Keskustelut Metsänhoito Maanmuokkaus Catepillarilla

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Maanmuokkaus Catepillarilla

    Kantapuun kuvia katselessa mielenkiintoni kohdentui Metsähallituksen suorittamiin maanmuokkauksiin 1950-luvulla.

    Catepillarilla hakkuutähteet oli työnnetty kasoihin, samalla myös humuskerros. Kasat oli sitten kulotettu ja alue kylvetty männylle.

    Kylvötaimikot näytti ko. käsittelyn jälkeen tiheiltä ja kasvavilta.

    Seuraavat aukot kun tulee käsittelyyn voisi kokeilla vastaavaa menetelmää.

    Kellään kokemusta asiasta?

  • jees h-valta

    Voihan sen aukon käskeä vaikka armeijan pommittaa. Kaikki tuollaiset catepillarista ydinpommiin on aivan mukavia uusia muokkaustapoja.

    sammeli

    Kunttakerroksessa on myös iso osa typpivaroista, pieneliöstöstä ja mykoritsoista. Muokkauksessa on tavoite kääntää kaksi kunttakerrosta (ravinto pankki) päällekkäin ja sen päälle kivennäismaata.

    e.uro

    Onko sittenkään niin huono muokkaustapa…
    Omalla ostopalstallani on noin 7 ha äestysalue, jonne tulee kuntasta puhtaaksi puskettu talvitie. Hyvin on toki äestysaluekin taimettunut, nykyisellään pukkaa puolimetristä mäntyä. Tiepohjan lämpöolosuhteet ovat todennäköisemmin äestystä paremmat ja männyn latvat ovat karanneet jo toiselle metrille. Tielle syntynyt taimikko on myös äestysaluetta tiiviimpi. Metsänhoidossa näyttäisi kuitenkin olevan rumempi vaihtoehto parempi

    Gla

    Energiapuun korjuusta tiedetään sen verran, että hakkuutähteiden keruu parantaa uudistamisen tulosta (taimien kuolleisuus alenee), syyksi arvellaan laadukkaampaa muokkausta ja istutusta. Kuitenkin muutama vuosi myöhemmin kasvu on heikompaa kuin jos risuja ei ole kerätty. Jonkin verran auttaa, kun neulaset ehtii pudota maahan ja osa hakkuutähteistä jäötetään keräämättä.

    Pillariin tämä liittyy siten, että humuksen työntäminen kasoihin oksien mukana ei luultavasti ole viisasta. Valtaosa ravinteista menee humuksen mukana, joten vaikka uusi taimikko näyttää pari vuotta hyvältä, myöhemmin tuo kostautuu. Lisäksi kivennäismaan paljastaminen teettää turhaa raivausta.

    Kävi mielessä, että jos risut laittaisi muokkauskoneella muutamaan kasaan ja polttaisi ne siinä. Vielä kun saisi tuhkat jotenkin levitettyä alalle, jäisi ravinnehävikki typpeä lukuunottamatta pieneksi, mutta silti olisi siisti pohja uuden taimikon kasvaa. Miltä kuulostaa?

    e.uro

    Omalle uudistusalalle teetin raskaan laikutuksen kaivurilla. 60 cm kauhalla vedettiin kuntta pois 2 – 3 metrin laikuilta. Kivennäismaata on runsaasti näkyvillä, ravinnekasatkaan eivät kovin kaukana taimenaluista ole. Aika näyttää,mitä tuleman pitää… (kylvö ensi keväänä)

    metsänvartija

    Kasat poltetaan tottakai.

    Sthilin lehtipuhallin on oiva apuväline, saa palamaan syksylläkin.

    Totaalimuokkaukseen lähtee luonnontaimi tehokkaasti, jos on vaan hyviä rauduksia kuviolla siemenpuuna niin lopputulos on selvä.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)