Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

  • Tämä aihe sisältää 135 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 135)
  • Mäntyjen kasvu hiipuu

    Merkitty: 

    Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

    Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan….

  • Kurki Kurki

    Kasvun alenemaan on tultu viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana siksi että ei ole ollut enää uudistettavaksi harsittuja metsiä ja on alettu hakata aukoiksi nuoria metsiä ja harvennettu liian harvaksi.

    Missä päin Rukopiikki sitten asuu, kun siellä on ollut päivastainen kehitys kuin Suomessa yleensä, kun puuvaranto on kasvanut lähes 2-kertaisiksi 60 vuodessa.

    Rukopiikki

    Ne on jokivartisten vanhoja pihapuita. Harvinaisia on lapissa kuution männyt nykyään. Omissa metsissä oli hakkuussa paikallisesti katsoen hyvin järeä männikkö ja siinä oli suurin puu reilun kuution ja ikää sillä parisataa vuotta.

    Reima Muristo

    ”…Suomessa yleensä, kun puuvaranto on kasvanut lähes 2-kertaisiksi 60 vuodessa.”

    Suomessa kesti jääkaudesta ,n.10 000 v. sitten, kasvaa puuvaranto yksinkertaiseksi. Nyt se sitten 60 v:ssa kasvoi sitten saman verran lisää?
    Onkohan nyt b-k:n venäläisessä helmitaulussa tuoreet paristot.

    Kurki Kurki

    AJ: Tilanteesta riippuen panostetaan kasvua sinne päin missä on sillä hetkellä huutavin tarve.

    Ollila mainitsee, että yhteyttämistuotteista 70% menee juuristoon. En tiedä onko tulkittu juttu, mutta kyllä puulla taitaa olla suurin tarve panostaa juuri maan alle eniten.

    Ilvesniemen tutkimuksen mukaan metsän hiilestä 40% on maanpinna yläpuolella ja maassa 60%. Linkissä on kaksi tapausta etelän metsät ja pohjoisen metsät. Metsää etelässä on 150 m3/ha ja pohjoisessa 80 m3/ha keskimäärin, mutta hiilen suhteet ovat samat 40%/60%.  Hiili siis korreloi maanpäällistä puumäärää.

    Kysymys: Jos Lapin metsien kasvu nousisi etelän 150 m3/ha ja samalla maaperän hiilivarastokin nousi perässä. Pitäisikö tuo maaperän hiilivaraston nousu nyt katsoa hiilinieluksi? Sen varastohan nousi nyt n. 2-kertaiseksi.

    Katso linkki:

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

    Visakallo Visakallo

    On tainnut Reimalta mennä joitakin asioita ohi..

    Kurki Kurki

    Nyt se sitten 60 v:ssa kasvoi sitten saman verran lisää?

    Reima kun ei taida tietää, että Suomen puuvaranto oli 1960-luvulla n. 1500 milj.m3 ja nyt 2500 milj.m3. Tuolla 1500 milj. motin tasolla metsät junnasivat satoja vuosia, jolloin hiilidioksidinkin taso pysyi vakaana.

    Onko Reimalla tutkittua tietoa minkä verran Suomen metsien puumäätä oli 5000 vuotta sitten?

     

    Reima Muristo

    Parempi suunnata jo peltojen metsitykseen. Ei metsään määräänsä enempää puita mahdu, niitä kun pitää välillä käydä myymässä. On olemassa raja-arvo jossa metsä pitää itsensä metsänä, ei se ajan myötä siitä tiivisty.

    Apli

    Tässä kuitupuukiimassa riski että harvennukset tehdään liian reilusti, eli liian harvaksi on kyllä iso riski, metsänomistajien kannattaa olla hereillä.. Mitä tulee maatalouteen, ruoan hinnan jyrkkä nousu varmasti tekee sen että metsiä tehdään pelloiksi entistä enemmän..

    mehtäukko

    Uutisointien mukaan tuottajahinta ei ole noussut kuin rippeet, muut kyllä kynivät senkun ehtivät. Moni lopettaa,jos on siihen saumaa.

    Harvennusvoimakkuus ja jäävä tiheys eivät todellakaan voi olla ropleemoita. Jos mo yleensä ymmärtääkään käsitteitä eri kasvupaikoille (moni ei!), kauppakirjaan lukemat ja piste. Jos on toimittu toisin, tekijä maksaa. Mutta myös lähtötilanne on tiedostettava…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuten mehtäukko edellä totesi, huonot lähtötilanteet ensiharvennukseen lähdettäessä ovat varmasti osa ongelmaa. Metsänhoitosuosituksia ei ole noudatettu enää entiseen malliin säntillisesti. Voi johtua osin siitä että metsänomistajat ovat kaupungistuneet eivätkä metsäammattilaiset käy enää entiseen malliin metsissä suunnittelemassa tulevia töitä. Kannattaisi edelleen käyttää hyödyksi esimerkiksi ilmaiset tilakäynnit jos sellaisia vaikka omasta mhy:stä saa.

    Entä vuoden 2014 uudistettu metsälaki? Menikö liian lepsuksi, kun metsän saa hakata nuorena aukoksi ilman rajoituksia ja poimintahakkuussa jättää vain pienen pohjapinta-alan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 135)