Keskustelut Metsänhoito mänty-kuusisekametsän perustaminen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
  • mänty-kuusisekametsän perustaminen

    Meillä on aina välillä onnistunut niin, että perkausvaiheessa on joskus ollut mäntyjä jopa niin paljon, että on syntynyt lähes 50-50 puulajisuhde.

    Usein on kuitenkin käynyt niin, ettei sitä mäntyä olekaan ollut enää siinä vaiheessa riittävästi. Syynä joko männyn pieni taimimäärä ja/tai hirvet.

    Olen tänä kesänä varhaisperannut paria 5-6 vuotta sitten istutettua tuoreahkoa kuviota. (Siis poistanut kaiken lehtipuun ja hyvin varovaista havupuiden poistoa) Aika paljon löytyy männyntaimia, jotka vielä onnistuu pelastamaan koivujen varjosta.

    Siis näyttää välttämättömältä aikaistaa varhaisperkausta, jotta luotaisiin edellytykset riittävälle männyntaimistolle. Jatkossa pitää vielä tietenkin huolehtia syntyvän lehtipuuston uudelleen perkauksesta. Vähän työlästä, mutta toivon mukaan palkitsevaa.

    Onko lukijoilla kokemuksia?

  • Pete

    Jeesmies, kuvailemallasi kohteella ei ole mitään tekemistä varsinaisten savimaiden kanssa jos siellä kerta on orgaaninen kerros. Se ei turvekerrosta savimaaksi muuta, että mättäissä tai ojapenkoilla on savea. Useinhan turvemaiden pohjamaa on tiukkaakin savea. Näissäkin tapauksissa on tärkeää, että mättäät tehdään mahdollisimman mataliksi niin että taimet saadaan jo istuttaessa orgaaniseen kerrokseen. Eipä nyt tule mieleen oikeastaan minkäänlaista pohjaa joissa mättäät kannattaisi tehdä korkeiksi. Metsäliittohan on ihan aiheesta alkanut suosio kääntömätästytä, jossa kauhan sisältö käännetään takaisin kuoppaan nurinniskoin. Toimii hyvin turve ja kivennäismailla. Ja samalla kuvio pysyy kulkukelpoisena.Toki jos kuivatusojia tarvitaan niin ne pitää kaivaa ja tarpeet saadaan niistä laakeiden mättäiden tekoon.

    jees h-valta

    Tuo myönnetään täysin kyllä mitä pete yllä.
    Kunhan nyt kerroin että puhtaaseen saveenkin on istutettu.
    Toki se sieltä hiusjuuret pukkaa jotain ”saumaa” pitkin läpi saven ja sitten se jo onkin menoa. Niissä kohdin auttoi taimien pystyssä pysymiseen. Olen toki senverran hintatietoinen etten euron taimia ehdontahdoin savimaalle tyrkkää. Lähes kaikenmuuntyyppiseen kyllä.

    Timppa

    Juttelin tuosta mättään kuoppaan takaisin kääntämisestä erään kaivinkoneurakoitsijan kanssa. Hänen mielestään saattaa käydä niin, että syntyykin kuoppa, johon kerääntyy vettä. Senhän tiedämme, mitä se taimen kasvulle merkitsee.

    Hän piti parempana siis kuopan viereen kääntämistä. En ruvennut ammattimiehen kanssa kinastelemaan ja niin mättäät tehtiin kivennäismaalle perinteisellä tavalla ja suolle sitten ojamaista tehtyihin mättäisiin, jotka kaveri huolellisesti tiivisti.

    Mielenkiintoista olisi kuulla millaisia kokemuksia laajemmin on tuosta kuoppaan takaisin kääntämisestä. Lähinnä siis siitä, että esiintyykö siinä vesiongelmaa.

