Keskustelut Metsänomistus Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)
  • Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

    Sähkönjakeluyhtiöt muuttava ilmakaapeleita kovalla tahdilla maakaapeleiksi, jotta jakekuhäiriöt vähenisivät. Näin toki on tapahtunutkin, mutta uudenlaisiakin ongelmia on tullut tilalle. Kaapelinkaivu-urakat kilpailutetaan ja halvin tarjous voittaa. Kivettömien ja tasaisten seutujen miehet ovat tehneet meillepäinkin edullisia tarjouksia, ja siten ovat myös tarjouskilpailun voittaneet. Sitten kun kauha on ensimmäisen kerran osunut kiveen, ovat kyselleet toisiltaan, että mikäs ääni tuo oli! Kaapeli pitäisi laittaa vähintään 70 cm syvyyteen, mutta puoli metriäkin tahtoo jo olla kovilla, asennushiekan laitosta ja suojaputkista puhumattakaan. Meilläkin oltiin jo ”lähisähkön” varassa, kun routa katkaisi jakeluyhtiön kaapelin, ja asuinalueellemme tuotiin isokokoinen aggregaatti jauhamaan sähköä noin kymmeneen taloon. Routaisessa maassa kun ei aivan hetkessä päästä vikakohtaan käsiksi.  Aggregaatin kyljessä oli iso tarra: ”Rakennamme sujuvampaa arkea” Maakaapelit tulevat myös metsätalouden ongelmaksi, kun leimikoita ja korjuuta suunnitellessa on selvitettävä mahdolliset kaapeliriskit.

  • Timppa

    Vielä toinen juttu muutaman vuoden takaa.  Yhtenä syksynä pölähti pihaan sähköyhtiön auto.  Kaveri kertoi, että tuovat meille kohta maakaapelin.  Meillä oli muutamassa yhtiön tolpassa kiinteistön sisäisiä kaapeleita.  Ei haluttu jättää niitä enää huonokuntoisiin tolppiin.  Sain kiireellä hommattua kaivurin ja sähköurakoitsijan tekemään tarvittavat maakaapeloinnit.  Ja sitten odotettiin sähköyhtiön maakaapeleita.  Jossain vaiheessa pihaan ilmestyikin pari kaapelikelaa ja oli vedettyy kaapeliakin maan päälle.

    Tuli seuraava kevät.  Kaapelointi oli edelleen ”vaiheessa”.  Soittelin ja kyselin tilannetta.  Vastaus oli, että jonkun maanomistajan kanssa on vaikeuksia.  Kohta tulee.  Ruoho kasvoi ja lankomies ei huomaanut siinä ”pileskelevää” kaapelia ja ajoi päältä ajettavalla ruohonleikkuriltaan sen hajalle.

    Selvisi lopulyt viivästyksen syy.  Kaksi periaatetta törmäyskurssilla.  Kaapeli oli tulossa pienen järven poikki, josta pieni osa oli hoitokunnan vesialuetta.   Korvaus siitä oli luokkaa 30 euroa.  Siitä olivat hoitokunta ja sähköyhtiö yhtä mieltä.  Hoitokunta halusi tämän lisäksi luvan käsittelymaksua 100 eoroa + ALV 24 euroa.  Sitä ei sähköyhtiö suostunut maksamaan.  Soittelin vuoroon kummallekin taholle.  Samanlaisia jukureita molemmat.  Ei mitää tulosta.  Ehdotin, että maksetaan me se 124 euroa hoitokunalle.  Siihen sentään molemmat vaivalloisesti suostuivat.   Saatiin lopulta maakaapeli ja rumat pylväät pihalta katosivat.  Kuinkahan kauan ne kaapelikelat ja johdot olisivat olleet meidän riesanamme ellei olisi tuota maksettu?

    6tukki

    Yksi maakaapelointiin liittyvä huolenaihe on käytettävien maakaapelien laatu. Maakaapeloinnissa on kuulemma kotimainen kaapeli alakynnessä Kreikasta saatavan halvemman kaapelin takia. Onkohan selvitetty kuinka kreikkalainen kaapeli selviää routivassa kivisessä maaperässämme ja kuinka kauan vai onko euro paras konsultti.

    Näin maallikosta tuntuu ihmeeltä, jos kreikkalainen kaapeli samanlaatuisena kuin kotimainen kaapeli olisi Suomeen laivattuna vielä selkeästi suomalaista edullisempaa.

    Jätkä

    Toki kaapelia saa halpanakin, mutta kyllä siinä pitäisi olla ainakin kunnollinen laatuluokitus ja testaus, kun tehdään vertailujaeri tarjousten välillä.

    Toki, jos on halua hankkia samaa laatua oleva, mutta hivenen kalliimpi kaapeli kotimaasta, löytyy kyllä asiantuntevista ammattilaisista sellaistakin taitoa, että vertailu koituu kotimaisen hyväksi.

    Timppa. Oli aivan oikein, että te maksoitte sen 120 € – Teidän piikkiin se kuitenkin olisi laitettu, taikka siis kuluttajien piikkiin. Tuntuu kyllä kummalliselta, että siirtoyhtiö jossain tapauksessa leikkii perseaukista rutiköyhää ja toisessa tapauksessa upporikasta.

    pitkät neulaset

    Kreikkalainen maksattaa kaapelin kahdesti. Ensin myydessä ja myöhemmin EU:n tukipaketista toisen kerran. Tätä pitäisi suomalaisten osata hyödyntää perustamalla samaiseen valtioon yhtiö ja panna ”piikkiin” se erotus.

    Muuten jää kaapelit hyllylle.

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)