Keskustelut Metsänhoito Maksimi hehtaarituotto vuodessa?

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Maksimi hehtaarituotto vuodessa?

    Kasvupaikan puuntuotantokyky määräytyy kasvupaikan lämpösumman, ravinteisuuden ja vesitalouden mukaan. Hakkuutavalla lienee näihin verrattuna vähäinen merkitys puuntuotokseen.
    Lähetetty: 30.01.2015
    Lähettäjä: A.Jalkanen
    ###################

    toisesta ketjusta lainattu teksti. Mutta mistä löytyisi kaavioa eri pohjille kuinka paljon puunkasvu vuoteen voi olla? Lämpösumma toki on asia johon ei paljoa voi vaikuttaa muuten kun vesitalouden kautta.

    Eli tarvitaanko 100 m3 tuotoon hehtaarille vuosia

    A 3
    B 5
    C 10
    D 20

    vai onko parempi verrata kWh/a?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kokemuksella kyllä puu kasvaa rehevällä maalla hyvin ,helposti 15-20 mottia sopivassa iässä vuodessa.Kyllähän esim. 10 mottia tukkia viis-kuus saturaista hehtaarilta tekee lähes kk-kansaneläkkeen verran.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Missä tiheydessä lepällä saadaan maksimituotto?

    jees h-valta

    Leppä olisi kyllä mielenkiintoinen kasvattaa vaikka tuntuu se minulla kyllä ilmankin kasvavan tosi hyvin. Mutta,mutta se markkina-arvo.
    Kun ei ole kuin e-puuarvo ja siihen en kyllä oikein vartavasten ala kasvattaa. Olen tänä talvena harvennellut hiukan vaihtelevasti siinä 1,5-2,00 metrin kasvatusvälillä noissa hyvin kasvavissa ojissa ja niitten penkoissa. Mutta aina kun joku arvokkaampi esim. koivu alla saa leppä kyllä väistyä.

    Visakallo Visakallo

    ”Missä tiheydessä lepällä saadaan maksimituotto?”
    Lähettäjä: Ammatti Raivooja

    Mielenkiintoinen tuo Annatti Raivoojan kysymys.
    Onkohan Metlassa asiaa koskaan tutkittu?

    kari m

    Vastaus Annelin kysymykseen riippuu siitä, tarkoitatko metsikön koko eliniän vuotuista kasvua vaiko lyhyemmän ajanjakson keskikasvua. Keski-ikäinen kuusikko tuottaa kokeiden mukaan parhaimmillaan kolmattakymmentä kuutiota vuodessa eli puuvarasto voi lisääntyä 250 mottia hehtarilla kymmenessä vuodessa.

    Koko kiertoajan kasvu on tähänastisissa OMT -kuusikoissa (ei siis tänään perustettavissa ”jalostusmetsissä”) ollut parhaimmillaan 10-15 kuutiota vuodessa. Toisin sanoen 600-700 kuutiota 50 vuodessa. Erikoistapauksissa suotuisissa olosuhteissa nämä luvut voidaan pienillä pinta-aloilla reilustikin ylittää.

    Harmaalepikon kasvatustiheydestä ei ole olemassa koesarjoja. Täystiheä lepikko tuotta uskoakseni eniten kuutioita lyhyellä kiertoajalla, mikäli järeydellä ei ole väliä. Jos lepikossa halutaan tuottaa runkopuuta vaikkapa 30 vuoden kiertoajalla, vitelikkoa kannattaa harventaa. Tällöin uhkana ovat vesioksat (jälkioksat), jotka pilaavat puun laadun ainakin paneelipuuta halajavalle.

    Tervelepästä muistan muutaman kymmenen vuoden takaisen lehtijutun, jossa Fiskarsin mailla Tammisaaressa terveleppä oli kasvanut 20 vuodessa tukkipuukokoon ja pituutta oli 20 metriä. Juokseva kasvu oli parhaimmillaan 30 m3 vuodessa.

    hemputtaja

    Hämärtyvä muistini vihjailee, että Suonenjoella (?) olisi kokeiltu harmaalepän kasvatusta. Pajua taidettiin kasvatella Kannuksessa.

    Ihan kuin olisi huomannut noista harmaalepistä jonkun julkaisunkin. En vain muista millään tutkijan nimeä.

    Pähkäilijä

    hieskoivulla metla on tehnyt testejä, löytyy googlettamalla

    harventamaton hieskoivutiheikkö – edullinen energiapuureservi

    ”Edullisinta on kasvattaa turvemaan hieskoivikko harventamatta noin 50 v kiertoajalla,
    jolloin:
    – Keskimääräinen tuotos = 2,5 t/ha/v energiapuuta (ei sisällä kantoja)
    – tai 3,2 m3/ha/v kuitupuuta + 0,9 t/ha/v energiapuuta”

    Pete

    Kasvatustiheyksiä on pääpuulajien osalta tutkittu pitkään, hartaasti ja perusteellisesti. Kokeiden data on varmaan saatavissa jos joku haluaa tarkastella asiaa uudestaan. Tapion suositusten vaihtoehtoihin luotan itse. Ehkä viimeinen harvennus, sen tarpeellisuus, on ainoa asia jossa teen joskus omia päätelmiä.

    Harmaalepän ja tuomen osalta tutkimustietoa ei taida olla. Ja hyvä niin ettei verovaroja ole käytetty tällaiseen turhuuteen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Selvennykseksi: kysymys ”maksimi hehtaarituotoksesta” ei tullut minulta, vaan ketjun alkuun lainattu kommenttini liittyi jatkuvan kasvatuksen ja jaksollisen kasvatuksen tuotosvertailuun ketjussa ”jatkuva kasvatus VIHREÄ VALHE”. Sanomani oli, että jos kasvupaikan puuntuotoskyky on täyskäytössä, ei hakkuumenetelmällä varmaan ole ratkaisevaa vaikutusta koko kiertoajan tuotokseen.

    Löytyisikö tästä kasvatustiheyksiin tietoa:
    http://www.tapio.fi/metsanhoitosuositukset

    Syvällisemmin kirjasta ”Metsän kasvatus”:
    http://www.kauppakv.fi/sis/Metsakustannus/tuote/9789526612393

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)