainenkin kuvio, jolle istutettiin vielä 1980- luvulla hieskoivua! Kuvitelkaa, istutettiin sellaista, mitä tuli sitten luonnostaan joka ainoaan laikkuun, riesaksi asti! MHY:n omalla taimitarhalla niitä kasvattivat ja kauppasivat niille, jotka eivät osanneet pitää puoliaan.

    Metsäviisaatkaan eivät aina ole olleet viisaita!

    Gla

    Minusta tukkiprosentin tuijottaminen ei tässä kohteessa ole viisasta. Parempaan kannattavuuteen saattaa päästä kasvattamalla määrää. Heikollakin prosentilla tukin määrä saattaa olla runsaassa kuutiomäärässä sama kuin isommalla prosentilla. Ero tulee pääasiassa kuidun määrästä.

    Rahaa kuitu/energiapuustakin saa, lisäksi riskit alenee ja kassavirta nopeutuu. Totta on se, mitä Pete totesi eli että oksikkuutta ei enää ensiharvennuksen jälkeen tiheässä kasvattamalla voi vähentää. Päinvastoin, karsiutumista edistää väljä asento, lisäksi järeytyminen nopeutuu, joten jonkinlaista tasapainoilua määrän ja kohtuullisen laadun välillä joutuu tekemään.

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)