Keskustelut Metsänhoito Luonnonvarakeskus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Luonnonvarakeskus

    Katselin noita luonnonvarakeskuksen julkaisuja. (https://www.luke.fi/fi/uutiset/suomen-metsissa-on-puuta-25-miljardia-kuutiometria-neljannes-siita-loytyy-soilta)

    Jokin selitys tällekkin löytyy mutta itse en ymmärrä kyllä. Siinä sanotaan että puuston kasvu vuodessa metsä- ja kitumaalla on 103 miljoonaa kuutiometriä per vuosi ja  4,5 kuutiota per hehtaari.

    Selvää  tähän asti.  Suomen metsätalousmaa 26,3 miljoonaa ha

    Puuston kasvu metsä ja kitumaalla on yhteensä vuodessa siis 103 miljoonaa kuutiota

    Sitten kun laskee kasvun , 4,5 kuutiota kertaa 26,3 (metsätalousmaan pinta-ala) tulos on 118,35 miljoonaa kuutiometriä. Ja taulukossa lukee että  Puuston kasvu vuodessa metsä- ja kitumaalla 103 miljoonaa kuutiometriä. Minkä takia nämä julkaisut on tehty todella vaikeasti ymmärrettäväksi?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitää osata määritelmät. Jos muistan oikein, metsätalousmaa = metsämaa + kitumaa + muu metsätalouden maa kuten tiet ja varastopaikat. Lisäys: sisältää myös joutomaan! Jos katsotaan puumääriä, kannattaa siis pitäytyä osioissa metsämaa ja kitumaa, niissä eivät ole puuttomat alueet mukana.

    Tomperi

    Ai se luonnonvarakesku tarkoituksella sotkee tilastoja esityksissään? Metsätalousmaa sisältää kitumaan plus joutomaan plus muun metsätalousmaan plus metsämaan ja tämän kaiken pinta-ala on 26,3 miljoonaa hehtaaria. Puuston kasvu metsä ja kitumaalla on yhteensä 103 miljoonaakuutiota. Tässä ei ole mukana joutomaa eikä muu metsätalousmaa … siitä puuttuu täysin nuo kitumaan puut.

    Voisitteko käydä kastsomassa tuon sivun esityksen, mikä sen tekee niin vaikea selkoiseksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuossahan se on Luken linkissä selitetty. Metsää kasvaa vain metsämaalla ja kitumaalla. Mitään merkittäviä määriä puita ei puutu.

    ”Suomen maapinta-alasta 26,3 miljoonaa hehtaaria eli 86 prosenttia luetaan metsätalousmaaksi. Reilu kolme neljäsosaa metsätalousmaasta on puuntuotospotentiaaliltaan hyväkasvuista metsämaata, kymmenys heikkokasvuisempaa kitumaata ja 12 prosenttia lähes tai täysin puutonta joutomaata. Lisäksi metsätalousmaa sisältää prosentin verran metsäteitä, varastoja sekä muuta. metsätalouden tarvitsemaa huoltoalaa.”

     

    Tomperi

    Loppupäätelmä kiitoksia Jalkaselle.  Sekosin tuossa käsitteistössä. Suomen metsämaat kasvavat esitettyjen lukujen valossa 103 miljoonaa kuutiota vuodessa, kitumaitten kanssa.

    Ilman kitumaita kasvulaskee merkittävästi, 91,1295 miljoonaa kuutiota vuodessa.

    Esityksessä oli mainta myös puuston poistumasta vuonna 2021, 92 miljoonaa kuutiota.

    Oliko se syynä että luonnonvarakeskuksen julkaisu oli todella vaikea selkoinen, puuuston poistuma oli suurempi kuin vuotuinen kasvu?

    Metsätase ois ollut negatiivinen.  Nyt lisäämällä hakkuitten ulottumattomissa olevat kasvut kokonaiskasvuun saatiin sopivat luvut?  Vähän niinkuin  Venäjän tapaan.

    Yllättävän iso luku monusta tuo noin 10 miljoonaa kuutiota, kitumaat kasvavat sen verran. Kymmenessä vuodessa vuoden poistuma.  Kertyykö se Sinne?  Muuttuvatko ne metsämaiksi jos Sinne kannattaisi ajaa moto joskus, mene ja tiedä…. menen jos vuosia riittää…

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kitumaa muuttuu metsämaaksi lähinnä vain ojitettaessa ja uudisojitukset on lopetettu.

    Siinä osut Tomperi naulan kantaan että hakkuiden ulottumattomissa olevat kasvut mm. suojelualueilla luetaan metsien kokonaiskasvuun. Sen sijaan kun lasketaan hieman vaikeaselkoinen luku ”jatkuvasti ylläpidettävissä oleva hakkuukertymä”, silloin viralliset suojelualueet jätetään pois ja ymmärtääkseni jonkin verran epävirallisiakin, ei niin tiukasti suojeltuja.

    Tomperi

    Sen takia piotäisi nämä tilastot avata ja julkaista selvemmin, Luken toisessa tilastossa näkyy että puusto on varttunut neljässä vuodessa kitumailla vain neljä miljoonaa kuutiota, kuudestakymmenestä seittemästä miljoonasta kuutiosta kuuteenkymmeneen yhdeksään.  Noh siitähän sitä sitten Luken tilastoista itsekukin löytää mieleisensä kun jaksaa vaan etsiä saatikka sitten maallikot…. Miten sen taitava mallikolle selvittäisi?

    (puuston tilavuus puulajeittain metsä ja kitumailla muuttujina puulaji , maakunta ja inventointi)

    Tomperi

    kitumaa ”Kitumaa on puuta tuotettaessa käytettävä tai käytettävissä oleva maa, jossa tuotto on heikkoa mutta ei olematonta. Kitumaa tuottaa heikosti, joten sen merkitys metsätalouden kannalta on vähäinen.”  Wikipedia

    Jos sillä kitumaalla ei muuta arvoa niin näyttää olevan iso tekijä Suomen metsäpolitiikan osana. Kiinnostaisi tosiaan tietää kun se lähes kymmenen rosenttia kasvaa puuta siitä määrästä mitä suomessa vuosittain hakataan että millaiset puustot sinne kasvaakaan, tienneekö kukaan mikä on luontainen poistuma kitumailla?

     

    Kurki Kurki
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Tammi-elokuussa teollisuuspuuta oli hakattu yhteensä 38,1 miljoonaa kuutiometriä. Se oli neljä prosenttia vähemmän kuin viime vuonna ja kuusi prosenttia vähemmän kuin edeltävän viiden vuoden aikana keskimäärin.”

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/puun-markkinahakkuut/puun-markkinahakkuut-elokuu-2023

    Hiilinielut kohenevat.

    Kurki Kurki

    Viime kesä 2023 metsien kasvun kannalta myös hyvä ja se näkyi ainakin täällä kuusen latvakasvujen ennätysmäisenä kasvuna ja muutenkin metsien erinomaisena kuntona. Lapinkin mäntyjen versosurma meni jo ohi 2022. Viime talvi oli myös hyvä metsille, sillä plus-päiviä oli vähän ja siksi puiden kesällä 2022 keräämät energiavarat säilyivät viime kesän kasvukauteen.

    Odottaisin kasvukauden 2023 metsien kasvun olevan korkeampi kuin vuoden 2022.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)