Keskustelut Metsänhoito maapora

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • maapora

    Löytyykö täältä kokemuksia tai mielipiteitä maaporan käytöstä metsänistutukseen? Olisi hehtaarin verran avohakkuualuetta johon on tarkoitus istuttaa kuusentaimia. Kohde sellaisessa paikassa että sinne on hankala saada kaivuria mätästämään. Parillasadalla eurolla löytyy useamman merkkistä polttomoottorikäyttöistä maaporaa jotka tarkoitettu mm. puuntaimien istutukseen. Onko tuo oikeasti käypä menetelmä metsänistutukseen? Minkä kokoisella poralla kannattaisi yrittää, ja onko parempi käyttää yksi- vai kaksivuotisia kuusentaimia? Vai kannattaako unohtaa koko juttu?

  • Jätkä

    En ole tuollaista jyrsintä testannut, mutta aikoinaan huskun edustaja esitteli sitä ja hän kyllä meinasi, että siellä juurien välissä on kyllä laikulle tilaa – ja sillä tönätään sen verran pidempi laikku, että vaikka siinä olisi juomavesikuoppa toisessa päässä, niin muheva – skoitettu maamöyhennös on loistava istutuspaikka.

    Tuota myyrää kokeilin silloin, kun se oli mullistava uutuus pottitaimelle, mutta totesin, että se on aivan paska vehje. Sen käytössä joutuu kooville sekä käyttäjä, että voimakone Partner R18 oli tosi tiukalla sen kanssa.

    Jalapa

     

    Ei kokemuksia, kankaalla saattaa toimia.

    Metsuri motokuski

    Olen käynyt aika usein yhdellä isännälä istuttamassa aukkoja. Pääosin ne kaikki ovat olleet muokkaamattomia. Viime kesänä istutin noin hehtaarin aluen ja syksyllä kun kävin katsomassa niin olivat hyvin lähteneet. Samoin olen monesti istuttanut aukojen reunoja joissa myrsky on kaatanut laitapuita. Niitäkään ei ole muokattu ja hyvin ovat lähteneet. Uskon että noin pienen alan voit hyvinkin istuttaa putkella ja voihan niitä parin vuoden välein käydä katsomassa ja tarvittaessa lisäämässä taimia kuolleiden tilalle.

    Tänä vuonna sitten sama isäntä oli muokannut kolmisen hehtaaria omalla kaivinkoneella, kun joka vuosia muistutin muokkauksen tärkeydestä. Nyt oli sitten kaikki kannot käännetty nurin ja laikkuu maat kasattu isokisi kasoiksi pitkin aukkoa. En sitten tiedä onko tuokaan hyvä tapa. Mutta tulihan ne taimet hakattua siihenkin aukkoon.

    metsänkasvattaja

    kyllä  kuokka  on  paras  ja  yksinkertainen kun varaa  aikaa  vähän  enemmän  ja  ottaa  kuntoilun kannalta  itsellälläkin  noin  7000  taimen  urakka  menossa

    Gla Gla

    Miten kuokkaa käytetään istutuksessa? Jos tekee laikun, tuloksena on karuimpia kankaita lukuunottamatta kuoppa. Mätästä taas ei kuokalla saa tehtyä, tulee liian pieni ja kevyt kokkare, jossa taimi kuivuu. Kääntömätäs olisi paras, mutta saako sellaisen kuokalla tehtyä, kun aina jokin kasvin juuri pitelee mättäästä kiinni, eikä se asetu oikeaan paikkaan. Siksi itse teen nuo työt pistolapiolla. Sillä saa katkottua juuristot ja kipattua maat samaan kuoppaan, mistä ne on otettukin. Ja kun jalalla saa lapiota maahan painaa, työ on luultavasti kevyempää kuin kuokan heiluttaminen. Mutta kertokaa te mielipiteenne, jotka kuokkaa käytätte.

     

    Jätkä

    Laikun teko kuokalla on ehkä tehokkain tapa tehdä se. Liian ison huomion on saanut tuo kuoppa, joka syntyy, kun kuntta poistetaan. Laikkurilla ja metsä-äkeellä tehty muokkaus on aina tehnyt syvennyksen maastoon ja nekin istutusalueet tuottavat hyvin ainakin massaa. Kuopassa on alkuvaiheessa vain taimen hukkumismahdollisuus, kun taimi on vain muutaman sentin korkuinen, mutta kyllä useimmat taimet ovat jo 15 – 20 senttisiäkin, eikä kai niin Tolloa ole, että sellaiseen monttuun taimen iskee, johon tuollainen runko hukkuu.

    Miljoonia taimia on isketty putkella muokkaamattomaan maahan, enkä ole kuullut, että ne olisivat heikommin pärjänneet kasvussa, kuin naapuritaimi kääntömättäässäkään.

    Kustannus on kuitenkin ilman muokkausta niin paljon pienempi, että olisi varaa jopa pistää tiheämpäänkin.

    Jean S

    joo, tosiaan tutkimusten mukaan tukkimiehentäi tärvää niitä muokkaamattomaan maahan istutettuja taimia X % enemmän kuin muokattuun maahan istutettuja (jossa X on muistaakseni 20-30), mutta toisaalta sillä tavallisella mätästystaksalla (300 eur/ha) ostaa taimia (0,2 eur/kpl) sen verran reippaasti, että vahinko tulee kyllä kuitattua ja jääkin vielä.

    Laita sitten 10 % mäntyä ja älä laita yhteensä yli 1500 tainta/ha.

    Puuki

    Taimia en laittaisi ainakaan 1600 kpl/ha enempää.  Mutta kyllä sillä laikkumätästyksellä taimien kasvu on yleensä parempaa kuin paljaaseen maahan istutetetuilla.  Istutus on myös helpompaa (ellei savikko joka ehtii kuivua) . Eli muutakin etua kuin tukkimiehen täin vioitusten välttäminen.  Kohopenkissä on paremmat mikroilmasto-olosuhteet heti alkuun ja luontaista taimiainesta tulee helpommin lisää, jos istutus ei onnistuisikaan kunnolla. Riittävän ohut laikku pitää olla ja kuusella syvään istutus jotta taimen juuret yltää heti pintamaahan asti .

    Vaan lähteehän ne taimet paljaaseen maahan istutettunakin yl. kohtuullisen hyvin.  Jollain valmistajalla on sellainen pora+pihti -yhdistelmä, jolla paakkutaimi saadaan reunoilta tiukasti maahan. Ei pääse kuivumaan niin herkästi .

    metsänkasvattaja

    hyvä olisi  saada  kuokalla  hieman  pintamaata rikki  noin  20-30 halk  laikku riittää  kuusen  taimet  eivät  välttämättä   tarvi  sitäkään  jos  on  kovaa  pintamaata esim  vanhaa peltoa   voi  kuokka  istutus  käydä  liian  rankaksi  silloin  kannattaa  kääntömätästää  omiin  metsiin  kuokkaistutus  sopii  mutta   urakointiin  ei   ja  eivätpä  taida  nyky metsurit   edes  tulla kuokalla istuttamaankaan

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)