Keskustelut Metsänomistus Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)
  • Maakaapeloinnin tulevaisuudennäkymiä

    Sähkönjakeluyhtiöt muuttava ilmakaapeleita kovalla tahdilla maakaapeleiksi, jotta jakekuhäiriöt vähenisivät. Näin toki on tapahtunutkin, mutta uudenlaisiakin ongelmia on tullut tilalle. Kaapelinkaivu-urakat kilpailutetaan ja halvin tarjous voittaa. Kivettömien ja tasaisten seutujen miehet ovat tehneet meillepäinkin edullisia tarjouksia, ja siten ovat myös tarjouskilpailun voittaneet. Sitten kun kauha on ensimmäisen kerran osunut kiveen, ovat kyselleet toisiltaan, että mikäs ääni tuo oli! Kaapeli pitäisi laittaa vähintään 70 cm syvyyteen, mutta puoli metriäkin tahtoo jo olla kovilla, asennushiekan laitosta ja suojaputkista puhumattakaan. Meilläkin oltiin jo ”lähisähkön” varassa, kun routa katkaisi jakeluyhtiön kaapelin, ja asuinalueellemme tuotiin isokokoinen aggregaatti jauhamaan sähköä noin kymmeneen taloon. Routaisessa maassa kun ei aivan hetkessä päästä vikakohtaan käsiksi.  Aggregaatin kyljessä oli iso tarra: ”Rakennamme sujuvampaa arkea” Maakaapelit tulevat myös metsätalouden ongelmaksi, kun leimikoita ja korjuuta suunnitellessa on selvitettävä mahdolliset kaapeliriskit.

  • Metsuri motokuski

    Voi noita jovainin ajatuksia. Eli siis verkkoyhtiö joka omistaa sähköverkon olisi pitänyt kilpailuttaa. Kenenkä kanssa se kilpailutus olisi tehty ? Verkkoyhtiö on yritys joka kilpailuttaa omat urakkansa niin kuin mikä tahansa yritys. Ei ole ihme että jovainin on vaikea ymmärtää puunkorjuun kilpailutukset.

    Jovain

    Vähänkö on sähkönsiirron kalleus (kaapelointi) ollut esillä valtakunnan uutisissa eduskuntaa myöten. Eiköhän sähköverkot ole valtakunnallisia.

    Tässähän on saman tyyppisestä monopolista kysymys kuin puunkorjuussa, metsänomistajia ei kilpailuteta.

     

    A.Jalkanen

    No, jo vain puukaupassa kilpailutetaan: puut saa kaupaksi se joka halvimmalla ne myy.

    Jätkä

    Vai ovat sähköverkot valtakunnallisia? Tuosta asiasta taitaa olla sähkönjakeluverkkojen omistajilla kokolailla erilainen käsitys.

    Sähköverkkoa voisi verrata vaikka rataverkkoon, jos äly riittää niin pitkälle. Ero on siinä, että varsinaiset rautatiet ovat yhden ja saman omistajan hallussa. Tähän asti kukaan ei ole vielä kuvitellut, että rakentaisi kilpailevan rautatieverkoston Suomeen. Joovaan on varmasti ihan ensimmäinen ja samalla myös viimeinen, joka moista kuvittelee.

    Sähköpuolella ollaan värkätty valtakunnanverkko, jonka sisään on kudottu jakeluyhtiöiden verkosto. Jokaisella jakeluyhtiöllä on oma alueensa, jossa yhtiö omistaa verkon, eikä siellä saa operoida kukaan muu. Tilanne on sama, kuin jos Joovaanilla olisi oma asunto, niin kyllä hänellä olisi valta ja voima määrätä, kuka siellä isännöi ja painelee Joovaanin eukkoa öin / päivin.

    Kun sähkönmyynti eriytettiin omaksi bisnekseksi, ei siirtoverkkoja voitu sosialisoida, vaan piti jättää jokaiselle yhtiölle heidän itse rakentamansa verkot ja niiden alueet. Asummehan toki Demokratian keskellä ja kapitalistisessa maassa.

