Keskustelut Metsänhoito Männyn istuttaminen reheville kasvupaikoille

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)
  • Männyn istuttaminen reheville kasvupaikoille

    Etelärinteessa kasvava kuusikko on tulossa päätehakkuuikään ja on varsin pahasti tyvilahon ja kirjanpainajien vainoama. Pohjana on MT/ OMT.

    Pohdin uudistamista, kuinka hullu idea olisi istuttaa laikkumätästettyyn pohjaan sekaisin 50% / 50% mäntyä ja kuusta? Koivu ei ole maisemallisista syistä vaihtoehto. Pelkkää kuustakaan ei viitsisi maannousemasienen takia laittaa.

    Edellämainittu sekoitus antaisi ainakin ensiharvennukseen asti miettiä puulajia, jos tyvilaho jatkuisi ja kirjanpainajat yms. raiskaisivat kuusia, voisi tällöin kasvattaaa ensiharvennuksen jälkeen lähes puhdasta männikköä.

  • jees h-valta

    Vai kukkaruukkuja hautaamaan metsiin. Toivottavasti ovat edes luontoystävällistä saviruukkua. Yksi metsänaapuri tuo joskus aina kessäisin amppelin tienvarteen roikkumaan kuusen oksaan. Että näitä hauskoja muutkin keksineet.

    metsänvartija

    Vuonna 1988 metsänvartija kehitti uuden taimityypin, kylvöpotin.

    Ruukku johon siemenet kylvetään on normaalia isompi, halkaisija n. 10 cm.

    Kylvöpottia kasvatetaan tarhalla 2-3 vuotta jonka jälkeen istutus. Istutus onnistuu vain lapiolla ruukun suuren koon takia.

    Menetelmällä matkitaan siis kylvöä ja kylvötupas pääsee kasvuun heti avohakkuun jälkeen.

    Tälläinen taimi soveltuu rehevimmille metsämaille kuusen sekaan.

    Kylvöpottitaimia voi istuttaa esim. 200/ha.

    Samaa ideaa ajaa siirtotaimien istuttaminen kuusikon sekapuuksi. Istutuskohtaan istutetaan esim. 7 siirtotainta kylvöä hieman avarampaan istutus tiheyteen.

    Vanhoja metsiä kierrellessä huomaa että rehevimmilläkin mailla kasvaa hyvä laatuisia mäntyjä. Sekapuuna kuusen seassa männystä tulee hyvälaatuinen ja kun pystykarsinta kuuluu toimenpiteisiin laatutavoite saavutetaan. Lisäksi mänty kasvaa alkuvaiheessa kuusta nopeammin, joten päätehakkuuseen vaadittava paikka auringossa saavutetaan.

    Lehtikuusia voi istuttaa sekaan myös ryhminä. Ja luontaisesti koivua tulee tulvimalla, riippuu muokkaustavasta.

    Kannon nosto aloille r-koivua tulee liikaakin.

    metsänvartija

    Ruukku on pahvia, hajoaa luontoon.

    Emsimmäiset pottitaimet olivat ruukku mallia 1960-luvulla.

    raivuri

    Kuusta ei mielestäni kannata noihin laittaa yhtään. Jos et halua kokeilla mitään erikoisempaa(suurempi työ) ja haluat laatua(iso riski), istuta 2000 koivua ja 500 mäntyä hehtaarille. Jos taas haluat varmalla tuotolla kohtuu laatua, istuta 1000 koivua ja 1000 mäntyä.

    metsänvartija

    Jos lähistöllä on hyvälaatuisia r-koivuja, luonto antaa ilmaiseksi tainta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Mäntytukkia on rehevilläkin mailla kasvanut ja nopeasti 70-v 1-2 kuutioisia.Laadussa toivomisen varaa,mutta tukkina hyvin kelvannut nykylaatuvaatimuksilla. Eikun männyntaimia maahan,luonto koivun todennäköisesti kylvää lisäturvaksi.

    metsänvartija

    45-vuotiaassa viljelymännikön suurin puu on D 1,3 korkeudelta 40 cm.

    Laatu tosin huonoin mahdollinen, kaikki viat. Lenko, haarainen (n 8 metrin korkeudessa) oksainen ja vielä mutkainenkin.

    Kuusi, R-koivu, lehtikuusi ja mänty sekametsän tuotto on paras.

    metsänvartija

    Esim kananmuna kenno on hyvä ruukkutaimi alusta.

    1 siemen/muna ja istuttaa kennon lapiolla.

    Caballista

    Vanhemmassa metsäkirjallisuudessa kuten Tauno Järveläisen metsänomistajan käsikirjassa 50-luvulta männyn mainitaan sopivan lihaville maille.

    Mäntyä istutettiin aikoinaan karuille maille sen takia, että muut puut eivät olisi kasvaneet niillä mailla. Lihavammat maat annettiin sitten muille puille.

    Raimo

    60-luvulla isäni istutti pellolle, vanhalle lehmälaitumelle oppineitten metsäherrojen painostuksesta männyntaimet. Voi kauhistus millaista oksaista räkämäntyä siellä nyt! Jos maapohja on kovin rehevä, ei se ole männyn paikka!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)