Keskustelut Luonto Maatalouden tukeminen

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 182)
  • Maatalouden tukeminen

    SAK: pj Jarkko Eloranta on oikealla tiellä: Maatalous tarvitsee tukipakettinsa! On hyvä, että työntekijäjärjestö on mukana alkutuotannon tukemisessa. Koko elintarvikeketjussa työskentelee 340 000 työntekijää jotka ovat myös kotimaisesta tuotannosta riippuvaisia. / Maaseudun tulevaisuus 17.8.2018

  • Tolopainen Tolopainen

    On se tuo Jätkä varsinainen kyylä. Seuraa ikkunoista koko ajan mitä naapurit tekee. Minulla ei ainakaan ole kiinnostusta seurata mihin naapuri ajaa autollaan tai omistaako mökin. Enpä viitsisi lähteä ajelemaan johonkin Saariselälle mökille satojen kilometrien päähän. Mieluummin ajan metsään risusavottaan.

    Jätkä

    Jätkän ei tarvitse kyylätä – sellaiset puheetkin ovat vainoharhaisen houreita. Nuo Lapin reissut on neureskeltu kaveripiirissä, kun nuo muutamat ”kairankiertäjät” ovat ringistä puuttuneet. Se rinki kokoontui ”Veijon Essolla” joka nyt on vaihtanut kylttiä katollaan.

    Eikä noita ”kiireisiä” jyväjemmareita henkilökohtaisesti henkilökohtaisesti tapaa, ellei hakeudu noihin ”piireihin”, joissa he esittelevät mielipiteitään päivänpolttavista asioista.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarin kolumni tänään 23.8. ”Terve maaperä voisi olla suomalaisen maatalouden kilpailuvaltti. Tässä tarinassa viljelijöille on tarjolla sankarin rooli: he voivat torjua ilmastonmuutosta, turvata luonnon monimuotoisuutta ja estää Itämeren rehevöitymistä.”

    Tämä sama rooli on tarjolla tietenkin myös metsänomistajille ja he ovat sitä jo ansiokkaasti toteuttaneetkin. Turvemaiden osalta voidaan hienosäätää, eli ennallistaa ravinteita päästäviä, heikosti puuta tuottavia soita. Lisäksi voidaan käyttää jatkuvan kasvatuksen hakkuita niillä turvemailla, joilla metsä uudistuu luontaisesti. Jk-hakkuu on vähän niin kuin ennallistamisen ja avohakkuun välimalli: vähennetään joitakin ympäristövaikutuksia (maisema, vesistöt), mutta ei tingitä kohtuuttomasti tuotosta.

    Tolopainen Tolopainen

    Se on aika turha suomalaisten askarrella noilla metsähakkuilla torjumassa ilmastomuutosta. Kun tuossa Venäjällä on 50 kertaa enemmän metsää ja varsinainen hiilinielu. Suurin osa metsistä siellä ei ole hakkuun piirissä. Tänä kesänä siellä paloi 14milj ha metsää. Maataloutta on harjoitettu tuhansia vuosia se ei ole vesistöjä pilannut, kyllä tuo rehevöityminen tulee valtavan typoilaskeutuman ansiosta ja liikenteen päästöjen seurauksena.

    Ola_Pallonivel

    Kyllä se suomessa on juuri maatalous, joka on suurelta osin vesistöjä pilannut. Turha sitä on yrittää kiistää.

    Puuki

    Itämeren rehevöityminen johtuu pääasiassa siitä, että viime aikoina ei ole tullut uusia puhtaamman veden pulsseja Tanskan salmien kautta. Joku limnologi julkaisi tänä vuonna asiasta väitöskirjan.

    Pelloilla luomuviljely viljelykierron ja maaperän normiviljelyä paremman maaperänhoidon avulla ei kärsi yhtä paljon kuivista eikä liian märistä kasvukausistakaan.

    Saman suuntaisesti toimii metsissäkin maaperänhoito: Kun hakkuutähteet ja taimikonhoidossakin kaadettu puu jätetään metsään, pieneliötoiminta lisääntyy ja ravinnekierto paranee. Pienilmaston parantuminen harvennuksissa (lämpö+valo) ja päätehakkuissa sopiva maanmuokkaus vaikuttaa samalla tavalla eli lisää puuston kasvua.  Mm. puna-apilaa käytetään typensitojakasvina luomuviljelyssä. Metsässä vastaava  typenkerääjä on leppä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    SYKEn vesitutkija Seppo Knuuttila oli jokunen päivä sitten aamutelevisiossa. Sama mies jonka venäläiset ottivat kiinni vesinäytteitä ottaessa.

    Pistekuormitus teollisuudesta ja yhdyskunnista on saatu hyvin kuriin, hajakuormituksen kanssa on vielä tehtävää ja tietenkin myös Itämeren muiden rantavaltioiden ”hotspottien” kanssa (lähinnä Puolassa). Hajakuormitusta voidaan meillä vähentää metsätaloudessa juurikin turvemailla ja maataloudessa maaperää parantamalla. Esimerkiksi lupaava keksintö selluteollisuuden jätekuitu sekä sitoo hiiltä että vähentää valumia vesistöihin maatalousmaahan sijoitettuna. On ilmeisesti pitkäaikaisempi ja monipuolisempi ratkaisu kuin kipsi.

