Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

  • Tämä aihe sisältää 135 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 135)
  • Mäntyjen kasvu hiipuu

    Merkitty: 

    Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

    Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan….

  • Kurki Kurki

    Minua ei ainakaan liikuta yhtään Luken laskelmat, eikä männiköiden kasvussa ole havaittavissa mitään erikoista.

    Sama täällä.

    Männyntaimikot kasvoivat viime kesänä yhtä hyvin kuin 2019 kesällä huippulämpimän kesän 2018 jälkeen. Kesällä satoi 300 milliä vettä ja se siivitti kasvua, kun ojatkin ovat kunnossa. Kesä 2021 oli myös lämmin. Männyntaimikoissa mittasin 85cm latvakasvuja ja varttuneemmissa yli 10 m taimikoissa samoin huippukasvua.

    Kaava näkyy olevan tämä. Kasvu on edellisen kesän lämmön mukaan.

    Etelässähän kesällä 2021 Luken mukaan kuusten kasvu ei ollut hiipunut, joka on kyllä ristiriidassa sille, kun Luke sanoo, että kuivuus haittasi kasvua etelässä. Kuusi kai ensiksi kärsii kuivuudesta.

    Hämis

    Järjen ääntä. Paavolla,ei Ohisalolla. Hän ei edes kutsu metsänomistajia neuvottelemaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun kasvun aleneminen ei näy omassa taimikossa, niin sitten se ilmiö ei ole todellinen. Vähän sama kuin kieltää ilmastonmuutos jos talvella on edelleen pakkasia.

    Planter Planter

    mä-ku rajaj

    Ainakin täällä lounaassa kuivuus on kurittanut mäntytaimikoita. Kuvan taimikkoon on samaan aikaan istutettu mäntyä ja kuusta. Kuusi kasvaa aivan hurjasti, mänty kituu, tulee tupsulatvaisia, monihaaraisia ja aukkoista. Kyllä mänty taantuu hurjasti kuuseen nähden.  Naapureilla sama tilanne. Kuivahkolla kankaallakin kuusi kasvaa paljon paremmin. Kyllä selityksen täytyy olla kuivuus.

    Jean S

    Villinä veikkauksena voisin heittää, että kuivana kesällä mänty kasvaa suhteellisesti huonommin kallioperäisillä mailla ja normaalia paremmin turvemailla. Mitä tietysti ei saa sanoa, koska turvemaillahan tulisi kasvattaa vain rahkasammalta ja varpuja.

    Kurkihan varmaan muistaa, että toisin kuin kuusella, niin männyllähän neulasten lukumäärä tulee edeltävän kesän mukaan ja neulasten pituus kuluvan kesän mukaan. Kylmän tai muuten huonon kesän jälkeen männyn pituuskasvu on siis väistämättä heikompi, ja vastaavasti pari peräkkäistä hyvää vuotta taas tuottaa hyvää kasvua vähän niinkuin korkoa korolle.

    Ja kyllä, olisi hauskaa tosiaan tietää, vaikuttaako metsien kuusettuminen tähän männyn kasvun heikkenemiseen vai ei.

    Jean S

    Planter.. minusta tuntuu, että huumoriasi vaivaa kuivuus 😀 Tuossa on varmaan jokin ravinnehäiriö. Ehkä hirvieläinten ulosteessa on liikaa mangaania, tai liian vähän lyijyä.

    Visakallo Visakallo

    Pahus vieköön, tuota kuivuuden ja ravinnehäiriön aiheuttamaa kasvun hidastumista on täällä Päijät-Hämeessäkin!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yrjö Norokorpi kirjoittaa Hesarin mielipideosastolla että männyllä on vähemmän neulasvuosikertoja kuin aiemmin. Ne siis ikään kuin harsuuntuvat. Hänen mielestään syynä voisi olla kuivuuden lisäksi uv-säteily ja otsoni.

    Tolopainen Tolopainen

    Keski-Euroopasta tulee paljon otsoonia Suomeen. Siitä pitäisi saada korvaus, kun mäntyjen kasvu heikkenee. Lähetetään 8mrd€ lasku EU:lle. Suomi on jo ostanut Saksasta raitista ilmaa 10mrd€:llä. Umts-ja Fortum sekoilut.

    Planter Planter

    Rosentti Norokorvella on mielenkiintoinen selitys.

    Eikös se männyn kasvu ole taantunut pääasiassa pohjoisen erämaissa, ei siellä liene ylenmäärin liikenteen aiheuttamaa alailmakehän otsonia. Yläilmakehän otsoni taas suojaa haitalliselta UV säteilyltä. Oliko sitä rosentin mielestä liikaa vai liian vähän?

    https://yle.fi/a/3-5146515

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 135)