Keskustelut Metsänomistus Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)
  • Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

    Sähkönjakeluyhtiöt muuttava ilmakaapeleita kovalla tahdilla maakaapeleiksi, jotta jakekuhäiriöt vähenisivät. Näin toki on tapahtunutkin, mutta uudenlaisiakin ongelmia on tullut tilalle. Kaapelinkaivu-urakat kilpailutetaan ja halvin tarjous voittaa. Kivettömien ja tasaisten seutujen miehet ovat tehneet meillepäinkin edullisia tarjouksia, ja siten ovat myös tarjouskilpailun voittaneet. Sitten kun kauha on ensimmäisen kerran osunut kiveen, ovat kyselleet toisiltaan, että mikäs ääni tuo oli! Kaapeli pitäisi laittaa vähintään 70 cm syvyyteen, mutta puoli metriäkin tahtoo jo olla kovilla, asennushiekan laitosta ja suojaputkista puhumattakaan. Meilläkin oltiin jo ”lähisähkön” varassa, kun routa katkaisi jakeluyhtiön kaapelin, ja asuinalueellemme tuotiin isokokoinen aggregaatti jauhamaan sähköä noin kymmeneen taloon. Routaisessa maassa kun ei aivan hetkessä päästä vikakohtaan käsiksi.  Aggregaatin kyljessä oli iso tarra: ”Rakennamme sujuvampaa arkea” Maakaapelit tulevat myös metsätalouden ongelmaksi, kun leimikoita ja korjuuta suunnitellessa on selvitettävä mahdolliset kaapeliriskit.

  • Jätkä

    Puunkorjuu on vahvasti kilpailutettu ala. Yleensä kilpailutetaan kolmen vuoden välein ja silloin tehdään sopimus kaikesta. Koneiden merkki / malli, varustus, polttoaine, voiteluaine jne. Sopimusehdoissa on kai yleensä myös määrät sovittuna, eli taataan koneketjulle vähimmäismäärä ja toisaalta urakoitsija takaa korjaavansa puuta vähintään jonkin määrän. Ilman tuollaisia sopimuksia teollisuuden puuhuolto ei toimisi mitenkään, eikä rässä ole kyse mistään sosialisoinnista, vaan järjen käytöstä. Se on otettu käyttöön niin tarkasti, että Joovaanille ei ole jäänyt hiventäkään.

    arto

    Meillä sähköyhtiö siirtänyt kaikki kaapelit tien penkkaan. Kesän päälle tulossa taas yli 30km sahaus urakka.

    Jätkä

    ”Kaikki kaapelit”?  No ne on hätäseen huitaistu, taikka niitä ei ole paljoa.

    Jovain

    Mistäs se muusta kuin sosialisoinnista on kysymys, jos metsänomistajia ei kilpailuteta. Keskusteltaisiin edes samasta asiasta. Minusta näytti tuo sähkön kaapelointi, että verkkoyhtiön miehet siellä olivat kaapeloimassa. Olisiko kaivinkonetta kilpailutettu.

    Visakallo

    Ei sähköyhtiöillä liikene juurikaan omaa henkilökuntaa kaaperointiin. He keskittyvät lähinnä vikakorjauksiin. Kaapelointiurakat on kilpailutettu, ja kun tekijöistä on pulaa, ovat myös seikkailijat liikkeellä. Meilläpäin työt aloittamut firma meni jo nurin, seuraava tuli korjailemaan sen jälkiä, ja kolmas firma jatkaa taas siitä.

    Metsuri motokuski

    Jotenkin tuntuu että jovain on SKP:n vasentahaaraa. Nyt se haluaa sosialisoida verkkoyhtiöt jotka on ihan riihikuivalla rahalla kunnilta ostettu. Maakaapelointi on todellakin kovan kilpailutuksen tulosta. Useampi on yrittäjä tehnyt konkurssin kun taksoitusta ei ole osannut laskea. Samoin moni työntekijä on jäänyt palkkoja saamatta. Meille on tulossa maakaapelointi ja onhan se hieno asia. Ainakin meillä on paljon sähkökatkoja ja toivottavasti ne loppuvat. Etenkin lyhyet räpsäytykset ovat särkeneet useamman koneen meilläkin.

    Korpituvan Taneli

    Täytyy myöntää etten oikein edes pysy kärryillä siitä mitä Jovain tässä kilpailuttaisi.

    Carunalla ainakin kaikki kentällä olevat ja jopa suunnittelijat ovat kilpailutettuja urakoitsijoiden tekijöitä. Carunalla lienee ihan omaa henkilökuntaa hyvin niukasti.

    Terveision: Korpituvan Taneli

    Scientist

    Meilläpäin Elenian alueella makaapelointia tekee ruotsalainen Eltel niminen firma. työntekijät tuntuvat kyllä puhuvan lähinnä Viron kieltä.

    Maakaleinnille laitettiin muuten liian kireä aikataulu, mikä nostaa sähkön siirron hintaa liikaa verojen ohella. Kaikkialle metsän ulkopuolisille alueille se ei edes ole tarpeellista. Suurimmat siirtohinnat eivät ole Carunalla tai Elenialla vaan pienillä kunnallisilla sähköyhtiöillä ja Kainuussa Loisteella. Tämä unohtui vaalien alla kun syytettiin vain Carunaa. Eduskunnan olisi vielä mahdollista korjata virhe ja laatia maakaapeloinnille pidempi aikataulu (nyt vuoteen 2029). On myös muita keinoja hoitaamakdolliset myrsyongelmat, esimerkiksi akustot ja aggregaatit. Onhan jopa sähköverkosta irti olevia kyliä. Nyt aiheutetaan syrjäseutujen asukkaille turhaan korkeat elinkustannukset. Asiaa voitaisiin myös korjata sähköveroa alentamalla syrjäisimpien verkkojen varrella oleville jos tahtoa löytyy. Näin tehdään Ruotsissa.

    Rane2

    Maakaapelointi ei tarkoita että kaikki johdot vedetään maan alle.Ainakin Loiste näkyy täällä Kajaanin ympäristön kylissä vetävän sähkön kylille ilmajohdoilla tien vieriä pitkin ja liittymät taloihin menee maan alla.

    Jovain

    Laajempaa poliittista ohjausta ja yhteistoimintaa, myös laajempaa kilpailutusta kaipailin. Ettei paikalliset verkkoyhtiöt pääse kilpailuttamaan ja laskuttamaan omista töistään. Toteuttamaan monopolista laskutusta maksavaa asiakasta kohtaan. Samantyyppinen menettely kuin puunkorjuussa.

    Täälläkin hetkellä vedetään ainakin valokaapelia samaan ojaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)