Keskustelut Luonto Maatalouden tukeminen

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 182)
  • Maatalouden tukeminen

    SAK: pj Jarkko Eloranta on oikealla tiellä: Maatalous tarvitsee tukipakettinsa! On hyvä, että työntekijäjärjestö on mukana alkutuotannon tukemisessa. Koko elintarvikeketjussa työskentelee 340 000 työntekijää jotka ovat myös kotimaisesta tuotannosta riippuvaisia. / Maaseudun tulevaisuus 17.8.2018

  • Jätkä

    EDIT: viesti poistettu

    husku550xp

    Meilläkin oli karjaa ja peltoa. Kaikki myytin pois tuossa 2010 tienoilla. Syy oli että maailman surkeinta hommaa, ei yksinkertaisesti kannattanut. Se siitä hyvästä hommasta jos joku niin luulee. Ne ketkä haukkuu viljelijöitä niin voivat ruveta itse viljelijäksi jos kerta luulevat että sillä tienaa.

    Jätkä

    Pitkiin aikoihin ei pienviljelijällä ole mitään mahdollisuutta päästä sellaisiin tuloihin, että kunnialla pärjäisi. Peltoa pitää olla paljon ja tietenkään niitä ei millään pikku-Valmetilla hoideta. Se on silti turha väittää, että viljanviljelytilalla pitää painaa tuhansia työtunteja joka vuosi.

    Kyllä talven työt ovat lähinnä kissan ulos ja sisään laskemista ja viljanmyyntitulojen rätnäilyä. Sille minäkään en mahda mitään, että parinkymmenen hehtaarin viljelyaloilla ei kovin suuriin vuosiansioihin pääse, vaikka toki jo viidensadan hehtaarituella jotain saa hankittua.

    Ei tuo lähiviljelijä mikään metsäparooni ole, muutama kymmenen hehtaaria metsää, jonka joutui rokottamaan maksaessaan sisarosuudet sukupolven vaihdoksessa.

    Tolopainen Tolopainen

    Hyvin toimiakseen kapitalismi vaatii rinnalleen sosialismin. Kun Suomesta vietiin maataloustuotteita Neuvostoliittoon ja Venäjälle ja valtio subventoi maanviljely oli kullan vuolentaa. Vielä 80-luvulla keskikokoisella tilalla yrittäjät pääsivät samoihin ansioihin kuin paperiteollisuuden työntekijät kolmivuorotöissä. Romahdus on ollut kova, jossa kuluttajat ovat hyötyneet kun elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet. Se on helppo kitistä kun maha on täysi. Sodan jälkeen metsurin päiväpalkalla on saanut kilon kananmunia kaupasta. Hiukan ovat asiat muuttuneet kuluttajien eduksi kun on tullut tehotuotanto. Kohta tosin ei ole metsureita eikä viljelijöitä Suomessa. Työvoimasta 2% on enää alkutuotannossa.

    Visakallo Visakallo

    Karja- ja maatalous ja erityisesti kasvihuoneviljely ovat täysin riippuvaisia maahanmuuttajista. Heidän osuutensa väestöstä onkin suurin Pohjanmaalla ja muutamissa Sisä- ja Itä-Suomen kunnissa. Monilla suomalaisilla on mielikuva, että maahanmuuttajia olisi suhteessa asukaslukuun eniten pääkaupunkiseudulla, mutta näin ei ole. Metsänhoito on myös maahanmuuttajien ja ulkomaisen työvoiman varassa lähes koko maassa.

    harrastelija harrastelija

    Tolopaiselta aika asiallinen kirjoitus – kerrankin 🙂

    Tavallinen lypsykarjatilallinen – 20 -40 lypsävää ja nuori karja päälle, ei juuri veroäyreillä pröystäillyt. Tuttu tilallinen ihmetteli 1980-luvulla vero(juoru)tietojen julkistamisen jälkeen, kuinka jollakin kauppakoulun käyneellä kanslistillakin on enemmän äyrejä?

    Lähipiirissä on vastaava yrittäjä. Lomittajia ei tahdo saada vaikka jollekin viikolle/v olisikin lomamahdollisuus. Yhtään ulkomaan matkaa ei 40:nen isäntä ole tehnyt . Lehmillä on ongelmia, kuolleet toimitetaan kauas hävityslaitokseen. Sonnivasikasta saa jatkokasvattajalta 50 €/mulli. Koiran pentukin maksaa markkinoilla tonnin!

     

     

     

     

     

     

    Jätkä

    Koiranpennut, joista maksetaan tonni, ovat aika pitkälti ”jalostettuja” ja niillä on sukuselvitykset ym tehtynä. Sonnivasikoilla ei taida olla.

    lomitus toki on tarpeen, mutta viljantuottajalla taitaa sitä herkkua olla ihan piisalle asti (46 viikkoa / v)

    -80 luvulla 40 lypsävää edellytti 60 – 80 hehtaarin peltopinta-alaa ja sen kokoinen tila kyllä tuotti sen verran, että jos vertaillaan verotettavia tuloja, niin jyväjemmarilla ehkä juorukalenteri kertoi ihan muuta kuin merkantin kohdalla.  Jyväjemmari sai tilalta ja meijeriltä suuren osan elintarvikkeistaan ja vähensi verotuksessa mersun ja maasturin hintoja. Osuuskauppa auttoi kuittikaupassa minkä ehti.

    Noilla eväillä verot jäivät alas ja saattoi hyvin laulaa itkuvirsikuorossa, kuinka pitää saada lisää vaikka mitä.

    Nyt on tilanne muuttunut, eikä tuottajan osa ole kadehdittava.

    Tolopainen Tolopainen

    Mitä se kommari on sen aikaa tehnyt kun toiset ovat tahkonneet rahaa.

    Visakallo Visakallo

    Joskus ihan hätkähtää, mihin nuoremmat suomalaiset työikäiset ihmiset ovat kadonneet. Pienellä asuinpaikkakunnallani tämä näkyy erityisesti palvelu- ja rakennualalla. Yli kymmentä eri kansallisuutta on täälläkin, joita lähes päivittäin tapaa. Ukraina ja Lähi-Idän maat ovat lisänneet osuuttaan eniten viime aikoina.

    husku550xp

    Tämäpä se ongelma onkin kun suuret yritykset polkevat hintoja kun heillä on näitä ulkomaalaisia tekijöitä töissä. Tämä koskee melkeen joka alaa. Heille ei tarvitse maksaa kuin puolet siitä mitä suomlainen tes vaatii ja siltikin esim. ukrainalaiselle isoraha. Työnjälki sitten yleensä kärsii kun halvallla tehdään. Jokunen vuosi takaperin tuossa raivasi pari virolaista sähkölinjaa. Kävin sitten katsomassa jälkeä mitä olivat saaneet aikaan. Työnjälki oli suoraan sanottuna järkyttävä. Sinne tännä oli jäänyt noin 2m pitkiä risuryppäitä. En ymmärrä miten sähköyhtiö on hyväksynyt työnjäljen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 182)