    Pete

    Omilla mailla ei ole kokemuksia, mutta olen nähnyt jälkeä hiesumaalla ja rämeellä. ”Mätäs” ei tosiaan ole kovin korkea ja tiivistyy aikaamyöten, mutta mitään vesikuoppaa siitä ei ymmärtääkseni synny. Ehkäpä siinä kannattaa toimia niin, että maa otetaan kauhaan hiukan vetämällä niin että kuoppa on ehkä puolimetriä pitempi kuin mätäs. Kuopan täyttö tai mätäs tehdään sitten liikkumattomasta kauhasta niin, että maat tulevat yhteen paikkaan ja hiukan koholle. Siihen sitten voi jäädä viereen hiukan matalampi pikkukuoppa, ikäänkuin kauhanvedon aloitus. Se on kuitenkin murto-osa kooltaan laikkumättään kuippaan verrattuna. Jos kohteella ei ole kuivatustarvetta niin en usko kosteuden olevan ongelma ja kuitenkin saadaan lämpöolosuhteet kuntoon. Ja kuviolla mukava kulkea varhaisperkuussa ja muutenkin Tällaisienkaan mättäiden ei tarvitse olla isoja ainakaan kivennäismaalla, eli ei ole tarkoitus että maata otetaan ojakauhan täydeltä! Tekniikkalaji tämä varmasti on, hiesua tai savea ei tällaisessakaan mättäässä saa tulla pintaan niin paljon että pottitaimen tyveä ei saa painettua alla olevaan kunttaan. Laikkumätästyksessäkään ei pitäisi syviä kuoppia tulla, mutta melkeimpä täytyy olla muokkauksen aloituksessa mukana neuvomassa. Valitettavasti ”ammattimiehetkin” tekevät aika karmeita kuoppia vaikka ovat jo vuosia metsänpohjia muokanneet. Syynä voi olla se, että osa metsänomistajista ja ammattilaisistakin sitkeästi vaativat korkeita mättäitä.

    Pete

    Turvemaat ovat sitten asia erikseen. Niillähän on aina kuivatustarvetta. Taimettumisen kannalta olennaista on saada pintaan hyvin maatunutta turvetta. Se ei kuitenkaan saisi kuivua kesällä. Sen takia on hyvä, että mätäsmaat ovat suunnilleen pinnan tasossa. Hyvinmaatunut turve, joka on koholla, kun kuivuu, niin sehän ei pienestä sateesta edes kastu. Vesi valuu kuin hanhen selästä ja mättään kuivuvat rutikuiviksi ja taimet kuivahtavat. Tällaisten ”kuoppamättäiden” on todettu olevan turvemailla erittäin hyvä alusta luontaiselle uudistumiselle ja kylvölle. Ja rämeillähän ei uudistamiskuluja kannata paljoa kerryttää. Ainakin isommilla turvekuvioilla olisi usein parasta tehdä tällainen mätästys ja antaa pohjaveden samalla nousta. Kuivatusojitus tehdään sitten kun kylvö/luontainen taimettumionen on selvästi tapahtunut. Eli useammankin vuoden jälkeen. Pienillä kohteilla ei konetta kannata kahteen kertaa kuviolle tuoda, eli siellä täytyy tyytyä ”kerralla kuntoon” ketjuun.

    Timppa

    Näin meillä vähäiset turvemaat käsiteltiin kuten Pete tuolla edellä neuvoi. Oleellista taitaa tosiaan olla sen mättään tiivistäminen kuopalle. Sitä en kyllä ymmärrä, kuinka se ojitus myöhemmin tehtäisiin ja mihin ojamaat jemmattaisiin, jos ojitus tehdään myöhemmin. Nythän niistä tehdään mättäitä.

    Olen jostain kuullut toisenkin selityksen siitä, miksi se mätäs kannattaa kääntää kuopan viereen. Nimittäin se, että mättään alle jääneestä kunttakerrolsesdta saavat taimet ravintoa paremmin. Tietysti ne voivat myös levittää siinä helpommin juuriaan kuin esimerkiksi tiiviissä savessa. Onkohan tällaisista asioista tehty tutkimuksia?

    Pete

    Tutkimuksia muokkaustavoista on tehty, mutta en muista/osaa linkkiä tähän nyt laittaa.”Kuoppamätästys” on jo ihan valiintunut menetlmä niin kivennäis- kuin turvemailla. Metsäliitto on siinä ilmeisesti ollut aloitteellisin.

    Turvemaitten osalta uudistamisasioihin on vasta viime vuosina keskitytty perusteellisemmin kun ojitusalueet alkavat tulla uudistamisikään. Avosoiden metsittäminen oli aikanaan helppoa kun suon pinnassa oli rahkasammalkerros,joka on otollinen taimettumisalusta. 60-70 luvun metsäojitusoppaita kun lukee, niin tietoa kyllä niiden osalta oli jo silloin. Parhaita kohteita olivat suot joilla oli jatkuvasti ns. vaihtuvaa taimiaineista, eli pieniä männyntaimia jotka sitten kasvaessan tukehtuivat liikaan veteen. Tällaisen alueen kun kuivatti, niin metsä lähti ilman lisätöitä kasvamaan.

