Keskustelut Metsänomistus Maksullinen lahjoitus

  • Tämä aihe sisältää 37 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten NormandyNormandy toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)
  • Maksullinen lahjoitus

    Tilanne jossa Mo. myy markkina-arvoltaan vaikka 200 000 eur arvoisen tilan perintökaaren ulkopuolelle seuraavin ehdoin: Ostaja maksaa tilasta vaikka 1000 euroa kuussa niin kauan kuin myyjä on elossa. Myyjällä on hallintaoikeus loppuelämän ajan. Myyjän kuoltua tila siirtyy kokonaan ostajan haltuun.

    Miten verot seuraavissa tilanteissa:

    a) Myyjä kuolee kuukauden päästä kaupasta?

    b) Myyjä kuolee 10 vuoden päästä kaupasta?

  • Visakallo Visakallo

    Muistui mieleen, kun oltiin takavuosina Metko-messujen lippujonossa. Erään pohjoisen Keski-Suomen metsien miehen naama punotti ja hikikin hieman valui otsalta, kun hän tutki rahapussiaan. Pitkän hiljaisuuden jälkeen mies totesi hyvin harvakseltaan: – Se olikin eilen siellä Jyväskylässä m a k s u l l i n e n nainen!

    Normandy Normandy

    uskoisin, että verottaja näkee tässä kaupan, jossa on 1) maksuna rahana maksettava syytinki ja jossa 2) käyvästä hinnasta vähennetään hallintaoikeuden arvo.

    mielestäni molemmissa käytetään kaavamaista, saajan iästä riippuvaa kaavaa. Kerroin löytyy täältä:https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/75136/hallintaoikeus-omaisuuden-luovutuksen-verotuksessa/#2.1-hallintaoikeuden-kohteena-olevan-omaisuuden-vastikkeeton-saanto

    Eli kohteen arvo miinus siitä tehtävä hallinnanpidätyksen arvo ( joka on kerroin kertaa vuotuisen kasvun arvo) miinus maksuvelvollisuus (  Vuotuinen maksu kertaa kerroin). Jos vielä jää arvoa, niin se on sitten lahjaa, josta saaja maksaa lahjaveroa.

    itse maksat veroa vuosittain saamastasi rahasta.

    Jean S

    Mietin vaan sitä, että verottajahan saa kiinteistön luovutuksista tiedot käytännössä kun ostaja syöttää tiedot varainsiirtoverotusta varten. Jos järjestelmään tulee tiedot siitä, että kauppahinta on 200000, niin en usko, että verottajalla on hirveästi kompetenssia lähteä pohdiskelemaan sitä, olisiko kyse lahjanluonteisesta kaupasta vai ei, kun verottajan ei tarvitse viran puolesta edes selvittää sitä, onko koko kauppahintaa koskaan edes maksettu. Luulisin, että Maanmittauslaitos voi olla enemmän hämmästyksissään asiasta. Ymmärrän toki, että tässä on tarkoituksena, että osamaksu päättyy kuolemaan, mutta toisaalta voisi pohtia sitäkin, että jos tuollaisen kauppakirjan tekee, niin pitäisikö kuitenkin kuolinpesällä olla oikeus ottaa vastaan rahoja tai vaatia loppuosan maksua kuolemantapauksen yhteydessä. Jokuhan voisi tehdä tuollaisen kaupan silläkin ajatuksella, jos ostaja olisi perillinen, että sitten perintö ja jäljelläoleva kauppahinta käytännössä kumoaisivat toisensa.

    Ola_Pallonivel

    Verottajalle pitää olla joku paperi kiinteistön arvosta. Jos sitä ei ole, käytetään heidän omia taulukoitaan hehtaarin hinnasta ja verrataan tilan arvoa niihin.

    Tolopainen Tolopainen

    Kuolinpesä ei voi muuttaa vainajan tekemiä sopimuksia, jos on tehty sopimus elinikäisestä syytingistä ja se päättyy kun iso kello kumahtaa vaikka seuraavana päivänä. Perikunta voi vain jakaa pesässä olevan omaisuuden.

    mehtäukko

    ”…niin pitäisikö kuitenkin kuolinpesällä olla oikeus ottaa vastaan rahoja tai vaatia loppuosan maksua kuolemantapauksen yhteydessä…”    Tuota aprikointia jäinkin odottamaan.  Jos ”jatkoa” ei ole paperilla, eikös loppuvelka napsahda kerralla lahjaksi kp:lle …?

    ”Verottajalle pitää olla joku paperi kiinteistön arvosta”… -kyllä.

    Tolopainen Tolopainen

    Verottajalle kelpaa lähes mikä tahansa kauppahinta. Kunnat myyvät tontteja eurolla, eikä siitä mitään lahjaveroa mene. Jos myyn mökkitonttini vieraalle eurolla, minkä verottaja sille voi.

    Ola_Pallonivel

    Tolopaisen kannattaa perustaa firma ja alkaa harjoittamaan verosuunnittelua. Perävalotakuu.

    isaskar keturi

    Suomessa on sopimusvapaus. Mikään ei estä tekemästä sopimusta, jossa ostaja maksaa kaupan kohteesta 1000 euroa/kk ja hallintaoikeus jää myyjälle hänen elinajalleen. En tosin sellaista tekisi, koska a) hinta jää avoimeksi – voi tulla kalliiksi b) hallintaoikeus pitäisi määritellä tarkasti, koska myyjä voi joutua holhoukseen ja voi tulla sitten vaikeuksia c) epäselvää, milloin omistus siirtyy.

    Osamaksulla voisi varmaan tehdä kaupan, jossa omistusoikeus siirtyy heti, kauppahinta määrätään, kuukausi- tai vuosimaksu määrätään ja hallintaoikeudesta sovitaan (mitä tarkoittaa?). Lisäksi voidaan sopia, että loppu, mitä ei ehditä myyjän elinaikana maksaa, annetaan lahjana ostajalle.

    Selkeä systeemi. Ei mitään tekemistä perillisten kanssa. Jos jotain jää maksamatta, lahja lahjaveroineen (verot aina vähemmän kuin maksamaton hinta). Vastaa kaikkiin aikaisemmin esitettyihin ongelmakohtiin. Lainaa voi antaa korotta, joten osamaksuillekaan ei tarvitse laskea mitään korkoa.

    Tolopainen Tolopainen

    Kiinteistökaupoissa on paljon huijattu ihmisiä niitä on mennyt ostajille ilmaiseksi, kun pellon ja metsän rekisterinumerot on samoja. Verottaja ei puutu mitenkään, jos joutuu huijatuksi. Netissäkin moni nainen on menettänyt Auervaaroille rahansa, eikä verottaja kysele rahoista mitään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)