Keskustelut Metsänhoito Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 108)
  • Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

    Ongelmana VT maapohja,paikoitellen jäkälä-kanervakangasta,paikoitelleen suopursua kasvavaa pohjaa.Maa-aines melko hienojakoista.Kaivurilaikutus-mätästys käsittely tehty.Istuttaen vaiko kylväen uudistus?Vai pitäisikö osa kylvää ja tietyt kuvion kohdat istuttaa?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Reservuaa….. :”Oliko niin suurta tasoittamisen tarvetta vai minkä takia nopeiten kasvaneet täytyi poistaa?”

    Ei vaan mutka jokaisessa oksakiehkurassa.

    Se on vain meillä täällä niin somaa että mänty oli sitten luontainen, kylvetty tai istutettu ei tuollaisia kasvuja suorana kestä.

    Tiedän kyllä että jossain kestääkin. Esim. vaimon kotimökillä Haukiputaalla, vaikka tontti on niin karua hiekkakumparetta että pihastakin pitänyt ruohoa leikata vasta nyt kun sitä ei enää kukaan tallaa, niin mänty kasvaa hyvin ja puolen metrin vuosikasvuja. Niin ja tietysti täysin suoraan ylöspäin, ei mitään mutkia oksakiehkuroitten kohdalla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Olisko hiukan propakandaa jossa ei aivan kauheasti perää tuolla edellisellä esim. R. Ranta väitti ettei laatupuuta tule kuin siementämällä kasvatetuista. Ja oliskohan tuo Tanelinkin laatuarvostelu hiukan ennenaikaista laatua. Kyllä nuo vanhemmiten tuollaiset oksakyhmyt häviää. Eihän nykyaikaan huimasta laadusta ainakaan mitään makseta joten en kyllä kovakasvuisia mäntyjä alkaisi ketoon tälläämään.

    Reijo Ruotsalainen

    Minun rehevän maan, (jossa kuusikin kasvatti sentin vuosikasvuja) männikkö on hyvällä alulla. Siemensyntyiset taimet ovat nyt 10-15 senttisiä ja niitä jopa 10 kpl neliömetrillä.

    tamperelainen tamperelainen

    Kommentti tuhon männyn uudistaminen ,Kylvö vs. Istutus.Eilisessä Metsälehdessä juttu,jonka mukaan Ruotsissa mänty uudistetaan ainoastaan istuttamalla ja mäntyä istutetaan jo enempi kuin kuusta.Eivät yllätykseksi käyttä kylvöä tai siemenpuumenetelmää.Kait Ruotsissakin normilaatua arvostetaan.Pakko myöntää,että jos haluaisin hyvät mäntyiset ikkunapokat,niin hidaskavuinen,suora kalliomänty olisi valinta.

     

    R.Ranta R.Ranta

    Kuulostaa tamperelainen tarkoitushakuiselta liioittelulta. Kun aikoinaan Ruotsiinkin myytiin puuta Lapista, niin siellä tukin laatuvaatimus oli aivan eri kuin Suomen puolella. Jos jostain leimikosta Metsähallitus teki tukkeja, niin tukkiprosentti oli 30. Samasta leimikosta yksityinen sai tänne sahalle myydessä tuukiprosentiksi 50. Ruotsiin myymällä tukkiprosentti samasta leimikosta oli 70.

    Jos ensiharvennusvaiheessa rungot ovat 15 senttisiä ja niissä on tyvelle saakka paksut kuivat oksat, niin luulsi olevan helppo ymmärtää minkälaista sahatavaraa tyvitukista saadaan.

    Jätkä

    tamperelainen. Parasta pokapuuta on Keski-Suomalaisesta pitkästä, järeästä mäntytukista jossa ei ole oksia ja kasvupaikka VT – tai CT . Luston vahvuus alle kolme millia ja sahattu niin, että neliskulmaisessa aihiossa on lustot lähelle 45: asteen kulmassa. Yksi nurkka hivenen vajaasärmöinen, eli sihen jyrsitään lasia varten ura.

    Sellaisesta sahatavarasta Euroopassa maksetaan jopa tuhat € / kuutio.

    Tavaran nimi on ikkuna-Kantelli.

    Jänkhäjoonas

    Miten männiköiden luontaisessa uudistamisessa on siemenvuosien osalta eroa alueellisesti? Ilmeisesti pohjoisessa hyvät siemenvuodet ovat harvemmassa, vaikka edellytykset luontaiselle uudistamiselle ovat paremmat karumpien maapohjien ansiosta

    Tuossa vain pohdiskelen mitä tekisi noille muutamille aukoille. Vanhoja uudistusaloja katsellessa aukkoja on jäänyt aivan liikaa. Jokseenkin turhauttavaa katsoa tuollaisia harvoja taimikkoja, kun koivikkoakaan ei ole oikein tullut pohjalle. Yhdellä isommalla kuviolla on vielä siemenpuut tallella, mutta pohdiskelin pitääkö sinne lätkiä pottiputkella uusia tilalle, jotta sinne joskus saataisiin jotain kasvamaan

    Tolopainen Tolopainen

    Harvemmin taimia tulee aukkoihin katselemalla, kyllä joutuu istuttamaan pottiputkella.

    Visakallo Visakallo

    Ensinmäisen kerran kävi nyt mielessä tehdä luontainen uudistus, mutta se ajatus meni jo onneksi ohi. Syynä moiseen oli armoton harmitus, kun syöksyvirtaus teki hetkessä hehtaarin aukon kolmeen kertaan raivattuun, kahteen kertaan harvennettuun, pystykarsittuun ja parhaassa arvokasvussa olleeseen männikköön. Toki vastoinkäymiset ottavat päähän, mutta ne kuuluvat olennaisena osana yrittäjyyteen. Vaikeudet on luotu voitettavaksi.

    Jänkhäjoonas

    Siis täsmennyksenä, että luontaisestihan noita on siemenpuilla uudistettu. Sitä vain päivittelen, että ohjeissa kun suositellaan käytettäväksi erityisesti pohjoisessa sopivilla maapohjilla, mutta kun en ole vielä kunnollisia taimikkoja nähnyt näissä kohteissa tähän mennessä. Ehkä jos maapohja olisi totaalisesti myllätty niin taimia tulisi enemmän, mutta kunttaa sisältäviin kohtiin niitä ei ainakaan tahdo tulla

    Kävipä mielessä, että seuraavana kesänä tämän yhteen kohteen pukkaisin täyteen pottiputkella ja siemenpuut pois

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 108)