Keskustelut Luonto Luonnonsuojelualueeksi

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Luonnonsuojelualueeksi

    Eräs sukulaiseni kuoli muutama vuosi sitten. Ei ollut perijöitä , joten omaisuus meni valtiolle. Häneltä jäi muun omaisuuden lisäksi reilun kahden hehtaarin metsäpalsta, joka oli aikoinaan ollut hänen isänsä kotipaikka. Tuolta paikalta ovat viimeiset asukkaat lähteneet 65 vuotta sitten, rakennuksista ei ole enää kuin joitain merkkejä jäljellä. Alue on ollut luonnontilassa . Paikka on kaukana asutuksesta. Kaikki lähistöllä oleva metsä on viljeltyä talosmetsää,pääasiassa kuusikkoa. Ainoa salolla oleva luonnontilainen alue on tuo kyseinen palsta. Kävelin sienenkeruussa seudulla ja poikkesin palstalla. Olisi todellinen luontokohde. Rehevällä maalla oleva koivuvaltainen sekapuusto paljon kaatunutta ja lahonnutta. Yhdellä kulmalla soistunut alue, jossa on ollut aikoinaan pellon tiera, laskuoja on umpeutunut muuttunut märäksi ryteiköksi. Miten minun pitäisi toimia, että tuon valtion omistaman paikan saisi virallisesti luonnonsuojelualueeksi, eikä sitä myytäisi kenellekkään.

  • A.Jalkanen

    No ei! En oikein ole koskaan ymmärtänyt, mikä idea määräaikaisissa sopimuksissa on. Parempi olisi tehdä suoraan pysyvä mutta peruutettavissa oleva sopimus. Peruuttaa saisi aina rajoituksetta palauttamalla korvauksen. Harva kuitenkaan näin lopulta tekisi.

    Tarjosin aikoinaan omaa metsäpalstaani kansallispuiston osaksi, kun ihan puiston äärellä on. Ei kelvannut, ei ollut tarpeeksi suojeluarvoja, vaikka olisivat saaneet todella halvalla rankasti hakatun mutta pinnanmuodoiltaan ja kasvupaikoiltaan mukavan monimuotoisen palstan.

    Kaiken kaikkiaan, vapaaehtoinen omaehtoinen suojelu, korvauksella tai ilman on arvostettavaa toimintaa. Se kohentaa uhanalaisuustilastoja ja alentaa näin paineita niitä metsänomistajia kohtaan jotka eivät talkoisiin osallistu. Korjaan: osallistutaan me tietenkin kaikki verorahojen kautta, ja puuntuottajathan ovat hyviä veronmaksajia!

    Gla

    ”Parempi olisi tehdä suoraan pysyvä mutta peruutettavissa oleva sopimus. Peruuttaa saisi aina rajoituksetta palauttamalla korvauksen.”

    Tuo kuulostaa hyvältä ajatukselta.

    ”Tarjosin aikoinaan omaa metsäpalstaani kansallispuiston osaksi, kun ihan puiston äärellä on. Ei kelvannut, ei ollut tarpeeksi suojeluarvoja, vaikka olisivat saaneet todella halvalla rankasti hakatun mutta pinnanmuodoiltaan ja kasvupaikoiltaan mukavan monimuotoisen palstan.”

    Tuo puolestaan kuulostaa erikoiselta, koska muissakin kansallispuistoissa on entisiä talousmetsiä, joissa aika tekee tehtävänsä. Ehkä taustalla oli budjettipuolen asiat, joten koska kansallispuistoon oli jo tarjolla riittävästi pinta-alaa, ei kiinnostusta venyttää budjettia enempää ollut?

    Minusta suojelua kannattaisi edistää myös niin, että suojellaan luontoarvoiltaan nyt vähemmän arvokkaita alueita. 25 vuotta ilman hoitoa tai jopa sopivasti hoidettuna tekee ihmeitä monelle kuviolle, kuten kaikki raivaussahan omistajat tietävät. Ja poltetaanhan suojelualueitakin luontoarvojen takia. Mikään ei estäisi polttamasta vaikka puupeltoa, jos ei ole aikaa odottaa erirakenteisuuden kehittymistä ja/tai nuoren metsän järeytymistä.

     

     

     

     

    Puuki

    Voi olla että rahan säästämiseksi   määräaikaiset suojelusopimukset on olleet yleisempiä kuin pysyvät.  Määräaikasien kustannuksiin osallistuu myös mo laskentatavan erikoisuuden vuoksi , ellei  ole hakkuuttanut ja myynyt ensin suurinta osaa palstansa muista puista.  Määräaikaisen voi luultavasti perua maksamalla korvauksen takasin(?).  Jos esim. myrskyssä kaatuu puustoiselta suojelukohteelta paljon puuta, joutuu ne puut mo korvaamaan suojeluarvon vähenemisenä maksamalla takasin osan avustuksesta.

