Keskustelut Metsänhoito Maastopalo

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Maastopalo

    Salama sytytti kalliomaaston 45-vuotiaan männikön eilisiltana n 350 m tiestä.   Palokunta onnistui rajoittamaan palon n. hehtaarin alueelle vaikka joutui aluksi hakemaan palopaikkaa umpimetsässä.   Aamulla oli palopaikka sammutettu ja tosi hyvin kasteltu.  Paikallinen VPK oli tehnyt 15-tuntisen työvuoron.  Hienosti oli homma hoidettu.

    Männikössä puuta n. 150 m3/ha ja puita n. 1000 kpl/ha.  Keskipituus 15 cm ja -paksuus 16 cm.  Siis maasto paloi, muttei varsinaisesti puut.  Meikäläistä kiinnostaa puiden menestymisennuste.  Kuolevatko vai ei?  Onko kokemuksia?

  • Letkuleksa

    Eivät kuole. Kuuset ja koivut ei kestä maastopaloa, mutta männyille ei tee haittaa kunhan palo pysyy maassa ettei neulaset pala.

    Puuki

    Ei noin pienikokoisen puuston tapauksista. Kulotusalueilla pystyssä olevat männyt innostuu yleensä vain kasvattamaan entistä enemmän siemeniä. Metsäpalo on vähän eri juttu mutta samansuuntaista vois olettaa tapahtuvan, jos latvustot on säilyneet eikä runkovaurioitakaan ole tullut. Pintanoki ei haittaa kasvua.

    (Lisäys: Nokea ei tosin saa olla kuitupuissa yhtään.)

    Jean S

    Odota ja käy katsomassa pari kertaa syksyllä ja pari keväällä.

    Jos vuotaa pihkaa liikaa, kuoleskelevat. Jos näin, myy luonnonsuojelualueeksi hyvällä kuutiohinnalla ilman veroja.

    Jos ei tapahdu mitään erityistä, jatka kasvattamista 5 vuotta niin että jäljet häviävät ja myy ulkopaikkakuntalaiselle / metsärahastolle tms.

    Kirjoittaja ei suosittele mainittuja toimenpiteitä eikä tätä viestiä voida pitää kehotuksena petokseen tai muuhun rikolliseen tekoon.

    Stilhi

    Toiselle puolelle tulee palokoro alaosaan puuta, ainakin isompiin runkoihin. Kun kasvattaa tukin mittoihin niin korojen reunoissa on hiiltä syvällä, joka menee sellunkeittoon pintahakkeen mukana.

    Korpituvan Taneli

    Eikös Stilhi huomannut että Puuki juuri sanoi että sellupuussa pahin mahdollinen asia on noki. Ei lähde pois millään lajittelulla, eikä tehoa valkaisuaineet. Aikoinaan muovi oli ihan yhtä paha, mutta sille on sentään jotain lajittelukikkoja keksitty nykyisin.

    itse asiaan mänty kestää tosiaankin hyvin palokoroja, ellei ole ympäri palanut juuresta puulle asti. Saattaa tulla ihan tukkipuita vielä, vähän tyvilumppeja pitää vain tehdä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Kuitupuun laatuvaatimuksissa on edelleenkin: ”Hiiltä ja nokea ei sallita”. Se tarkoittaa sitä, että erä, jossa sitä on, menee polttoon tms. Jos se menee keittoon, menee koko liemi polttoon.

    Hakkuun tekijän on tehtävä raakkipätkä, jos huomaa virheen. Ajokoneen kuljettaja ja autonkuljettaja tekevät valintaa. Myös tehtaalla oleva valvonta poistaa hiilipuut, jos huomaavat.

    En usko, että niitä kovin usein menee massan joukkoon, mutta varmasti joka vuosi jossain menee.

    Taneli voi tietää tarkalleen, paljonko keitos maksaa, sekä sen, mitä noki tai hiili tekee massaan jouduttuaan.

    Planter

    ” Keskipituus 15 cm ja -paksuus 16 cm.”

    Kyllä 15 cm pituiset taimet ovat piloilla vaikka ovatkin paksuja.

    Kuvauksen perusteella uskoisin, että puusto ei ole kärsinyt, ehkä jopa innostuu entistä kovempaan kasvuun.

     

     

     

    Salonpoika

    Puuston elävänä säilymisen ratkaisee kuinka voimakas palo on ollut , miten paljon palokuormaa alueella on palanut. Viimekesänä, 10.7.-17, paloi tässä kylällä, oman tilan rajalle 30 metriä, hehtaarin verran kangasmetsää. Osa on tukkikokoista männikköä ja osa miehen mittaista taimikkoa. Taimet kuoli kaikki mutta tukkimännikkö ei näytä kärsineen mitenkään. Tänä keväänä, 17.5.-18 paloi taas, nyt omalle tilalle 300 metriä, puolisen hehtaaria Timpan kuvaileman tyylistä metsää. Kävin reilu viikko sitten palopaikalla ja näyttää siltä että puusto selviää. Parikymmentä vuotta sitten yhtiö hakkasi tuossa lähijärvellä muutaman hehtaarin saaren. Sinne jätettiin siemenpuut, kunnon paksukaarnaisia mäntyjä, ja se kulotettiin. Kuusivaltaisen puuston hakkuujäte paloi kuitenkin niin voimakkaasti että kaikki siemenpuut kuolivat vaikka niiden juurilta risut heiteltiin pois.

    Apli

    Vakuutuksesta rahat ja puiden myynti energiapuuksi..

    Korpituvan Taneli

    Aplin ehdotus on varteenotettava, koska palon jälki on otollinen uudistaa ja näin päästään tulevaisuuden nokipuista kokonaan eroon.

    Jätkälle: En tosiaankaan tiedä sanoa rahasummia hiilen aiheuttamalle vahingolle. Jos massaa joudutaan panemaan polttoon asti on jo katastrofista kyse. Millään konstilla nokea ei massata pois saa.

    En muista puhutun että Kaskisissa olisi koskaan ollut kovin suurta nokiongelmaa massassa asti. Sen verran tiukka kontrolli portilla ja puunkäsittelyssä oli. Nokipuukuormia kyllä jätettiin mittaamatta ja lähetettiin takaisin. Kerran jollekkin annettiin lupa purkaa kuormansa portin ulkopuolelle ja siinä kuski sitten valkkasi puut uudelleen. Kun automies tekee muutaman tälläisen ylimääräisen työn, niin menee toki perille ettei suostu tuomaan toiste. Kyllä niistä lähti kiukkuisia terveisiä ostomiehillekkin, kyllähän heidän pitää tiertää alueensa palot.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)