Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 135)
  • Mäntyjen kasvu hiipuu

    Merkitty: 

    Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

    Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan….

  • Tomperi

    suomessa maaperä on ollut altis puuston kasvulle ja sammalten kasvulle lähes kymmenen tuhatta vuotta,   …# pitkäaikainen varasto#,  onko joku löytänyt pitkäaikaisen varaston muualta kuin paksuturpeisten soitten pohjalta?

    Kurki

    suomessa maaperä on ollut altis puuston kasvulle ja sammalten kasvulle lähes kymmenen tuhatta vuotta, …# pitkäaikainen varasto#, onko joku löytänyt pitkäaikaisen varaston muualta kuin paksuturpeisten soitten pohjalta?

    Mikä hiilivarasto siellä turvesuon pohjalla on?

    Onko tämä Tomperin tutkimaa tietoa?

    Tomperi

    Mitä tapahtuu maapohjaan kertyneelle hiilivarastolle avohakkuun jälkeen? Vaarantaako se pohjavedet vai löhähtääko nopiaan hiilidioksina ilmakehään?  Tuo maapohjaan samassa suhteessa kertyvä hiilivarasto on Miul täysin uutta tietoa ja se että se on verrannollinen runkopuuhun, kertyminen…..

     

    A.Jalkanen

    Maaperän hiilen pitkäaikaisvarastoja pähkäiltiin jossain kokouksissa 20 vuotta sitten kun olin töissä khk-inventaariossa. Ilvesniemikin oli mukana. Korreloivat kyllä maanpäällinen ja -alainen, mutta ei varmaan kovin suoraviivaisesti. Mietittiin sitäkin että maaperän hiilivaroissa ei ole nähty samanmoista kasvua kuin maanpäällisissä, mutta ei myöskään alenevaa trendiä, mitä jotkut innokkaat avohakkuiden arvostelijat tarjoavat.

    Jos ajattelee mitä puun tarvitsee panostaa maan alle, niin vain sen verran mitä se tarvitsee pystyssä pysymiseen ja ravinteiden ja veden hankintaan. Maan päälle tarvitaan myös tukirakennelmat neulasille ja lehdille ja kuljetuskoneisto aineille. Tilanteesta riippuen panostetaan kasvua sinne päin missä on sillä hetkellä huutavin tarve.

    Rukopiikki

    Aurausta ei ole ikävä. Äskettäin tuli käveltyä yhtä aurausaluetta ja ilkeä on poikittain kävellä vaikka aikaa aurauksesta jo 40-vuotta. Mitä noilta puita sahannut niin paljon on lylytyveä. Lapin metsien kasvun taantumaan kuten täälläkin jo mainittu on syynä liian voimakkaat harvennukset ja sirppihalla. Rovaniemen korkeudella männyn kasvu hiipuu kun siitä nippa nappa alkaa yksi tukki tulemaan. Siinä vaiheessa näkyy loppuvan valtion metsissä kärvisällisyys ja monilla yksityisilläkin. Kun se aukoksi hakataan niin meneehän siinä aikaa taasen ennenkä kasvua alkaa kertymään verrattuna siihen mitä se satavuotiaskin männikkö kasvaa. Satavuotias mänty on vielä lapissa terolatva nuori puu. Kunnnon tukit on kuivahkolla kankailla useita satoja vuosia vanhoja.

    Kurki

    Timppa: Siis juurisyy Pohjois-Suomen mäntyjen kasvun hiipumiseen on sellutehtaan puuttuminen.

    Juuri näin. Koko Oulun ja Lapin läänin alueilla, kun auton ikkunasta katsoo tienreunan metsiä, ne lähes kaikki ovat liian tiheitä. Jos halutaan kääntää kasvun alasuunta, niin metsiä pitäisi hakata rajusti, vaikka se veisi hakkuusäästöt miinukselle. Kasvun alenemaan on tultu nyt 20 viimeisen vuoden aikana, kun puulle ei ole ollut riittävästi kysyntää. Onneksi pohjoisessa puun tarve nousee Kemin ja Oulun tehtailla. Puuta niille kyllä riittää

     

    suorittava porras

    Täällä on kovasti moitittu ennenaikaisia hakkuita. Kuinka moni on tarkistanut puuston iän ja tapahtuneet muutokset kasvussa ko tapauksissa? Kun kasvu hiipuu , on viisasta uudistaa lohko pikapikaa ,jotta uusi nopeammin kasvava sukupolvi saadaan tilalle. Kun vielä alkuvaiheen hoitohommat muuttuvat sanoista tekoihin , uusi puusukupolvi peittoaa entisen mennen tullen kasvussa ja hiilensidonnassa.

    Rukopiikki

    Mitenkäs se sellutehtaan puuttuminen on syynä kun metsät hakataan nytkin jo liian pienenä niin että niistä ei juuri tukkia lähde. Kasvun alenemaan on tultu viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana siksi että ei ole ollut enää uudistettavaksi harsittuja metsiä ja on alettu hakata aukoiksi nuoria metsiä ja harvennettu liian harvaksi.

    Jalostetun alkuperän käyttöön liittyy riskejä. Ei ole tiedossa onko esimerkiksi yleistyneeseen tervasrosoon syynä se että jalostettu alkuperä olisi sille alttiimpi. Näinhän voisi olla.

    Kohtuus se pitää olla mitä metsien kasvultakin vaaditaan. Eiköhän tuota puuta riitä nykyisellä ja vähän taantuvallakin kasvulla.

    Rukopiikki

    Puuston alkukehitys on lapissa hitaampaa kuin etelässä. Eli kestää aikaa ennenkä taimikko alkaa kuutioita kasvaa. Ja se puu on lapissa vielä tosi pieni siinä vaiheessa kun sen kasvu alkaa jo hiipua. Tämä kannattaa etelän ihmisten muistaa. Tilanne on siellä aivan eri.

    Kurki

    Mitä noilta puita sahannut niin paljon on lylytyveä.

    Paljasjuuritaimet olivat hunoja ja auraualuilla taimet tyvitukin matkalla vaihtavat latvaa herkästi, jos ravinne-epätasapainoa ei korjaa lannoituksella. Mutta sitten kyllä kasvavat enemmän kuin yhden tukin.Mitä viime kesänä ajelin Ounasjoen vartta niin kyllä siellä komeita kangasmänniköitä oli 20 m pitkää ja kuution puita. Eihän metsät etelämpänäkään paljon sen kummenpia ole.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 135)