    A.Jalkanen

    Ihan höpöjuttuja: puiden kaatuminen lisää suojeluarvoa. Osan voi joutua toki poistamaan ötökkälain nojalla mutta osan voi jättää suojelukohteelle.

    Toinen höpöjuttu on se, että suojelukorvauksen suuruus riippuu siitä kuinka paljon omistajalla on muuta metsää. Miten voi joku tuollaista keksiä?

    Puuki

    Jos puita kaatuu yli metsälaissa määriteltyä rajaa ( ku yli 10 m³/ha ja mä yli 20 m³/ha) ylimääräiset joutuu hakemaan ötökkälain takia sieltä pois ja maksamaan niiden arvon (metsä- suojelussa määritelty korvausarvo/motti) takasin.  Niin se vain menee. Soita vaikka jollekin metsäkeskuksen metsovastaavalle jos et usko.

    Suojelukorvaus lasketaan erikoisella laskentakaavalla (olen selostanut sitä joskus aiemminkin), jossa mottikorvaukseen vaikuttaa mm. se minkä verran Metso-kohteen palstalla on samalla mo:lla puuta pystyssä.  Jos ei ole muuta kuin metsokohteen puut, niin korvaus on suurempi  kuin jos metsää on enemmän pystyssä muilla kuvioilla.

    A.Jalkanen

    Puuki: kyllä uskon että näin menetellään. Jos jotain maksetaan tuhojen jälkeen korjatuista puista takaisin, summa pitäisi olla tietenkin se summa joka puusta maksettiin puutavarana.

    Puuki

    Eipä.  Se  suojelumotin arvo joka on maksettu  maksetaan sama korvaus takasin. Niin minä sen metsoukon selostuksesta muistelen asian  menevän.  Täällä korvaussumma/ motti on todella alakanttiin vanhan metsän puiden arvon suhteen koska alueet on hinnoteltu keskimotin arvon mukaisesti jossa tukkipuuta on siinä  sen verran vähän, että hinta painottuu kuitupuun hinnan mukaan.  Ihan liian kaavamainen tapa laskea mutta niinhän ne korvausarvot usein on.

    Mäyräkoira

    Itse tein juuri Metso sopimuksen luonnonsuojelualueen perustamisesta ELY-keskuksen kanssa. Sopimus on pysyvä. Maapohja jäi omistukseen. Korvaus maksettiin todellisen puuston mukaan. Puun hintana käytettiin alueella toteutuneita hintoja. Korvaus maksettiin yhdellä kerralla verottomana. Alue täytti tarvittavat kriteerit. Koko alueella on KIELLETTY metsänhakkuu, lahopuiden poistaminen sekä muu kasvien ja kasvinosien ottaminen sekä vahingoittaminen, marjoja ja sieniä lukuun ottamatta. Ojien kaivaminen, vesien perkaaminen ja patoaminen sekä kaikenlainen muu maa- ja kallioperän vahingoittaminen ja sen ainesten ottaminen. Selkärangaisten eläimien tappaminen, pyydystäminen, häiritseminen ja pesien vahingoittaminen sekä selkärangattomien eläinten pyydystäminen keräämistarkoituksessa. Rakennusten, teiden ja polkujen rakentaminen. Maastokilpailut ja harjoitukset, mukaan lukien myös kaikki järjestetty luonteeltaan yksityinen toiminta ja tapahtumat, jotka saattavat aiheuttaa maaston kulumista. Liikkuminen moottoriajoneuvoilla. Leiriytyminen ja avotulenteko. Samoin kaikenlainen muu toiminta, joka saattaa muuttaa alueen maisemakuvaa tai vaikuttaa epäedullisesti kasvillisuuden ja eläimistön säilymiseen. SALLITUT toimenpiteet: Edellä olevien määräysten estämättä sallitaan metsästys metsästyslain mukaan. Haitallisten vierasperäisten kasvi- ja eläinlajien poistaminen ELY-keskuksen hyväksymällä tavalla. Lehtojen hoito maanomistajan hyväksymän ja ELY-keskuksen vahvistaman suunnitelman mukaan. Moottoriajoneuvolla ajo edellä mainituissa hoitotöissä sekä suojelualueen taakse jäävälle metsätalousalueelle olemassa olevaa ajouraa pitkin. Metsäautotielle vaaraa aiheuttavat yksittäiset puut voidaan kaataa ja ne tulee jättää suojelualueelle lahopuustoksi. Lisäksi sopimuksessa on erillinen poikkeuslupapykälä.

    jees h-valta

    Kaikkeen sitä ihan vapaaehtoisesti ryhrytään! Meinaakkona alkaa myydä maata puitten alta?

    Mäyräkoira

    En. Ostin korvausrahoilla 40ha nuorempaa metsää ja kuutioita lähes 2x enemmän. Pinta-ala nelinkertaistui suojeltuun alaan nähden.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)