Keskustelut Metsänhoito Luontainen uudistus, mistä pihlajantaimiakin sikiää?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Luontainen uudistus, mistä pihlajantaimiakin sikiää?

    Jätin pienen, kasvatusmetsän ympäröimän avohakkuualueen uudistumaan luontaisesti. Vain laikutus tehtiin. Hyvin sinne vuosien mittaan taimia on kasvanutkin. Koivua tietty runsaasti. Mutta vieläkin runsaammin pihlajaa, jota nyt raivurilla poistan. Mistä kummasta tuo pihlaja ilmestyy? Lähistöllä kun ei ole isoja pihlajia. Linnutko paskoo muualla syömiään pihlajanmarjoja/ niiden siemeniä?

  • jees h-valta

    Samaa myös ihmetellyt. Taitaa se siemen sitten säilyä itämiskykyisenä jopa vuosikymmeniä ja vartoilla sopivia olosuhteita?
    Tuolla menestymishalulla ja puun ominaisuuksilla olisi jalostamalla huikeat mahdollisuudet.

    Raimo

    Joku paremmin metsäoppinut mulle kertoi, että pihlajan risujen tiheys hyväkin merkki! Hänen mukaansa sellainen maapohja on hyvää kasvualustaa muillekin puille.

    Gla Gla

    Hyvä tietopaketti pihlajasta:

    http://www.helsinki.fi/metsa
    tieteet/arboretum/puulajit/
    sorbus_aucuparia.html

    Hiluxmetsuri

    Mulla ihan sama pihlajaprobleema. Noita pihlajakeppejä on ihan simona ellei sikana. Raivaan ne kaikki pois ja toivon, että tilalle tulee jotain huödyllisempää.

    jees h-valta

    Oma ajatus kulkee hiukan sitä rataa etten tee enää toiste samaa virhettä. Raivasin kerran kaikki pihlajan pois männyn uudistusalalta ja sen jälkeen meni männyntaimet hirvien suihin. Pikkasen kannattaa evästä niille jättää koska se vatsa siellä taimikossa kuitenkin täytetään. On parempi ruokkia niillä.

    Hiluxmetsuri

    Tuossa pienessä pihlajamääräsä voi hyvinkin olla järkeä. Tuossa aiemmin mainitussa lähteessä mainittiin, että hirvet tykkäävät pihlajista ja siten säästyvät muut puut.

    suorittava porras suorittava porras

    Ei muuten säästy . Vain puhtaaksi perkaaminen auttaa . Mitä monipuolisempaa ravintoa taimikosta löytyy , sitä varmemmin hirvet sinne tulevat . ..vielä , kun vähän pajua ja katajia , niin ei tarvitse paljon ihmetellä , että tuhoa tulee.

    Pihjlaja on merkki hyvästä kasvupohjasta , joka sopii kuuselle . Mäntyä sille maapohjalle on turha viritellä . Rehumänniköitä on jo riittävästi.

    Hiluxmetsuri

    No, mulla on sitten runsaasti rehupihlajaa- ei hirville vaan kuusille 🙂

    Timppa

    Tosiaan niin on että josain on sitä pihlajaa tolkuttomasti ja monin paikoin ei yhtään. Ei se voi siis ainakaan johtua siitä, että lähimenneisyydessä linnut olisivat levittäneet siemeniä.

    Tuolla edellä todettiin, että pihlaja vesottuu parhaiten rehevillä mailla. Minunkin mielestäni, niin on tilanne. Mutta ei kyllä kaikilla rehevillä mailla. Onko siis maapohjan kemiassa tai eliöstössä jotkut erikoiset piirteet, jotka mahdollistavat tuon mahdottoman ongenvapametsän syntymisen?

    MJO

    Tein harvennushakkuun melko tiheään kuusikkoon reilu 5 vuotta sitten. Tässä metsässä oli pesinyt monta vuotta ja pesii vieläkin räkättirastas yhdyskunta. Harvennuksen jälkeen on kuusikon alle ilmestynyt tiheä pihlajataimikko. Uskoisin räkättien olevan syynä pihlajien syntyyn.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)