Keskustelut Metsänhoito Maaperän kemia

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Maaperän kemia

    V-J Jalkanen jossain artikkelissa mainitsi omassa metsätaloudessaan maaperän ph:n ja ravinnetasapainon olevan erityisen huomion kohde. Saman suuntaista puhetta olen kuullut muidenkin merkittävien puuntuottajien suunnalta. Kuitenkin alan kirjallisuudessa asiaa metsiin liittyen käsitellään kovin vähän, enkä hyvää teosta aiheesta ole löytänyt. Olisiko jollain tiedossa hyvää materiaalia tähän liittyen?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mälkönen, Eino (toim.). Metsämaa ja sen hoito. Metsäkustannus.

    Tuosta pääsee alkuun. Jos haluaa pitemmälle, pitää turvautua yliopiston oppikirjoihin. Katso esim. Helsingin yliopiston kurssivaatimuksia maatalouden ja metsätalouden aloilta.

    Vessi on agronomi, joten on luonnollista että hänellä on enemmän tietoa maasta kuin peruspuuntuottajalla. Nimimerkkitapaamisessa selvisi että hän uudistaa kaikki rehevät maat kuusen jälkeen koivulle, ja lannoittaa KAIKKI entiset kaski- ja peltomaat boorilannoitteella. Molemmat menettelyt ovat maanhoitoa.

    Caballista

    Mielenkiintoinen aihe josta on todella vaikea löytää tietoa. Olet varmaan käynyt jo lukemassa ensi nälkään:

    http://www.metla.fi/
    julkaisut/
    muut/
    2008-02-08
    -energiapuun-
    korjuu-
    raportti.pdf

    luvun kolme (toivottavasti rivitys auttoi linkin kanssa)? Sieltä löytyy aiheesta edes vähän perustietoa.

    Gla Gla

    Suuret kiitokset molemmille! Iltalukemista riittää vähäksi aikaa. Katsotaan sitten, millaisia kysymyksiä herää ja mistä niihin löytyisi vastauksia.

    Jostain syystä Metsäkustannuksen kirjaa en ollut noteerannut. Ehkä siksi, kun sitä ei paikallisessa kirjastossa ollut. Nyt se lähti tilaukseen.

    Energiapuun korjuuta koskevasta raporttiakaan en ole lukenut, kun en oletin sen ottavan kantaa hiukan erilaisiin asioihin. Mutta nopealla vilkaisulla opus vaikutti lupaavalta.

    Tuo linkin rivitys on muuten hyvä tapa, sitä itsekin olen suosinut siitä alkaen kun Taneli keksi ylimääräisten välilyöntien jujun ja tavan kiertää se.

    Suden jälki

    Kirjallisuudesta on varmaan vaikeaa löytää kattavaa kuvausta, koska vasta nyt ollaan ymmärretty, että koko ekosysteemi onkin eräänlainen pienoiskosmos. Maaperän kaikki osat liittyvät toisiinsa ainakin jollain tavalla. Ainakin niin luulen.
    Pitäisi aina muistaa että maan pinnalla näkyvät eliöt ovat itseasiassa maan alla olevien eliöiden aikaansaamia. Ilman kaikkia bakteerien, sienien ja ym. pieneliöiden lahottamista hukkuisimme ”jätteeseen”.
    Jäte on kuitenkin se mikä pitää meidät kunnossa.

    Ajatus pienoiskosmoksesta on aika mielenkiintoinen.
    Ajatelkaas, jos bakteerien universumi päättyykin maanpintaan !
    He ovat varmoja siitä, ettei maan pinnan yläpuolella ole todistettua elämää.
    Ilmastonmuutos johtuu vain siitä, mitä he itse tekevät.

    Gla Gla

    Noinhan se on, mutta kun nyt aluksi oppisi ymmärtämään edes jollain tasolla sitä, miten maaperän eri tekijät ja niiden välinen tasapaino vaikuttavat puun kasvuun. Kosmoksen ymmärtämisen jätän filosofeille ja muille taivaanrannan maalareille.

    Kirjan alussa muuten todetaan sama minkä minäkin tämän keskustelun alussa. Kirjallisuutta aiheesta on vähän ja sitä puutetta kyseinen kirja pyrkii paikkaamaan. Kirjan sanotaan soveltuvan korkeakouluopiskelijolle monien muiden ryhmien lisäksi ja sen pitäisi perustua alan uusimpaan tutkimukseen, joten eiköhän siitä iloa riitä pitkäksi aikaa. Tieto lisääntyy jatkuvasti, mutta tuskin vuoden 2003 jälkeen mitään mullistuksia ilmaantunut.

    Metsäkustannuksen toiminta on muuten ripeää. Torstaina aamupäivällä laitoin tilauksen, perjantaina oli kirja postilaatikossa.

    Suden jälki

    Maanperäinen odota avaan uuden ketjun

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)