    No nyt sitten kun suometsä on ollut 30-60v kuivatettuna, niin pintaan on muodostunut raakahumuskerros , joka ei käytännössä taimetu ilman muokkausta.

    Pete

    Ei nyt liity välttämättä ”kuoppamätästykseen”, mutta yleisemmin pohjaveden pinnan pitämistä korkealla suositellaan kyllä kylvön ja luontaisen uudistamisen yhteyteen. Mätästykselle vaihtoehto on varovainen laikutus jossa poistetaan vain raakahumuskerros, mutta ei tehdä kuoppaa. Tavoitteena paljastaa taimettumiselle otollinen maatunut turve. Tämä on hankalaa ja vaatii osaamista. Itse kyllä kokeilisin laikutusta tai ”kuoppamätästystä” ja luontaista uudistamista rämeillä kun tavoitteena on männikkö. Näin siitäkin huolimatta, että kuivatusojien avaus täytyy tehdä eri käynnillä ja ojamaiden sijoittamisessa on haasteensa. Väitän, että ojitusmätästyksen seurauksena aikaansaadut mättäät kuivuvat nekin kuivana kesänä läpikotaisin vaikka ne olisi tiivistetty. Eivät ne ainakaan siemenelle ole otollisia paikkoja, sade huuhtoo siemeniä ja sirkkataimia mättään päältä. Lisäksi siellä on alla kuitenkin se raakahumuskerros joka katkaisee kapillaarisen nousun. Tietysti jos uudistaa istuttamalla syvään, niin ongelmia ei varmaan ole. Männytkin kannattaa turvemaalla ”syväistuttaa” routa ja sade ”rouhii” mättäästä pintaa pois. Minä en vain rämeille istustusinvestointia tekisi, se on liian kallista.

    Poikkeuksiakin on, eli kuusta voisin kyllä koittaa istuttaa rehevimmille rämeille. Haasteensa niillä kyllä on. Verhopuusto on varmasti tarpeen hallan torjumiseksi, mutta sitä kyllä nousee nopeasti riesaksi asti. Vakavampi ongelma lienee se, että kuusi on mäntyä paljon vaateliaampi fosforin ja kaliumin suhteen. Paksuturpeisilla rehevillä rämeillä erityisesti kaliumin huuhtoutuminen on iso ongelma. Se on vesiliukoista Rauta-PK:ssa, mutta myös tuhkassa. Ainakin yhteen lannoitukseen täytyy varautua rämekuusikon kiertoajan aikana. Kasvukin on sitten kyllä hyvää, eli kyllä se palkitsee.

    Pete

    Timpalle vielä, että kyllä laikkumätäs on kivennäismaalla taimelle oikein hyvä kasvupaikka kaikin puolin. Nyt vasta itsekin muistin että tälle kuoppamätästykselle on oikeakin nim eli kääntömätästys. Ja hyvä niin, koska siinähän ei kuoppaa synny ollenkaan. Kannattaa laittaa googleen ”LAIKKU- JA KÄÄNTÖMÄTÄSTYKSEN VAIKUTUS KUUSEN” niin löydät hyvän Tommi Kainulaisen hyvän opinnäytetyön aiheesta!

    Timppa

    Mielenkiintoinen tuo mätästystapojen vertailu. Johtopäätös lienee se, ettei kummallakaan tavalla ole tilastollisesti merkittävää eroa taimen varhaiskasvuun.

    Mutta onhan niillä mätästystavoilla kuitenkin merkittäviä eroja. Vaikka unohdettaisiin se, että kääntömätästetty maasto on miellyttävämpi liikkua, on vielä tietenkin toinen ero. Nimittäin ilmiselvästi kääntömätästetty alue vesottuu laikkumätästettyä vähemmän. Jäähän siihen puolta vähemmän paljasta vesottumiselle altista maapohjaa.Tällä vähäisemmällä vesottumisella on tietysti on merkitystä sekä perkaustarpeeseen että taimien myöhempään kasvuun.,

    Opinnäytetyössä ei jostain syystä tainnut olla mainintaa tästä. Mielenliintoisia olisivat esimerkiksi havainnot siitä miten taimikot ovat kehittyneet vuodesta 2009 nykypäivään.

    Oma johtopäätös kyllä tutkimuksen perusteella olisi käyttää kääntömätästystä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)