Keskustelut Puukauppa Luvaton metsätraktorin käyttö

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)
  • Luvaton metsätraktorin käyttö

    Merkitty: 

    Toisen maallahan ei saa ajaa moottoriajoneuvolla ilman toisen lupaa.

    Tein puukaupan ja kaikki sujui hyvin, paitsi että naapuritilan puut n 1200 m3 ajettiin minun maan läpi ilman minun lupaa. Nuo korjuujäljet harmittavat. Mitäskö laittaa lasku puunmyyjälle ? Ei viitsi puunostajien kanssa riidellä, koska haluan tehdä puukauppaa jatkossakin sovussa.

    Onko vastaava kokemusta ?

  • 6 m3

    Nuo kulkuoikeusrasitteet voivat olla hyvikin vanhoja. Omille maille vanhin tierasite löytyy kahdeksankymmenenviiden vuoden takaa. Paperit löytyi Rovaniemen maaoikeudesta.

    Visakallo

    Jäljet on siitä huolimatta korjattava, jos korjattavaa on.

    jees h-valta

    tuolla edellisellä sivulla petep mutisi hirvenlihapyynnön olevan kohtuutonta. Minä olisin vaatinut setelitukon vielä lihan lisäksi jos mailtani olisi ajettu ruho konevoimalla pois. Ei kait metsästysharrastukseen sentään vuokralaiselle nuukailu ja vittuilu kuulu.

    oksapuu

    Juurikin noin…

    Valtion varoista nyt maamittarit perkaa noita vanhoja tieoikeuksia kunta kerrallaan. Vanhat käytöstä jääneet tieoikeudet poistetaan ja vakiintuneet tieoikeudet vahvistetaan.

    Riitatapauksia tietysti tulee vaan valtio ei niitä maksa. Tieoikeuden hakija joutuu hakemaan oman tietoimituksen ja maksamaan kulut…

    Jahas jesse ehti väliin, hyvien tapojen mukaista on antaa maanomistajalle kaatopala…

    Korpituvan Taneli

    Tieoikeus voidaan myös perustaa maanjakotoimituksessa. Esim kun jostain tilasta lohkaistaan pala, niin sille saatetaan perustaa tieoikeus naapuritilan läpi. Tuo 85 vuotta ei ole mikään harvinainen tieoikeuden ikä.

    Hevosaikana ei juurikaan välitetty tieoikeuksista kun puut ajettiin hevosella, niin siihen riitti mikä tahansa polku. Saatettiin myös ajaa hakkaamattoman naapurin metsän läpi ja naapuri oli vain tyytyväinen kun ajaja toi ne muutamat puut, jotka oli tiellä, hänen rantteelleen polttopuuksi. Tälläisissä olosuhteissa saattoi ihan unohtua että jotakin kautta on palstalle ihan virallinenkin tieoikeus. Joskus kulkuoikeus on maamittaustoimitukseesa määritelty vain sen ja sen tilan kautta, ilman että paikkaa on määritelty tarkasti. Juuri hevosaikana sekin toimi hyvin. Vielä 80-luvulla metsäautotietä tehdessä, tilani kautta määrättiin toiselle tilalle kulkuoikeus, jonka paikkaa ei kuitenkaan yksiloity, maanmittari sanoi vain että sopikaa keskenänne mistä ajetaan. Naapuri ei ollut niin kiinnostunut sopimisesta vaan ajeli jotain entisiä polkuja veljensä tilan läpi, pitempää matkaa. Ojituksen yhteydessä sitten katsoin että tuostahan vois tehdä piennartien poikittain saran yli. Esitin asian naapurille ja siihenhän se tehtiin se kulku sitten.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Tieoikeudet on yleensä annettu tilojen rajoille jolloin rasitustien leveys on 6m molemmilta menee 3m kaistale. Eipä nuo pahemmin rasita saa rasituksen luovuttaja ilmaisen tien käyttöönsä. Noihin teihin käyttöoikeus on kaikilla tiekunnan osakkailla josta tiestä rasitustie alkaa. Joskus näkee laittomia puomivirityksiä rasitusteillä.

    Kurki

    6 m3: Nuo kulkuoikeusrasitteet voivat olla hyvikin vanhoja. Omille maille vanhin tierasite löytyy kahdeksankymmenenviiden vuoden takaa. Paperit löytyi Rovaniemen maaoikeudesta.

    Vanhat rasitteet ovat poistuneet jo 1970-luvulla, jos niitä ei oltu käytetty sitä ennen ja rasitteet ovat palautuneet maanomistajalle, jonka maalla n ovat sijainneet.

    6 m3

    Eipä ollut poistunut tierasite 70-luvulla. On oikein maaoikeuden päätös jossa tuo 1920 luvun lopulla kirjattu kaksimetriä leveä rasite vahvistettiin ja muutettiin kuuteen metriin vuonna 2002.

    Tosin tuo tieoikeus oli käytössä vielä 70-luvulla jolloin rasitetietä kuljettiin sen päässä olevalle viljelykselle. Rasitetie johti niemeen jossa tuo viljelys oli. 90-luvulla niemeen tuli ensimmäinen kesämökki jolloin traktorilla kuljettua uraa tuli ajankohtaiseksi parantaa.

    oksapuu

    Heh…

    Riitatapauksessa naapuri tietysti väittää että käytetty on ja milläpä todistat jos ei ihan tukkimetsää kasva.

    Inhottavaa on jos tieoikeus on rajalla ja tieoikeus lakkautetaan maanomistajan maalla. Naapuri saa tieoikeudesta puolet ja rajakiviä on siirrettävä…

    Korpituvan Taneli

    Tolopaiselle: Rasitetielle kyllä määritellään tilakohtaisesti, mitkä tilat sitä voivat käyttää. Jos käyttöoikeus tulee koko tiekunnalle, niin se sitten myös nimetään niin.

    Kurjelle: Tuo ei ole mikään yleissääntö, tietysti tieoikeus yleensä poistetaan jos se on sille tilalle, jolle se on nimetty, tarpeeton.

    Meillä tehtiin pari metsäautoteiden runkotietä jo 60 luvulla kun niitä teitä yleensä ruvettiin rakentamaan. Toinen noudatteli hiekkakankaalla samoja linjoja, kuin ikivanha ”kuninkaantie”, jota Kustaa kolmas kuulemma oli joskus kulkenut. Sille tielle oli tietysti kulkuoikeudet joka tilalta. Uusi tie tietenkin oikoi aika paljon vanhan tien mutkia. Silloinen maanmittari oli kyllä tehnyt kulkuoikeudet uudelle tielle, mutta ei ollut poistanut vanhoja. Nyt kun tie sitten perusparannettiin, niin olin vailla jo etukäteen maanmittarilta että tilaltani poistettaisiin sillä olevat sen vanhan kuninkaantien parikymmentä käyttöoikeusmerkintää, jotka ovat olleet tarpeettomia jo vuosikymmeniä. Sanoi että menee liikaa aikaa ja jos ne pois haluat niin hae sille erikseen toimitus. Epäilen että hän teki virkavirheen, mutta annoin olla. Siellähän nuo roikkuvat tuon 20ha tilan rasitustodistuksessa edelleen, eivätkä kuulemma lähde pois kuin erillisellä toimituksella. Eipä noita oikeuksia kukaan ole käyttänyt 60 luvun jälkeen, eivätkä nyky omistajat edes tiedä niistä. Ainoa haitta vois olla tilaa myydessä, joku ostaja vois olla epäluuloinen niiden suhteen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)