Keskustelut Metsänhoito Lupa tien teolle oman maan läpi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Lupa tien teolle oman maan läpi

    Merkitty: 

    Mitä pitää ottaa huomioon, jos naapuri mo ehdottaa tiepiston tekoa omalle palstalleen metsäpalstamme läpi? Isommalta tieltä on tieoikeus ko. palstalle meidän ja kolmannen maanomistajan rajaa pitkin, mutta puiden ajoa ajatellen olisi helpompi tehdä se toisesta paikasta kokonaan maamme läpi. Matka ei ole pitkä (alle 50 m), mutta tie kulkisi siis eri reittiä kuin mitä tieoikeus edellyttää. Kirjallinen sopimus totta kai, mutta mitä siihen korvauksista (maapohja, kaadettavat puut), käyttöoikeudesta, kunnossapidosta, meidän käyttöoikeudesta tähän tiehen? Tuleeko tilallemme rasite ja pitääkö se kirjata johonkin (kannattaisiko?). Samassa kohdassa on puiden varastopaikka maallamme, jota haluttaisiin varmaan myös käyttää hakkuiden yhteydessä, sen käyttökorvaus? Aivan uusi tilanne, tähän saakka on sujuvasti sovittu sukulaisten kesken nämä asiat jos palstat ovat olleet vierekkäin, ajeltu puita toisen palstan kautta jne., mutta nyt on kyseessä ns. vieras taho.

  • A.Jalkanen

    Tieoikeusrasite on siis jo olemassa ja sen paikka määrittyy nyt maastoon, mutta eri kohtaan kuin missä se kenties vanhoissa kartoissa on ollut. Mielestäni tässä ei tarvita maanmittauslaitosta, jos osapuolet sopivat asioista ilmankin.

    Joskus tullut vastaava tiesopimus tehtyä ja matkakin oli samaa luokkaa. Siinä toimittiin niin että kumpikaan osapuoli ei maksanut toiselle mitään, vaan katsottiin että molemmat osapuolet hyötyvät hankkeesta suunnilleen saman verran. Tien rakentava osapuoli vastasi kokonaan rakentamiskustannuksista ja maan luovuttavan osapuolen osuudeksi jäi maapohjan arvo. Puut tiealueelta jäivät maanomistajalle. Tiesopimukseen voi laittaa maininnan että osapuolet vastaavat tien hoitokuluista yhdessä.

    Miksi puiden varastopaikan pitäisi olla maallanne? Eikö tien rakentajan kannata avata sellainen omalle maalleen?

    mehtäukko

    Tein n. 17 v. sitten omalle maalle kemera -avusteisen kesätien. Erään firman pomo halusi palstamme takaa ostetulle palstalleen tieoikeuden ensin valmiille tielle n. 1 km ja jatkoksi maastoon 8 metrisenä n.400m palstansa rajalle.

    Tie-oikeus oli jo olemassa toista kautta, mutta se olisi pitänyt rakentaa alusta loppuun.

    Maanmittari jyvitti tälle maksuksi koko lystistä 180€, sanoen esim.,että kun kemeran avut on hyödynnetty täysin, ei uuden osakkaan maksu muodostu kummoiseksi… ym. ym. Koko toimituksesta jäi kitkerä paskan maku, sillä vedätys toiselle oli niin härskiä. Ei tuo raha vaan peri-aate.

    Ola_Pallonivel

    Kahdenkeskinen sopimus raukeaa, kun omistus muuttuu. Siksi rasite.

    Ja se laanipaikka tosiaan omalle maalle, muuten on riidan jyvänen kylvetty.

    pitkät neulaset

    Tierasite muodostuu vaikka mihin kunhan sitä on aikansa kuljettu. Kannattaa olla tarkkana näitten asioitten kanssa. Huutokilpailuja niistä tuppaa ajanoloon tulevan.

    A.Jalkanen

    Ei rasite häviä, kun se on jo aloittajan tapauksessa olemassa.

    mehtäukon tapaus on outo. Perusparannettuun tai muuten valmiiseen tiehen uutena osakkaana tuleva voidaan velvoittaa osallistumaan tien rakennuskuluihin ainakin 10 vuoden ajan rakentamisesta. En tosin tiedä ovatko käytännöt tuossa muuttuneet.

    mehtäukko

    Maa-oikeus olisi ollut kanava. Mutta kun yhteen päin kumarrat…

    Metsuri motokuski

    Minulla oli mökillä vastaava tilanne. Mökille menevä tie tehtiin eripaikkaan kun karttaan se oli alunperin merkitty. Me teimme silloin kirjauksen maamittarille jotta rasiteoikeus siirtyi tälle tielle. Samalla alkuperäinen tierasite poistui. Tila oli saman maanomistajan maata. Maamittari ei käynyt tilalla vaan teki kirjauksen papereihin konttorilla. Hyvä että näin tehtiin. Omistajan vaihdoksessa rasite oikeus säilyi nykyisellä tiellä.

    Visakallo

    Tietoimitusten ja maanmittaustoimitusten yhteydessä tulee joskus esiin todella vanhoja kulkuoikeuksia, jotka ovat menettäneet merkityksensä jo kymmeniä vuosia sitten. Ne ovat saattaneet olla vain polkuja metsän läpi. Kotikylälläkin oli pieniä asuintaloja, joiden pihaan pääsi autolla vasta 70-luvulla, eikä kaikkiin vielä silloinkaan.

    Petkeles

    <p>Tie-oikeus, peri-aate, maa-oikeus, isän-maa ja omaisuuden-suoja.</p><p>Nuo kun laitat Googleen haku-sanoiksi, tiedät mitä tehdä.</p><p>Kiitos 1939-2023 ??</p>

    Rane

    ”Kiitos 1939-2023 ??

    Reservin kersantti Petkeles oikealla asialla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)