    Sadeveden mukana tulee kyllä vesiin typpeä, mutta ei kai lainkaan sellaisia määriä kuin maalta. Suolapulssit Pohjanmerestä ovat vain väliaikainen apu: vuosikymmenien aikana Itämereen keräytyneet ravinteet ovat se varsinainen ongelma. Päästöjä maalta on vähennettävä ja myös kerättävä ravinteita pois syömällä Itämeren kalaa.

    Puukin kanssa samoilla linjoilla luomusta, se on hyvä, erityisesti kotieläintuotannossa, jos se tuottaa riittävän elannon viljelijälle. Leppä on myös hyvä, metsätaloudessa aliarvostettu puu.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Kaikki on hyvää kun laitetaan eteen luomu. Pellot kasvaa puolitoista metriä pitkää saviheinää ja onpa joukossa muutama viljantähkäkin, että voidaan sanoa viljapelloksi. Parhaita elintarvikkeita kuitenkin tulee puhtaalla lannoitteella, kun pellolle ei ajeta mitään jätteitä joissa on taudinaiheuttajia ja lääkejäämiä ym. Nuo vegetaristien idut ovat kaikista epäterveellisintä ruokaa. Siirtykää luomusta syömään ravitsevia ja puhtaita elintarvikkeita. Aika suuri sairastumisriski on myös suoraan tilalta myydyssä maidossa, jos joku sellaista navetalle haisevaa rasvasekoitusta pystyy vielä juomaan.

    Oulussa lopettaa toimintansa 130v vanha leipomo Antell, yli 100 työntekijää jää työttömäksi. Yhtiöllä on huipputuotteet, mutta toiminta tuottaa tappiota. Kuka vielä väittää että suomalainen työvoima ei ole kallista. Elintarvikealan kommarijohto on tehnyt paljon työttömiä ylisuurilla palkankorotuksilla.

    Puuki

    Ennen vanhaan pelloille ajettiin suomuraa ja hakattiin kuusen havuja joukkoon. Tiesivät perimätietona saaduilla opeilla, miten pelto saadaan kasvukuntoon ja kasvitauditkin väheni samalla.  Kuusessahan on antibiootisia aineita jotka estää varmasti bakteerien kasvamista pellollakin.  Varsinkin perunan kasvatus onnistui kuulemma hyvin ko. pellonparanteen levittämisen jälkeen : peruna kasvaa parhaiten vähän happamassa maassa eikä perunaruttoa esiintynyt ollenkaan.

    Monet maitoallergikot pystyy käyttämään luomumaitoa vaikka saavat oireita tavallisesta homogenoidusta ja pastöroidusta maidosta. Itse käytän luomumaitoa sen paremman maun takia.

    Luomuun siirtyminen kestää aikansa ennen kuin pilalle painunut maaperä elpyy kasvukuntoon. Silloin se aluksi kasvaa monenlaista rikkakasvia, jotka juurillaan muokkaa maata.  Luin kerran USA:ssa 40 vuotta luomuviljelyä harrastaneen viljelijän kokemuksista. Hänen viljelmänsä tuottivat siinä vaiheessa suuremmat sadot kuin naapurien tavanviljellyt pellot tuotti. Ja kokonaan ilman Monsanton myrkkyjä !

    Tavanviljelykin tuottaa tosin Suomessa melko puhdasta ruokaa verrattuna monien muiden maiden antibioottien ja rikkakasvimyrkkyjen kyllästämään ”puhtaaseen ja halpaan” sapuskaan.

    Suomen kasvuolot sopii hyvin mm. yrttikasvien kasvatukseen pitkän valoisan ajan ja pohjoisessa kylmän talven takia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Leppä, nimenomaan harmaaleppä on tosiaankin nykyisellään melko arvoton puu. Nopeakasvuisena tietysti hyvä energiapuu, mutta kun se enrgiapuun kasvatus ei kannata. Energiapuun jalostetummassa muodossa klapeinakaan leppä ei ole suosiossa, muilla kuin savusaunan lämmittäjillä. Paneeliahan lepästä saisi, mutta saisikohan sitä isommassa mitassa kaupaksi. Takavuosina leppää käytettiin valumallien teossa, pienen kutistuman vuoksi. Enää ei tullakaan ominaisuudella liene käyttöä. Sellupuuksikin on kuulemma joskus kokeiltu, laihoin tuloksin.

    Onko leppä sitten aliarvostettu puu on vähän makuasia. Paremminkin voisi sanoa että se on juuri niin arvostettu kuin sen todellinen käyttöarvo on. Pitäisi löytää joku aivan uusi käyttökohde, tälle metsän terveyspoliisille.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 182)