Keskustelut Luonto Maatalouden tukeminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 182)
  • Maatalouden tukeminen

    SAK: pj Jarkko Eloranta on oikealla tiellä: Maatalous tarvitsee tukipakettinsa! On hyvä, että työntekijäjärjestö on mukana alkutuotannon tukemisessa. Koko elintarvikeketjussa työskentelee 340 000 työntekijää jotka ovat myös kotimaisesta tuotannosta riippuvaisia. / Maaseudun tulevaisuus 17.8.2018

  • mehtäukko

    Harrastelijan aloituksen aiheen konseksuksen haku on ollut tähän maailman  tappiin saakka hyvin ykspuolista.

    Siis tuki mitä viljelijöille on tullut, on mahdollistanut taas kaikille meille kuluttajille ruuan kaupasta silläkin välikäsien rosvoamilla hinnoilla josta olemme nauttineet.

    Vasta viime aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet viljelijän siivun ja rosvojen ryöstösaalistuksen.Kysymys kuuluu konseksuksen nimissä, mihin leiriin ja lipun alle ”rosvot” ovat leiriytyneet?

    Visakallo

    Olin lypsykarjatilallinen ennen EU-aikaa syksyyn 1989 asti. Pellot metsitettiin ja siirryin metsätilayrittäjäksi. Kun peltotaimikot saatiin vakiintumaan ja rästihommat metsissä tehtyä, olen lähtenyt aamuisin ns. muihin töihin. Ensin teollisuuden tuotantopuolelle, ja  viimeiset parikymmentä vuotta on mennyt erilaisissa myyntiin, markkinointiin ja laskentaan liittyvissä yrittäjäluontoisissa töissä. Tuo kolmenkymenen vuoden takainen oma maatalous  on jättänyt sieluun ymmätämystä nykyisiä viljelijöitä kohtaan, eli minua ei mikään voima saa nyt lyömään lyötyjä. Media on tähän asti kiinnittänyt lähes aina huomion vain muutamiin hyväosaisiin ns. kuuden viikon maanviljelijöihin, mutta onneksi suunta on vihdoin muuttunut, ja maatalousyrittäjien todellinen, monesti hyvin karu  arki on alkanut päästä esille myös kaupunkimedioissa. Tätä taustaa vasten tunnen pientä ylpeyttä, kun reva karsinoi minut mukaan vihnehousujen porukkaan. Reva olisi oivallinen Unescon aineettoman maailmanperintökohteen edustaja Suomesta. Hänessä kun hyvin onnistuneesti kiteytyy kaikki se sukupolvet ylittävä, perisuomalainen veljeskateus, tyhjänylpeys ja ymmärtämättömyys meitä leivässä pitäviä kohtaan.

    Rane2

    Niin,tilanne on se että jos tilan pyörittämisestä selviää kuuden viikon työnteolla niin siitä saatavilla tuloilla elää korkeintaan kolme viikkoa.Harvassa on nykyään viljatilat jotka selviää ilman urakointi-,yritys- tai palkkatuloa.

     

    Tolopainen

    Tämän kesän tilanteesta on annettu liian synkkä kuva. Tuleehan nyt kuitenkin parempi viljavuosi kuin viime vuonna, kaikki saadaan korjattua. Sato on tietenkin pienempi kun jyvissä ei ole ylimääräistä kosteutta. Viime syksynä viljaa jäi paljon korjaamatta ja ne lokakuussa puidut viljat oli täysin arvottomia. Ei näytä meilläpäin mitään rehupulaa tulevan kun karjaa on pinta-aloihin nähden muutenkin  vähän. Vaikka karjatiloista lopettaisi 80% elintarvikkeet pystytään näin pienelle väestölle helposti tuottamaan kasvattamalla yksikkökokoja ja keskituotoksia.

    Jätkä

    Niin,tilanne on se että jos tilan pyörittämisestä selviää kuuden viikon työnteolla niin siitä saatavilla tuloilla elää korkeintaan kolme viikkoa.Harvassa on nykyään viljatilat jotka selviää ilman urakointi-,yritys- tai palkkatuloa.

    Olen seurannut paikallista ”viljelijää”, joka tuossa nuo lähipellot tänäkin keväänä kynti ja kylvi. Aikaa ei mennyt kuin yksi päivä.  Käväisi ruiskuttamassa – muutama tunti.

    Välillä jättää kyntämättä, eli suorakylvönä.

    Kohta pui, normaalisti on kulunut pari päivää, kun omassa kuivaajassa kapasiteetti rajoittaa.

    Ei käytä viljaa itse, keskusliikkeen auto hakee, Ei missään muualla töissä, metsähommat hoitaa pystykaupoilla ja MHY:llä.

    Metsästelee!

    Tolopainen

    Mitä väliä sillä on kauanko peltotöissä menee jos tulot ei riitä menoihin. Kyllä se pankinjohtaja ehtii lainanojen lyhennyslaput kuitenkin lähettämään.

    Puuki

    Sato on pienempi eikä se johdu sitä että jyvissä on vähemmän kosteutta. Kuivuuden takia ei vain kasva yhtä hyvin kuin normaalikesänä. Parina edellisenä kesänä haittasi liika märkyys.

    Se rehupula onkin tänä vuonna paljon laajemmalla alueella kuin pelkästään tolopaisen kulman kokoisella pläntillä. Jossain päin voi olla melkein tavallinen nurmisato mutta suurimmassa osassa Pohjois-Eurooppaa on katovuosi.

     

    arto

    Lehdestä bongattu…..Pikkutila lypsykarja noin 30kpl. Lopettaa syy  kannattomuus.  Isäntä käynyt kuukauden kirvesmiehenä pääkaupunki seudulla palkka sama kuin vuoden tilan puhdas tuotto. Meillä maatalous suurta. Suuri työllistäjä ja veronmaksaja.

    Tolopainen

    Suomessa tavanomainen viljasato ylittää kysynnän 20%. Eli tämän vuoden sato vastaa määrällisesti kysyntää ja varastossa on vuoden sato. No hata.

    Tolopainen

    Maataloustulo leikkautui 500milj€, kun Venäjän kauppa loppui ja tuotteiden hintoja jouduttiin Euroopassa ja Suomessa laskemaan ylituotannon takia. Vaikka tiloja lopettaa 7%vuodessa tuotantomäärä säilyy. Ei taida olla mikään bisnes kun siansorkkia ja korvia on alettu viemään Kiinaan. Lisäksi ylimääräistä maitoa joudutaan kuivaamaan maitojauheeksi. Hinnat eivät voi nousta niin kauan kuin tuotetaan yli kulutuksen. Kyllähän tuo ongelma oli kuultavissa Karvisen haastattelussa. Rakennemuutos on edelleen menossa keskimääräinen 40 lehmän karjakoko ei missään tapauksessa enää riitä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 182)