Keskustelut Puukauppa Luvaton metsälakikohteen hakkuu

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 143)
  • Luvaton metsälakikohteen hakkuu

    Meillä metsäfirma hakkasi luvatta metsälakikohteen(tihkupinta) muun hakkuun ohessa(2017). Tämä tuli julki, kun haimme ympäristötukea kuviolle. Emme saa nyt ympäristötukea, kun kuvio on hakattu. Metsäfirma ei ole alkanut asian suhteen mihinkään, vaikka olen kysellyt korvauksen perään. Metsäkeskus aikoi tutkia asiaa, kyseli meiltäkin asiasta, mutta taisi asia jäädä silleen. Onko tämä normaalikäytäntö?

  • pasi74

    Ihan piti tarkistaa sopimuksesta: korjuukelpoisuudeksi ja kuljetuskelpoisuudeksi sovittu Talvi, tämä myös tarjouksessa ehtona jonka firma tehnyt.

    Jean S

    Kysyn edelleen Pasilta, mitä Pasi haluaa lopputulokseksi, ja neuvon sitten vasta.

    Ja kyllä, rikos on valtion ja kohteen mahdollisesta tuhoutumisesta vastaavan tahon välinen asia, mutta rikostutkinta ei käynnisty ilman rikosilmoitusta.

    pasi74

    Rahallisen korvauksen menettämästäni ympäristötuesta. Antakoon valtio tuhosta noottia firmalle jos katsoo sen ansaitsevan sitä. Toki jään ihmettelemään jos ei saa mitään, että mistä sitä sitten saa näissä lakikohdejutuissa.

    Jean S

    Okei. Jos haluat rahaa, niin sitten teet vahingonkorvausvaatimuksen metsäyhtiölle, eli lasket, mitä olet menettänyt ja vaadit sitä. Lähetät sähköpostitse johonkin mahdollisimman yleiseen sähköpostiosoitteeseen ja mahdollisesti kopiona jollekin tasolle. Laitat tilinumeron ja ajan, mihin mennessä pitää maksaa.

    Annat rivien välistä hienoviritteisesti ymmärtää, että juttu voi kiinnostaa mediaa ja kirjoitat loppuun asiallisen uhkauksen, että jos vahingonkorvaus ei ole tililläsi, etenet asiassa.

    Älä ole missään vaatimuksissasi vetelä mutta älä myöskään räyhää.

    Varaudu siihen, että sinuun otetaan yhteyttä. Jos sinua vaaditaan allekirjoittamaan vaitiolositoumus rahojen saamisen ehtona, allekirjoitat.

    Jos sinuun ei oteta koskaan yhteyttä asettamasi määräajan puitteissa, jonka on hyvä olla 2-3 viikkoa, jottei voida sanoa, että ei me ehditty reagoida tähän ja se-ja-se oli lomalla, etenet toimenpiteissäsi.

    Eteneminen tarkoittaa sitä, että otat yhteyttä paikalliseen luonnonsuojeluyhdistykseen ja toimitat heille kaiken aineiston mitä sinulla asiasta on huolellisesti järjestettynä ja jäät odottelemaan otsikoita Iltalehteen ja jyrähdystä asiasta. Kerrot, että olet ymmälläsi, kun Metsäkeskus ei tutki, ja et oikein tiedä, mitä sinun pitäisi luonnon ystävänä ja vastuullisena metsänomistajan tehdä. Jos viikkoon-pariin Metsäkeskus ei ole sinuun yhteydessä, lähetä sama materiaali myös Vihreään Lankaan tms julkaisuun ja harkintasi mukaan esimerkiksi siihen maakuntalehteen jonka alueella metsäsi on ja mahdollisesti muihin paikkoihin.

    Tämän jälkeen vastailet toimittajien kysymyksiin ja mahdollisesti toimitat lisää valokuvia kohteesta. Voit myös etukäteen prepata itseäsi lukemalla tihkupintojen arvoista. Yritä olla kuulostamatta rahanahneelta, mutta kerro medialle, että olisit halunnut rahaa vastaan suojella kohteen ja että mitkään hakatuista puista tulevat rahat eivät korvaa mielipahaasi.

    Tämän jälkeen odotat 1-2 päivää, että pahin myrsky on ohi, ja muistutat UPM:ää, tarkoitan siis tätä satunnaista puutavarayhtiötä, että tällainen velka olisi edelleen hoitamatta. Jos ei sittenkään tehoa, otat yhteyttä minuun.

     

    pasi74

    Kiitoksia Jean S ohjeistuksesta. Mikä on mielestäsi sopiva tai maksimaalinen aika Metsäkeskukselle toimia tällaisessa asiassa?

