Keskustelut Metsänhoito Männikön voimakas harvennus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 115)
  • Männikön voimakas harvennus

    ”Voimakkaan ensiharvennuksen (60 % runkoluvusta) seurauksena puuston tilavuuskasvu aluksi pieneni harvennusta seuraavina vuosina, mutta se saavutti harventamattoman puuston kasvun tason 15 vuoden kuluessa harvennuksesta. Voimakas harvennus pienensi männikön tilavuuskasvua 15 vuoden aikana yhteensä 15 m3 ha–1 (12 %) verrattuna harventamattoman puuston kasvuun.”

     

    Tuossahan tuo tuli selvästi todettua ettei se metsä paranna kasvuaan paranna harvennuksin.

    Lähde:
    Ensiharvennuksen viivästymisen ja harvennusvoimakkuuden vaikutus nuoren männikön kehitykseen.
    Hynynen, Jari; Saramäki, Jussi

    LUKE

  • Puuki

    <p>7 m pitkään männikköön th on jo auttamatta myöhässä useimmissa tapauksissa.  Niihin kannattaa tehdä e-puuharvennus , jos th on tehty paljon aikasemmin.  Tavallista laadukkaampaa tukkia ei kannata yrittää kasvattaa ellei siitä saa korvausta. </p>

    mehtäukko

    Pituuden määrittelyssäkin täytyy käyttää tervettä järkeä. Olipa taimikko istutettu, saati siemensyntyinen, jotkut niistä ovat  tietenkin etukasvuisesti pitempiä. Keskipituudella toimitaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehkä tuossa 7-10 metrin pituusvaiheessa voidaan puhua nuoren metsän hoidosta, johon voi myös saada tukea. Jos männikköön on tehty kunnollinen varhaishoito ja taimikonhoito, ne usemmiten riittänevät enskaan saakka, jos runkoluku on pudotettu tarpeeksi alas. Jos taas edelliset vaiheet jäivät tiheiksi ja kasvupaikka on rehevä, energiaharvennus (nmh) voi olla järkevä siinä välissä. Metsänhoidon ohjeiden mukaan karulla kasvupaikalla varhaishoito ei ole aina tarpeen.

    mehtäukko

    7-10 metrin pituusvaiheessa puustolla pitäisi olla jo kasvurauha?! Eikö noin keskenkasvuisessa nuoressa metsässä hääräilyt energiaharvennukset ole osoitus tekemisen puutteesta? Sellaisen harvennus on pienirunkoisena urien aukaisuineen tosi harva hatelikko, kun toinen harvennuskin pitäisi sattua kohdalleen ja olla tarkoituksenmukainen…!

    suorittava porras suorittava porras

    … ja mitenkä käy kertymän enskan yhteydessä ,jos ennen sitä on jo ronkittu urat auki ja normaalitilanteessa puolet enskan sadosta kertyy ajourilta. Ei ihme ,jos loppulos näyttää harvalta.

    Ei siis mitään järkeä kayttää isompaa konevoimaa metsässä ennen ensiharvennusta. Jos jää hoidot tekemättä on vain maltettava odottaa sitä ensiharvennusta ja koetettava käyttää raivaussahaa sitä ennen. Mitä aiemmin ,sitä parempi.

    mehtäukko

    Tässä(kin) asiassa on kummallista ristivetoa. Yhtäältä voivotellaan urapainumia, juurenniskavaurioita ja korjuun kalleutta= pientä kantorahaa ja toisaalta hyväksytään kehittymättömän nuoren metsän raippojen konekorjuu?!

    Kun paletti hoidettuna ja eh oikea-aikaisesti on 80-100 litraista, tavaraa 50-60 mottia hehtaarilta ja oksaa latvoineen urille mielin määrin. Ja myy sitten pinot vaikka energiaksi.

    suorittava porras suorittava porras

    ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ok. Mutta nmh raivaussahalla tehtynä ilman energian korjuuta lienee ok. Poistetaan siis mieluiten pienpuun korjuun tukilaji kokonaan. Tuetaan mieluummin kaksi tai tarvittaessa kolmekin kertaa raivausta (varhaishoito, taimikonhoito, nuoren metsän hoito)?

    suorittava porras suorittava porras

    Juuri noin. Ja mitä ilmeisimmin sitä nuorta metsää ei tarvitse enää isommin – toki jos tarve on- kunnostaa , kun taimikot raivataan riittävän ajoissa. Myöhästymisen seurausten korjailu on hankalampaa ja kalliimpaa. Jos palstalla alkaa kulua 9 litraa bensaa hehtaarilla ,ollaan vuosia liian myöhässä ja raivauskierre vahvassa vauhdissa. Kolme litraa/ kerta on merkki oikeasta ajoituksesta.

    jees h-valta

    Vai on sitä suorittava jo litroja laskemassa raivauksen tehokkuuskertoimeen. Eiköhän ole aika järjetöntä lähteä lakaisemaan maahan sen kokoista puustoa joka kuluttaa raivauksessa tuon suorittavan yhdeksän litraa/ha. E-puuna tuosta saa pystyynkin jo selvää kantorahatuloa. Toki raivaajia raivoaa monenlaisia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 115)