Keskustelut Metsänhoito Männyn istuttaminen reheville kasvupaikoille

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)
  • Männyn istuttaminen reheville kasvupaikoille

    Etelärinteessa kasvava kuusikko on tulossa päätehakkuuikään ja on varsin pahasti tyvilahon ja kirjanpainajien vainoama. Pohjana on MT/ OMT.

    Pohdin uudistamista, kuinka hullu idea olisi istuttaa laikkumätästettyyn pohjaan sekaisin 50% / 50% mäntyä ja kuusta? Koivu ei ole maisemallisista syistä vaihtoehto. Pelkkää kuustakaan ei viitsisi maannousemasienen takia laittaa.

    Edellämainittu sekoitus antaisi ainakin ensiharvennukseen asti miettiä puulajia, jos tyvilaho jatkuisi ja kirjanpainajat yms. raiskaisivat kuusia, voisi tällöin kasvattaaa ensiharvennuksen jälkeen lähes puhdasta männikköä.

  • metsänvartija

    Rivi-istutuksena, toinen kuusta toinen mäntyä jne. Lehtikuusia ryhminä.

    Taimiväli männylle 1 m, kuuselle 2m.

    jees h-valta

    Ennen sitten pelkkää mäntyä. Ei kuusi ole tuohon mikään vaihtoehto enää.

    Caballista

    Tulee arvokasta metsää metsänvartijan taimimäärillä. Männikön saa perustaa myös siemeniä kylvämällä äestysvakoon, tulee paljon halvemmaksi kuin 3000-4000 pottitaimea hehtaarilla.

    tamperelainen tamperelainen

    Kylvö onnistuu huonosti rehevälle pohjalle.Jos eiole hirvituhoriskiä ja lähellä koivuja,niin oletettavasti koivu antaa varjostusta männylle ja tarvii istuttaa vain 2000kpl/ha

    metsänvartija

    Siirtotaimia saa ilmaiseksi.

    Puun takaa

    Latvusmassa ja hakkuutähteet kannattaa kerätä sekä kannot on syytä nostaa, vaikkei alueella olisi tyvilahoakaan.
    Vältät vattupuskat ja alueella on helppo liikkua varhaisperkauksessa ja taimikonhoidossa.
    Nyt kun kokemusta on jo kymmenen vuoden ajalta, en enää muuhun vaihda.

    jees h-valta

    Tuosta alkaa omakin mielipide olla puuntakusen linjoilla. Vaikka on vasta yksi selkeä kokemus jossa korjattiin molemmat. Kannot ja hiukan hakkuutähteitäkin. Riittämiin kuitenkin.

    Gla Gla

    Minun on vaikeata ymmärtää, miksi koivu maisemallisista syistä ei käy rehevälle kasvupaikalle. Mutta juurikäävästä on jokin aika sitten käyty keskustelua palstalla. Jos jaksat kahlata sen kokonaan läpi, tulee varmaan hyviä ajatuksia pohdittavaksi samoin kuin tutkimustietoa juurikäävän käyttäytymisestä.

    Metsalehti/Keskustelut/
    Aihe/Viestiketju/?topicId=945

    Itse varmaan lähestyisin asiaa tässä tapauksessa todennäköisesti kannonoston ja alhaisen kuusimäärän kautta. Mänty paksuoksaisena on maisemassa minusta karmea näky, mutta ehkä taimivaiheen lehtipuusekoituksen ja pystykarsinnan avulla homma hoituu tyydyttävästi.

    Raimo

    Ei kuusta ainakaan lainkaan, jos tyvilahoa ja kirjanpainajakuoriaisiakin ollut! Ihmetyttää tuo kirjanpainaja, jos maapohja ei ole kuiva. Kirjanpainajista oma kokemus: tuhosivat Nurmijärven metsistämme liki kaikki kuuset alueilta, jotka kalliopohjaisia tai muuten kuiviapohjaisia. Vanha kuusikko noin 1 ha:n alueella ei oo moksiskaan, kun maapohja sen alla on paksua humusta/soraa/savea. Mitä nyt onkaan ennen syvyyksistä löytyvää peruskalliota. Selvästkään joku 1-2 m kerros kallion päällä maata ei riitä kasvualustaksi kuuselle. Kuiva kesä heikentää puun ja kuoriainen iskee. Kun aloittajan lohko on rehevä, onhan siinä vaikka mitä vaihtoehtoja. Laittaisin vaikka douglaskuusta, koivua, haapaa, lehtikuusta, tammea…

    Timppa

    Ei kannata ainakaan kylvää. Heinä, vattu, ym nitistää pikkutaimet.

    Mitä vikaa on sekataimikossa kuusi/mänty? Kuusi joka tapauksessa kestää paremmin pintakasvullisuutta. Siksi onnistumismahdollisuus on parempi.

    Jos haluaa pelkkää mäntyä, niin istutustiheyden pitäisi olla vähintään luokkaa 3000 kpl/ha, koska tuhoutumisprosentti on suuri. Meillä on 1970-luvulla istutettuja männiköitä. Jos on istutettu rehevään kohtaan, niin on jäänyt tosi harvaksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)