Keskustelut Metsänhoito Maannousema ja raivaussaha-hommat

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Maannousema ja raivaussaha-hommat

    Tervehdys,
    Viime kesänä tuli tehtyä kuusikossa raivaussahalla hommia. Viime aikoina on tullut mieleen, että kuinka viisasta se lämpimällä ilmalla on. Ottavatko lahottajasienen itiöt kuinka hyvin kiinni raivaussahalla tehtyihin ”kantoihin” ?

    Kylmällä ilmalla toki olisi juurikääpän suhteen järkevintä, mutta kun ne lomat passaa olemaan kesäkaudella ja metsät muuten vähän turhan kaukana viikonloppusahaamista ajatellen…

  • Petri

    Kiitos kommentista, Taneli!
    Rotstop on ainakin yksi tuotemerkki juurikääpäsienen leviämisen estämiseksi. Se sisältää harmaaorvakkasienen itiöitä, mikä on juurikäävän luontainen vihollinen, eli tuote on biologisesti luonnollista tavaraa. Levitys on tehtävä viimeistään kolmen tunnin kuluttua kaadosta.

    Toinen tökötti on urea. Se estää juurikääpäsienen itiöiden kasvun kantoon. Ainakin Uittokaluston toimittamana vähimmäiserä on 1000 litran pakkauksissa (on siinä sitten levittämistä… :~)) ).

    Molemmat noista aineista voidaan värjätä, joten kannoista näkee hyvin mihin tuli tavaraa levitettyä ja mihin ei.
    Rotstopia saa pienissä pulloissa (50 gramman pullo sekoitetaan 50 litraan vettä). Rotstop sopii siten raivaussahamiehelle paremmin kuin tuo urea-vaihtoehto, mikä on selkeästi kaupallisen toimijan massatavaraa.

    Vesakontorjuntaa voi ymmärtääkseni harjoittaa esim. Roundupilla (vaikuttava aine glysofaatti). Se ei juurikääpää estä, mutta vesakot kylläkin. Se on melkoista myrkkyä, joten suojavarustukset pitää olla sen mukaiset (naamari, kumihanskat, peittävä vaatetus kaiken ihokontaktin osalta). Ei kannata käyttää jos ei ole ihan pakko.

    Anton Chigurh

    ”Juurikääpä tulee terveeseen metsikköön itiöinä lähiseudun sairastuneista metsistä. Itiöt laskeutuvat tuoreiden kuusen tai männyn kaatopinnoille kesäaikana, ja niistä kehittyvä sienirihmasto tunkeutuu puuhun. Tauti voi saada alkunsa myös kasvavien puiden juuristovauriosta. Tartunnan saaneista kannoista tai puista tauti leviää lähellä oleviin terveisiin puihin juurten kosketuskohtien kautta.”

    Pähkäilijä

    Petri kirjoitti

    Rotstop sopii siten raivaussahamiehelle paremmin kuin tuo urea-vaihtoehto, mikä on selkeästi kaupallisen toimijan massatavaraa.
    ###############

    Jos on tuttavapiirissä motourakoitsija niin voihan kysästä jos sais ureaa ostettua omaan astiaan. Raivaushommissa liian tiivistahtinen pulloruokinta kyllä lisää ureaneritystä raivaajaltakin mutta työtahti tyssää.

    Urea käy myös lannoitteeksi samalla typpipitoisuutensa takia.

    Petri

    Juu, urea olisi hyvä aine kantojen käsittelyyn sikäli, että se kestänee säilytystä aika hyvin.

    Rotstopilla valmiin litkun käyttöaika on vain puolitoista vuorokautta ja se on harmilloisen vähän.

    Korpituvan Taneli

    Miisu:
    ”Kuuselle ei sovi raivatessa jättää pitkää kantoa. Kuusi kasvattaa sinnikkäästi uusia oksia/latvoja, jos pienikin silmu jäänyt katkaisukohdan alapuolelle. Mitä lyhyempään kantoon sahaa, sitä varmempi tulos.”

    Kyllä näkee että Miisu on kiinnostunut työnsä tuloksista myös pitemmällä aikavälillä.
    Teetin 70…80 luvulla raivauksia risusavotta porukalla, se oli kai lähinnä sen aikaista työttömyyden torjuntaa. He hoitivat homman vielä silloin moottorisahoilla. Melkoisesti oli kuusia noussut sivuoksasta, vielä kasvuun. Tutkin moniaita tapauksia ja totesin ettei kantoa voinut sanoa pitkäksi, mutta oli siitä huolimatta ”vesonut”. Ihan uskomattoman sitkeä kuusi on tuossa asiassa.

    Oleko Miisu (tai joku muu) muuten huomannut tuossa Kuusen ”vesomisessa”, miten siihen vaikuttaa raivauksen vuodenaika.

    Kiitoksia kemikaali informaatiosta!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Petri

    Kiitos, Miisu, puheenvuorostasi. Hyvä saada metsurinkin mielipide tähän asiaan.
    :~)

    Korpituvan Taneli

    Juu, sitkeä on henki kuusessa. Minullakin on erikoisuutena kasvamassa risurykelmä, joka on tullut siitä, että 50-luvulla pinotavarakokoinen kuusi kaatui ojan aurauksen yhteydessä ja kaikki sen juuret katkesivat. Runko kehitti itselleen uudet juuret ja oksat ovat nyt ihmeellisiä käkkyräkuusia.

    Niin. en minäkään aio ruveta vesakkomyrkkyjen kanssa pelaamaan. Se on eri juttu, jos pitää ruveta suojaamaan kesällä havupuiden raivauskantoja kemikaaleilla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky

    Etsikää ketju: Vanhan piian unelma. Siinä kerrotaan kannokäsittelylaitteesta. Omatekoinen ja halpa.

    Gla

    Kun kuusen alimmat oksat jää kantoon, voi tosiaan käydä näin:

    Metsalehti/Lukijoiden-kuvat/
    Kuva/?imageId=217&index=166

    Petri

    Tuosta juurikäävän torjunta-aineesta, Rotstopista, löytyy muutama video tuolta:
    http://www.rotstop.fi/tuoteinfo/rotstop-videot/

    Luulisin, että nyt kun itse aion tuossa kesäaikaan tehdä raivaussahahommia, niin otan varman päälle ja hommaan tätä harmaaorvakkasienipohjaista torjunta-ainetta. Homma hidastuu ja tulee vaivalloisemmaksi, mutta eipähän jälkeläisten tarvitse sitten kirota isänsä tekemisiä.
    ;~)

    Edit: kumma foorumi kun tämä hajoittaa linkit laittamalla ylimääräisiä välejä URL-osoitteeseen: rotstop tulee siis sanana yhteen tässä linkissä, mutta tämä softa ei sitä tajua. Outoa….

    Edit 2: kokeillaas toimiiko tämä linkki ilman välejä:
    http://tinyurl.com/claxjkl

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)