Keskustelut Metsänhoito Mäntyjä kalliolla, onko toivoa ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
  • Mäntyjä kalliolla, onko toivoa ?

    Mites kauan pitää odotella, vai riittääkö ihmisikä, että kallion päällä kasvavista männyistä tulee mitään korjattavaa?

    Tarkoitan tällä kalliolla sellaista laakeata hieman viettävää tasaista maata, jossa on vain hyvin vähän multaa pinnassa ( reilusti alle lapion terän verran) ja siinä on harvalti pieniä mäntyjä.

    Paljonko pitää olla kallion päällä maata että ei luokitella kitumaaksi ?

  • Puun takaa

    Mänty on puulajeistamme se, joka pystyy myös hyödyntämään ilmasta neulasille tiivistyvää kosteutta.
    Lisäsi männyn juurilla on ilmiömäinen kyky tunkeutua hyvinkin pitkiä matkoja kohti vettä.
    Näkeehän joskus hyväkasvuisia, tukkipuun kokoisia mäntyjä kasvamassa paljaalla kalliolla tai suurten siirtolohkareiden päällä.

    Hiluxmetsuri

    Vastauksista päätellen mänty pystyy pieniin ihmeisiin, mutta ottaa aikansa ennenkuin on mitään hammastikkua suurempaa.

    Tämä pohdinta vaan tuli siitä kun kattelin yhtä palstaa ja siinä oli vallitsevana pohjana jonkunmoinen kallio ja mietin, että kalliota on kotonakin että ehkä sitä ei kannata metsänpohjaksi ostaa?

    Männynrääpäleitä tuoss näytti olevan, osa pystyyn kuolleita keppejä, mutta iso osa ihan hengissä. Kuusta ei taida kallioiselle paikalle edes yrittää ?

    6 m3

    Anna olla sellaisenaan? Voit joutua tekemaan turhaa tyota uudistamisessa ja kunnostuksessa. Sahaus leikosta naat kasvuvauhdin. Omilla maillani metso pitaa moista soidinpaikkanaan. Jata riistalle asuintilaa ja soidinpaikkoja. Metso voi kiittaa sinua joskus nappailyllaan ja hionnallaan. 🙂

    jees h-valta

    Metso kiittää metsän uudistajaa ja harventajaa yhtälailla. Kyllä minulla ainakin tuppaa viihtymään liikaakin uusissa h-haapataimikoissa. Viimekäynnillä juuri katselin lehdistä ”vapautettuja” juuri muutama viikko sitten istuttamiani.
    Kun oli kuitenkin yksittäisiä ja vain kevyesti lehdistä napsittuja oli linnun tekosia. Kuten ollut muinakin keväinä aiemmissa istutuksissa. Kuten montaa muutakin pikku napostelijaa. Silti siellä nousee jo miehenmittainen metsä ensimmäisessä 2011 kevään istutuksessa. Metsot ja piennisäkkäät ovat reilusti tervetulleita. Vain sorkalliset topataan.

    Puun takaa

    Onko kallio asutuksen lähellä?
    Jos ei, sillä voisi olla arvoa myös aivan tavallisen kiviaineksen ottopaikkana.
    Mökkien ja asumusten lähelle murskauslupia ei tahdo saada,
    mutta korpeen niitä saa parenmmin.
    Ajomatka ei saisi kuitenkaan olla liian pitkä.
    Ainakin meillä päin soraluvat evätään lähes automaattisesti, mutta kallionmurskauslupia on sentään vielä ELY-keskukselta hellinnyt.
    Murskeen menekki on kyllä taattu, jos sitä vain joku pystyy toimittamaan.

    6 m3

    Saitpa Puun Takaa hereille eraan mielessa uinuneen kysymyksen, johon ei ole tullut etsittya vastausta. Kuinka syvalle maan sisaan maanomistus ulottuu? Kaivosyhtiot ostavat maapohjan puustoineen. Talvivaara maksoi aikanaan suht kayvan korvauksen maanomistajille.

    Puun takaa

    En ole asiantuntia, mutta eikös ainakin noissa soranottoluvissa katsota pohjaveden korkeus hyvin tarkkaan.
    Pohjaveden pinnan yläpuolelle pitää lupaehtojen mukaisesti jättää tietty suojaetäisyys. Sen suuruus taitaa taas vaihdella olosuhteiden, paikkakunnan ja pärstäkertoimen mukaan.
    Kallionmurskausluvissa taitaa olla suunnilleen sama juttu.

    6 m3

    No jos ostomielella olet liikkeella, harkitse kolmesti jos palsta on pelkkaa kalliota. Ja jata ostamatta jos palstalla ei muuta ole. Tietenkin jos kiviaines on vuolukivea, silloin silla voi olla tietty odotusarvo. Geologian tutkimuskeskuksen tiedoista tuokin selviaa. Omilta mailtani vuolukivea loytyy, tila-arviossa sita kuitenkaan ei otettu huomioon. Taisi olla markka-aikaan juhlavat 70 mummoo/ha/vuosi kun Outokummulla oli valtausvaraus aluelle.Korjaus. Outokumpu maksoi 17 mummoa/ha/vuosi. Alue vajaat 10 ha. GTK piti myohemmin vuolukivi valtausvarausta 2,5 ha alueelle. Samaa vihreankiven vyohyketta jolla Talvivaara sijaitsee. Papereista tarkistin.

    6 m3

    Mielenkiintoinen tuo ”maankaytto laki”. Kaivosyhtio voi vieda maasi jopa pakkolunastus menettelylla. Samoin sahkoyhtio. Yhteiskunnan etu ajaa noissa tapauksissa yksityisen edun ohi. Kokemusta niista on, maille mennaan vaikka mo. sanoisi EI. Sorakeisarin kanssa voit ehka tehda diilin ja saada otetusta maa-aineksesta royalteja. (sori Hilux naa ronsyt) Kaytannot maanotossa taitaa vaihdella suuresti. Yhteiskunta vartioi jopa sita jos mo. ottaa omilta mailtaan maa-ainesta omaan kayttoon, viela pahempi jos myyt soraa maillasi olevasta harjusta tai annat naapurin ottaa siita kuorman tai pari. Silloin ollaan ”leivattoman poydan aaressa” ja valtio karhuaa saamatta jaaneita vero tuloja.

    Suden jälki

    Puun takaa lähestyy jo minua.
    Kiehtova ajatus männyn neulasten toiminnasta.
    Kerrotko hiukan lisää

    Juolavehnä on aina ikuinen riesa kukkapenkeissä. Sen juuret menevät minne ne haluavat. Sen valkojuuret voittavat joka paikan, jossa pääsevät valtaan, Yksi heikkous silläkin on. se ei kestä jatkuvaa nyppimistä heti lehteen tultua.Ja on sillä toinenkin.
    Juolavehnä ei kestä kuivuutta, siitä kissankäpälä on tarkka.
    Vuohenputki on vaikeampi. Se leviää aina eteenpäin, muttei metsässä

    Männyn neulasten ajattelu avaa uskomattomia uusia maailmoja.
    Bakteerit oikeastaan toistensa kanssa. Vai voiko liittyä virusten kanssa. vaikka väkisin. Miten vaikka juurikääpä saa ansaitsemansa paikan ja miksi kantarelli koivun kautta saa häipyä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)