Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

  • Tämä aihe sisältää 135 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 135)
  • Mäntyjen kasvu hiipuu

    Merkitty: 

    Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

    Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan….

  • Rukopiikki

    Epäilempä pahasti että kepulla on näppinsä pelissä tässäkin ongelmassa. Alueen maataloustuilla rikastuneet pikkukapitalistit talonpojat koittavat syyttää rehellisellä työllä leipänsä ansaitsevia koneenkuljettajia. Jos jotain tältä palstalta on oppinut, niin sen, että jos tässä maassa on jotain vialla niin jäljet johtaa aina tupailtoihin ja kansantanhupiireihin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistä uutisesta puhuu Tolopainen?

    Ensiharvennuskohteet joita Metsäkeskus mittasi olivat Keski-Suomesta ja niissä ei ollut yhtään kunnollista. Muun muassa ajourat liian leveät. Ei ole uskottavaa että kaikissa olisi taimikonhoito ja ennakkoraivaus puuttunut.

    Pohjois-Suomen lustoindeksit perustuvat sentään kohtalaisen isoon otokseen joten?

    Tomperi

    Suomi ja viissin Norja ja Ruotsi oat herkällä alueella, ovat ainoat maat joissa, vai onko Suomi pelkästään, joissa puuston pohjois rajan muodostaa mänty puu, muualla se on kuusi… jospa pohjola muuttuukin smanalaiseksi  kuin muutkin alueet,  pohjoismman metsärajan muodostaa kuusi…. tulevaisuudessa, nytkö se alkoi?

    Rukopiikki

    Lehtikuusi on metsänrajapuu Siperiassa.

    Tolopainen Tolopainen

    AJ minun tietoni ovat Suomen johtavasta metsälehdestä eli helsinkiläisten sanomista.

    Puuki

    Keski-Suomesta ei löytynyt yhtään onnistunutta ensiharvennusta.   Siellä on isot koneet ja tekemisen meininki;  kaikki nurin jotta tienataan.

    Asiaan liittyvää :   Kun männyn taimikko harvennetaan 1000 kpl/ha tiheyteen n. 5 m pituusvaiheessa, niin puiden latvusraja kasvaa jatkossa 10 %-yksikköä suhteessa normitiheydessä (1600-2000 kpl/ha) kasvatettaviin mäntyihin. Miten paljon muuttuu kokonaiskasvu/ha vai muuttuuko yhtään ? Miten järeytyminen muuttuu ? Onkos kellä tietoo ? AJ ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En osaa Puuki vastata latvusrajan kasvuvaikutukseen. Tuossa joutuu tasapainoilemaan oksalaadun ja kasvun välillä, ainakin männikössä. Kokonaiskasvu hehtaarilla on yksittäisten puiden kasvu x puiden runkoluku. Saadaksesi pitemmän latvuksen joudut alentamaan tiheyttä eli pohjapinta-alaa. Yhteyttävää pinta-alaa tulee tiheyden alentuessa lisää latvuksen alaosaan, jossa on enemmän varjostusta kuin yläosassa. Näistä syistä kasvu lisääntyy vähemmän kuin on lisääntyvä neulasmassa prosentteina.

    Kuitenkin tiheyden alentaminen jonkin verran olisi ihan harkinnan arvoinen vaihtoehto, koska mitä pitempään latvus on hyväkuntoinen, sitä pitempään jatkuu kasvu hyvänä yksittäisissä puissa.

    Rukopiikki

    Kyllä minun taulukoissani ainakin on ensiharvennukselle jäävien puiden tiheys ihan kasvupaikan mukaan. Ei se ole mikään yksi luku vaan vaihtelee maan rehevyyden perusteella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin Rukopiikki! FaceBookissa oli joku jakanut Metsätehon oppaasta taulukon, jossa näkyy jäävän puuston määrän arviointi hakkuukoneen työpisteessä alueen, kasvupaikan ja jäävän puuston keskiläpimitan mukaan. Runkoluku mitataan puoliympyrästä, jonka keskipiste on ajouran keskellä ja säde 11 metriä. Säteen arvioinnissa voi käyttää apuna hakkuukoneen puomia (nosturia).

    Jäävän puuston runkoluvun taulukko löytyy esim. s. 15 julkaisussa

    https://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/2015/03/Korjuun_suunnittelu_ja_toteutus_ver02.pdf

    Ensiharvennuksesta:

    ”Harvennuksen ja etenkin ensiharvennuksen oikea ajankohta on tärkeä metsikön kasvulle ja elinvoimaisuudelle. Ensiharvennus on ajankohtainen, kun puiden alaoksat ovat kuolleet noin 4 metrin pituudelta, mutta latvukset eivät ole supistuneet vielä liikaa. Elävän latvuksen osuuden tulisi olla männyllä 40, koivulla 50 ja kuusella 60 % puun pituudesta. Kun latvus supistuu tätä pienemmäksi, puun kasvu hidastuu.

    Kun taimikonhoito on tehty ajallaan, metsikön valtapituus on ensi- harvennuksessa Etelä- ja Väli-Suomessa perusmallissa 13–15, laatupuun kasvatuksessa 11–13 ja intensiivisessä kasvatuksessa 10–12 metriä. Pohjois-Suomessa valtapituus on 10–14 metriä.

    Jos taimikonhoito on jätetty tekemättä tai se on tehty lievänä, ensiharvennus pitäisi tehdä aikaisemmin. Aikainen ensiharvennus voi olla perusteltua myös männyn laatuharvennuksessa. Ensiharvennusta voidaan siirtää jopa vuosikymmenellä, jos suhteellisen voimakas taimikon harvennus on tehty myöhään, noin 6–8 metrin valtapituudessa.”

    Sitä ei kerrota paljonko runkoja jäisi pystyyn tässä viimeisessä taimikonhoidossa.

    Metsänhoidon suosituksissa kerrotaan, että harvennusten määrä riippuu ensiharvennuksen voimakkuudesta. Jos tiheys jätetään harvennusmallin ylärajalle, joudutaan tekemään useampi harvennuskerta kuin jos se vedetään alarajalle. Kasvupaikka vaikuttaa myös. Voisiko ajatella että rehevämmällä kasvupaikalla kannattaisi käydä männikössä useammin ja karummalla paikalla mahdollisimman harvoin, ts. kuivahkolla kankaalla jopa 3 harvennusta, kuivalla 2 ja sitä karummilla vain yksi harvennuskerta?

    Olisiko se mitä Puuki pohti juuri tuota intensiivikasvatusta – siihen löytyy neuvoja metsänhoitosuosituksista.

    Jean S

    Jos puiden alaoksat ovat kuolleet 4 m korkeuteen asti ja puusto pitää harventaa silloin, kun elävää latvusta on 40, 50, tai 60 %,

    tästä päästään matematiikalla siihen, että

    männikkö pitäisi harventaa valtapituudessa 6,7 m,

    koivikko valtapituudessa 8 m ja

    kuusikko valtapituudessa 10 m.

    Käytännössä alle kymmenmetristä puustoa harva suostuu edes ensiharventamaan.

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 135)