Keskustelut Luonto Maatalouden tukeminen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 182)
  • Maatalouden tukeminen

    SAK: pj Jarkko Eloranta on oikealla tiellä: Maatalous tarvitsee tukipakettinsa! On hyvä, että työntekijäjärjestö on mukana alkutuotannon tukemisessa. Koko elintarvikeketjussa työskentelee 340 000 työntekijää jotka ovat myös kotimaisesta tuotannosta riippuvaisia. / Maaseudun tulevaisuus 17.8.2018

  • petep

    Jos on vaikkapa 60 hehtaaria tilalla viljaa ja vähän metsää niin kenen mielestä siitä pitäisi koko perheen saada toimeentulo ? Ei ainakaan minun  mielestä….

    Jätkä

    ”Mitä se kommari on sen aikaa tehnyt kun toiset ovat tahkonneet rahaa.”

    KEPUlithan täällä itkevät, että ei ole rahaa, pitää saada tukiaisia.

    EDIT: osa tekstistä poistettu

    Jätkä

    Jos on vaikkapa 60 hehtaaria tilalla viljaa ja vähän metsää niin kenen mielestä siitä pitäisi koko perheen saada toimeentulo ? Ei ainakaan minun  mielestä….

    Ei kai kukaan yritäkkään perhettä elättää 60:n hehtaarin viljatilalla, vaan pinta-alat ovat satoja hehtaareita.

    Viljatilalta varsin usein emännällä on vakituinen työpaikka ja isäntä lajittelee seteleitä peräkammarissa.

    On jopa Virolaiset työntekijät hoitelemassa niiden kuuden viikon aikana viljelyhommat.

    Rane2

    Niin,kuinka suurelta tilalta on kohtuullista odottaa saavansa toimeentulon perheelleen?

    Tolopainen

    Mitä se tilakoko auttaa jos joka hehtaari tuottaa tappiota. Takavuosina Suomen suurin maitotila meni konkkaan. Velaton yritys ei mene konkkaan koskaan. Pieni yritys saattaa kannattaa suhteellisesti paremmin kuin iso. Kun tilat lähenevät yritystoimintaa niiden katteet pienevät koska kulut kasvavat. Aika harva yritys tekee voittoa yli 10% liikevaihdosta. Maataloudessa myös yritysriskit ovat kasvaneet kun yksikkökoko kasvaa. Jokin tekninen ongelma ruokintalaitteissa voi sairastuttaa koko karjan tai bakteerin pääsy tuotantotiloihin. Jos tulee salmonella kaikki eläimet on hävitettävä. Näin kävi Suomen suurimmalle emakkosikalalle.

    petep

    Ja tiedän että silloin  ”joskus ennen ” tuollaisilla tiloilla vedettiin toimeentulo koko perheelle. Ja tiedän vieläkin sellaisen tilan mutta siellä on muutenkin lompakko kunnossa ja voi viljellä ihan vaan puuhastellessa. Mutta raha on sellainen arka puheenaihe näille jotka pärjää ihan varmasti niin ne on niin niin köyhiä aina.

    Jätkä

    Luulisi olevan myös selvää, että yritys kuin yritys, joka koko ajan tekee tappiota, ei pysy pystyssä, ellei ole rahaa jemmassa.

    Ei voida olettaa, että kaikki ovat talousneroja, vaikka olisivat maamieskoulun läpäisseetkin. Myös maatalouden harjoittajien pitää osata jotain, vaikka ennen maatiloilla olikin sääntö, että fiksummat lapset pannaan kouluun ja tyhmin jää asumaan tilaa.

    EDIT: osa tekstistä poistettu

    petep

    Ja onhan maataloudella oikein oma itkulehti eli Maaseudun tulevaisuus jossa ei ole yhtään positiivista juttua . Oishan se nyt erikoista jos joku sanoisi että kyllä  tällä pärjää…..

    Rane2

    Tolopaisen mainitsemassa, silloin maan suurimman maitotilan, konkurssissa taisi olla hiukan etukäteissuunnitteluakin.Lopputulos oli kuitenkin hyvä.

    Planter

    Eräs sukulaispariskunta on koko ikänsä hankkinut toimeentulonsa pelkästään maatilasta. Peltopinta-alaa noin 100 ha ja metsää noin 15 ha. Peltoa on vuosien saatossa ostettu lisää naapureilta.

    Kaikki koneet ovat keksimäärin 30 vuotta vanhoja. Isännällä on hyvä konehalli ja ja hän huoltaa ne pääasiassa itse talven aikana. Kalusto on todella siistissä ja hyvässä kunnossa.  Jos ostaa ”uuden” koneen, sekin on 20 vuotta vanha, jonka kunnostaa ja huoltaa uudenveroiseksi.  Rakennusten korjaukset tehdään tietysti itse.

    Viljelyssä hän on aina ajan hermolla ja tutkii tarkasti uusimmat viljalajikkeet ja viljelymenetelmät. Riskiä on jaettu, viljaa, sokerijuurikasta, mansikkaa, hernettä. Kun toisilla oli katovuosi,  hän sanoi saaneensa leipäviljaa hyvin (mm. 9tn ohraa hehtaarilta). Emäntä pyörittää mansikka, herne-erikoisviljelyä ja vuokraa kesämökkiä ym.

    Kyllä kohtalaisen kokoisella maatillakin pärjää kun tekee töitä jatkuvasti eikä 6 viikkoa vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 182)