    Pete

    Olen ymmärtänyt että valtion ei vuosiin ole halunnut enää käyttää vähiä Metsorahoja Pohjois-Suomeen varsinkaan määräaikaisiin sopimuksiin kun suojelutarve on isoin Etelä-Suomessa ja voimakas ohjaus pysyviin sopimuksiin. Sitä vaan meinaan että ensin on karhu kaadettava ja vasta sitten nyljettävä. Vai oliko tässä niin että Pasi oli jo saanut sitovan tarjouksen suojelusta ennen onnetonta hakkuutapahtumaa?

    Jean S

    Hmm. Metsäkeskushan ei yleensä tee talvella mitään ja kesällä ovat lomalla. Mihin pyrit kysymyksellä? Haluatko sieltäkin korvauksia, että ovat käsitelleet asiaasi liian hitaasti? 😀

    Tuosta tuli muuten mieleen, että strategisesti voisi olla hyvä ajoittaa homma siten, että maastossa olisi jo lumet pois, jotta toimittajien ja Metsäkeskuksen väen olisi hyvä siellä käydä. Keväällä heräävä luonto on yleensä aika kaunis ja kuvauksellinen. Siinä mielessä tässä ei siis ole vielä mikään kiire toimia, eli nää hommat kannattaa aikatauluttaa tavallaan takaperin siitä.

    pasi74

    Sitä ihmettelen, että metsäkeskuksen mies totesi 5.9.2017 minulle kirjoittamallaan viestillä todenneensa käynnillään tuon lakikohdekuvion hakatuksi. Siitä on kulunut 1 vuosi ja 5 kuukautta, eikä ole tullut mitään selkoa, syytetäänkö jotakuta jostain vai onko asia loppuun käsitelty tai jotain muuta.

    Lähes vuosi tuon ilmoituksen jälkeen vastaus kysymykseeni oli, että samainen metsäkeskuksen mies kävi ottamassa kuvia kuviolta 1.6.2018

    Lokakuussa 2018 annoin oman selvitykseni kuvion hakkuusta metsäkeskuksen toisen miehen minulle laittamaan selvityspyyntöön.

    Ja joulun tienoilla, kun tiedustelin asian etenemistä, sain vastauksen: ”Asia etenee siten, että Metsäkeskus tekee ratkaisun ilmoittaako vai ei epäilemästään metsärikkomuksesta/-rikoksesta poliisille. Ratkaisun tekee rahoitus- ja tarkastuspäällikkö ”PIIP” esittelystä (todennäköisesti minun). Ratkaisusta ilmoitetaan asian osaisille. ”

    Jotenkin jäänyt kuva, että asia on edennyt näillä hitailla askeleilla aina vain silloin, kun olen itse kysynyt Metsäkeskuksesta, että mitenkä asia on edennyt.

    Siksi mietin, että onko näissä asioissa Metsäkeskuksen toiminta yleensä näin hidasta, vai vain tässä tapauksessa.

    Mielenkiinnolla odotan ilmoitetaanko tuosta ratkaisusta joskus jotakin. Ja sitä tietenkin mielenkiinnolla odotan, että mitä firma on vastannut selvityspyyntöön, vai saanko edes tietää sitä.

    Jean S

    Monissa muissa maissa on esimerkiksi selviä aikarajoja, mihin mennessä viranomaisen on annettava jokin lupa, tai sitten saa mennä ja tehdä. Suomessa näin ei juuri missään asiassa ole, viranomaiset ovat valvoneet omia etujaan. Toki jotain nuhteluita voi jostain oikeuskanslerin tyyppisestä paikasta tulla, mutta niillä ei ole käytännön merkitystä.

    Käsittääkseni mikään ei estä jotain muuta tahoa kuin Metsäkeskusta tekemästä rikosilmoitusta, joskaan en ole tätä tarkistanut. En ole myöskään tsekannut, mikä vanhenemisaika näissä asioissa on, eli milloin tulee kiire. Firman vastaus ei kuulu sinulle, koska tämä asia on luonto+valtio vastaan yhtiö, sinä et käsittääkseni ole osallisena asiassa. Jos on jotain suhteita johonkin toimittajaan, voi kokeilla laittaa sen kyselemään papereita, saattaa jopa saada helpommin.

    Pete

    Jean S ehdottelee tuossa sen kaltaista epäpyhää liittoa että itse pidän sitä kunnianvastaisena ja arvottomana toimintana. No kukin taaplaa tyylillään.

    10 vuoden ympäristötuki on luokkaa 10% kohteen hakkuuarvosta. Pohjois-Suomessa tavallista paremman kohteen hakkuuarvo on luokkaa 6000 euroa/ha ympäristökorvaus noin 600euroa/ha. Jos sellaista edes myönnetään. Tätä voi kukin miettiä että minkälaiseen riitelyyn, ja julkisuuteen, on aihetta.

    Ostajan toimintaa en halua vähätellä, pöljästi siinä toimittu joka tapauksessa kun metsänomistaja on tapahtumiin voimakkaasti tyytymätön.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 143)