Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 135)
  • Mäntyjen kasvu hiipuu

    Merkitty: 

    Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

    Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan….

  • Kurki

    AJ: Lisäselitystä antaa kuivuus koska kasvu oli alentunut erityisesti läpäisevillä mailla eli nimenomaan männyn eikä kuusen kasvupaikoilla. Lisäksi männyllä oli hyviä käpyvuosia.

    Taimikko indeksi kyllä tukee kasvun heikkenemistä pohjoisessa juuri oikeaan aikaan, mutta syistä se ei kerro kovin paljon.

    – Kesä 2018 hyvin lämmin ja kuiva ja männyntaimikoissa tavanomainen kasvu 40..55 cm

    – kesä 2019 männyn taimikoiden pituuskasvu ennätysmäinen jopa 75 cm (yksittäinen taimi n. 4..5 m)

    – kesä 2020 männyntaimikoiden pituuskasvussa romahdus, jopa puoleen kesästä 2019, tuo alle puoleen yhdellä  kuivalla kankaalla tien varressa, jota ihmettelin ja jonka ohi ajan lähes päivittäin, tiheän siemenlähtöisen taimikon pituus noin 1,5 m eikä kovin hyvin pituutta kasvava muutenkaan, ei muualla näin rajua pudotusta

    – kesä 2021 männyntaimikoissa parempi pituuskasvu edelliseen kesään nähden

    – kesä 2022 männyntaimikoissa ennätysmainen pituuskasvu jopa 85 cm (yksittäinen taimi n. 4..5 m)

    jees h-valta

    Kyllä nuoret mäntytaimikot ainakin ovat kasvaneet hurjasti mutta varottajana toimii hirvet. Kasvuun vaikuttaa moni tekijä joista yksi on liika taajassa alkuun kasvatus. En hyväksy enää kuin 1600 tainta/ha istutukseenkaan ja siitä tiedän tuhon vievän noin 300/ha täysin ja 150/ha osittain. Silti saan kasvuun nopean männikön kun raivaan ne hirvien raiskaamat pois ja lievän taimikon hoidon samalla. Mutta vasta kun hirvituho on siinä alalla varmasti ohi.

    kaapo123

    no mänty kasvaa nopeasti,kun ikä 21-40 v ja sitten hitaasti,kun ikä 61–80 v

    Kurki

    Lapissa mänty 40 vuodessa on kuivilla kankailla vasta kasvunsa puolivälissä jos sitäkään. Auttaisiko maanmuokkaus auraus (siirtää kasvuolosuhteita satoja kilometrejä etelämmäksi) siihen, että parempi kasvu jatkuisi pitempään kuin 40 ikävuoteen. Veli-Jussi Jalkanen kehui tuolla HS-sivuilla aurauksilla kasvavan Lapin parhaat metsät.

    Scientist

    Kari T Korhosen (Luke) mukaan erityisen runsas käpysato, jollainen ollut viime vuosina, vähentää kasvua noin 20%. Tämä jo selittäisi kasvun vähenemistä enemmän kuin todettu 5 milj. m3/v.

    Gla

    Onhan noita ollut ennenkin, joten vain viime vuosien erotus verrattuna aiempaan on selittävä tekijä. Sitä en osaa sanoa, jääkö tuosta mitään selitettävää.

    A.Jalkanen

    Männyn kasvu on kimurantti selitettävä kun sen pituuskasvuun vaikuttavat kahden kesän säät. Ensin muodostuvat neulasaiheet jotka puhkeavat neulasiksi seuraavana kesänä ja niiden välien määrä ja pituus muodostaa pituuskasvun. Loppukesän säät vaikuttavat lisäksi paksuuskasvuun. Jos keskikesällä on helteitä, voi olla että mänty joutuu sulkemaan ilmaraot säästääkseen vettä ja silloin se ei yhteytä.

    Tolopainen

    Kuivien kankaiden puut kärsivät enemmän kuivuudesta kuin kosteiden. Siinäpä olisi aihetta väitöskirjaan.

     

    Jean S

    Anneli: paha sanoa, vaikuttaako kuusettuminen männyn hehtaarikohtaiseen kasvuun. Intuitiivinen vastaus on tosiaan ei, mutta mitä sittenkin, jos?

    Jos oletamme, että meillä on ollut mäntyä käytännössä kaikilla ravinteisuustyypeillä MT-Kitumaa, ja sitten tilanne kuusettamisen myötä muuttuu niin, että mäntyä onkin enää vain CT-Kitumaa, niin kyllähän tämä tietysti vähentää männyn keskimääräistä hehtaarikohtaista kasvua, eikö vaan?

    Muitakin syitä toki oikeasti on ja niitä tässä on hyvin käytykin läpi.

    Puuki

    Niin ja kuusen keskimääräinen kasvu/ha (ja/tai kok.kasvu) paranee etelässä vaikka on ollut kuivaakin koska jalostetun alkuperän taimikot alkaa tulla 02-kehitysluokkaan enenevissä määrin.

     

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 135)