    Metsuri motokuski

    Eihän ne nyt ole valtakunnallisia. Meillä ei ole valtakunnallisia kuin kantaverkkolinjat. Nämä muut ovat alunperin pääodinsin kunnallisia jotka on kuntien rahanpuutteessa myyty yrityksille. Nyt on vain ollut kirjoittelua siitä miten nämä yhtiöt laskuttavat kustannukset meiltä kuluttajilta. En oikein tiedä kuinka tämä sähkönsiirto muutenkaan hoidetaan kun kunnat ovat luovuttaneet hyvän bisneksen markkinavoimille. Saapa nähdä milloin tieverkko yhtiöitetään jollekkin kansainväliselle yritykselle joka sitten laskuttaa meitä käytöstä.

    arto

    Kannattasi miettiä kuinka paljon tulee metsämaata ilmajohtojen tilalle. Maakaapeli vie vähemmän tilaa ja on tienpenkassa, Linjojen maa palautuu metsämaaksi. Ilmajohtojen tarve 10m maakaapeli vajaa 3 m

    Jätkä

    Mm. Kantaverkkoa juurikin tarkoitin, kun kirjoitin valtakunnanverkkoa. Se muodostaa kuin esim ihmiselle valtimot, joita pitkin kaikki veri (sähkö) kulkee. Järjestelmä on niin suuri, tärkeä ja kallis, että se täytyy olla yhteiskunnan hanskassa.

    Sen tärkeys on alkujaan lähtenyt suurimpien vesivoimaloiden rakentamispäätöksistä, koskien patoamisista ja niihin liittyvistä Kekkosen huijausmatkoista pohjoiseen. Nyt siihen ollaan liitetty ydinvoimalat, eli niiden rakennusluvat ja valvonta. Ja hyvä niin.

     

    Puuki

    Maakaapeli vie vähemmän tilaa, joo. Mutta maksaa paljon. Täällä yksi käyttöpaikka vastaa 270 m siirtolinjaa.  Siitä jos suoraan laskee,  niin lisää metsämaata tulisi n. 0, 25 ha max.  eli alle 100 € arvoltaan. Siirtomaksun perusmaksua menee 564 €/vuosi (+siirtomaksu veroineen) . Siirtomaksu on noussut huimasti viimm. 1o-15 vuoden aikana .

    Jovain

    Sähköenergian saa vielä kilpailuttaa, mutta siirtomaksua ei. Maksaa kohtuuttomasti ja perustuu monopoliin. Poliittinen ohjaus olisi paikallaan. Samoin on puunkorjuun osalta. Puuta saa vielä kilpailuttaa, mutta korjuuta ei. Maksaa kohtuuttomasti ja perustuu monopoliin. Onneksi kaikkea ei ole vielä sosialisoitu. Sosialisteilla tuntuu olevan omat sääntönsä.

    Korpituvan Taneli

    Minäkin olen vähän silmät pyöreänä katsellut tätä kaapelointi hommaa ja ihmetellyt että aavistaako kukaan mikä on tämän laajan maakaapeliverkon kääntöpuoli sitten kun se esille tulee.
    Onkohan sähköyhtiöt ottaneet edes sitä huomioon että tälläinen verkosto on valtava kondensaattori. Päivällä kovan kulutuksen aikaan se on vain eduksi, ei tarvita niin paljon loisvirran kompensointia. Yöllä on jo eri juttu, jo muinoin kun tein Helsinkiläisille sähköä, oli yöllä laajasta maakaapeliverkosta oma riesansa, jota piti generaattorien säädöillä kompensoida.
    Toinen iso ongelma on näiden kaapeleiden turvallisuus jatkossa. Meilläkin päin suunnitelu oli kyllä kunnossa, mutta kaivinkoneurakoitsija, joka kaapelia lopulta hautasi ei aina oikein ollut tehtäviensä tasalla. Toisin kun täällä on kerrottu, kaapeleita ei ainakaan täällä Carunan alueella siirretty pätkääkään tien varteen, vaan kaapelit kulkevat metsissä entisten johtokatujen kohdalla ja pelloilla, siinä missä ilmalinja aiemmin meni. Tietysti peiniä viilauksia on tehty erityisesti kylillä, mutta näin pääasiassa.
    Jätkän idea kaikkien maahan kaivettavien yhteishautajaisista on teoriaa. Huonostihan se pelaa kaupungeissakin joissa ne kuitenkin pakosta kulkevat vierekkäin saman kadun alla. Maaseudulla harvemmin viemärin ja vesijohdon suunta osuu jonkun 20kV:n linjan kanssa yhteen. Kylien väliset valokuidut vielä sinne kaivantoon olisivat omiaan, mutta kupariset datakaapelit pitää olla etäällä sähköpiuhoista.
    Kaikesta huolimatta näen kyllä nämä kaapelihautajaiset positiivisena asiana erityisesti syrjäkylien suhteen. Täytyy muistaa että siellä kylillä on kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa isoja karjatiloja, joita ei missään nimessä voi laskea vähemmän tärkeiksi sähkönkuluttajiksi, joille toimitusvarmuus voisi olla alempi. Kaikkein vähimmän sähkökatko tekee vahinkoa tavallisella asuinalueella, tosin siellä älämölö on sitäkin suurempi.
    Terveisin Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)