Keskustelut Metsänhoito Löytyi nuolukivi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Löytyi nuolukivi

    Vihdoin sain aikaiseksi ja kirjauduin tähän keskusteluun. Kipinän sain kun tänään poikkesin metsätieltä hetken mielijohteesta katsastamaan varttuneen metsän tilannetta pitkästä aikaa. Ja sieltähän löytyi nuolukivi, ja ensimmäinen kaluttu tukkikokoinen kuusi. Taitaa olla pienen palautekeskustelun aika metsästysseuran kanssa. Selvisi samalla syy hirvien pyörimiseen samoilla kuvioilla vuodesta toiseen. Kaikki saippuat ja wunderbaumit mitä on ripusteltu männyntaimikkoihin, ja toiset houkuttelee hirviä takaisin…

  • harrastelija

    Nuolukivi vetää puoleensa lähinnä kesälaitumella asustavat hirvet. Vasaporukat, mullikat ja syksyllä kiima-aikana urokset, jotka tulevat kauempaakin. Suurimmat vahingot mitä omilla nuolukivillä olen nähnyt, on urosten sarvenhankaamiset sopivan kokoisiin puihin.

    Männyn taimikot hirvet kaluaa lähinnä talvilaitumilla, joihin ei meidän hirviporukat niinkään nuolukiviä pidä. Niin, hyvä tapa on pyytää metsänomistajalta lupa nuolukivien laittoon.

    Korpituvan Taneli

    Nuolukivi keskittää merkittästi hirvien kulkemista ja oleskelua. Ainkin minulla kun kivi oli vähän soistuneessa männikon nurkassa, tuli joka vuosi lisää pystykuivia.

    Johan nuolukiven laittoon siksiki tarvitaan lupa kun se asetetaan tukkikokoisen puun runkoon, joka ensin katkaistaan.

    Minä peruutin luvan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pikkutukki

    Riistanhoito mainitaan vuokrasopimuksessa , mutta ilman muuta lupa kannattaaa ja pitää kysyä . Usein asioissa puoli , mikä mainitaan sopimuksissa ja toinen puoli miten kannattaa toimia , että homma menee asiallisesti !

    Jätkä

    Nuolukiveä ei takuulla suositella laittamaan ainakaan tukkipuuhun. Paras tolppa nuolukivelle on n. 15 senttinen tai paksumpi haapa, jonka hirvet hyvässä lykyssä kalvavat juurta myöten, kun suolavesi on sen maustanut.

    jees h-valta

    Ja sen yläpuolelle sopiva valo akulla ja sitten vartoilemaan lähelle vaikka kevyeen kyttäyssuojaan. Eiköhän ala paikka muuttua kun lähistöltä alkaa löytyä kantturoitten raatoja. Nythän niitä saa laittaa lähes karheelle mutta eiköhän se siitä sitten rauhoitu pikkuhiljaa. Peurat olisi helppoja myös valolta. Ei huonompi talteen otettava kun itekkin olen lähes silmästä silmään katellut otsalampun valolla. Matkaa alle kolme metriä. Että helppoja saalistustapoja kyllä löytyy ilman mitään suuria offensiiveja kunhan lainsäädäntöä höllätään. Metsästäjien suojelulainsäädäntö pitää purkaa täysin ja palauttaa metsästyskortti sille kuuluvaan arvoonsa.

    Nuakka

    Haapa oli alustana. En tiedä näistä meidän hirvistä ovatko samoja kesät talvet, mutta vuosia olleet tällä pienellä alueella. Näkö- tai kuulohavainto melkein joka kerta kun tänne menee, talvella jälkiä ristiinrastiin ja koivikkoa harventaessani kaksi hirveä tuli koneen perässä n.50 metrin päässä. Ilmeisesti paikka ollut useamman hirvisukupolven koti, ainakaan 90-luvun koivikossa ei monta virheetöntä koivua paikoin ollut. Jututin taanoin metsästysaktiivia joka oli ollut laskemassa hirviä lentokoneesta käsin, hirviä ”oli ollut” mutta lukumäärää ei suostunut sanomaan.

    Planter

    Nuolukivistä on keskusteltu tällä palstalla aikaisemminkin. Palstan innokkain suuren hirvikannan puolustaja kommentoi näin:

    ”Vahinkojen torjunnasta…

    Nuolukivi (sellainen , joka hirville kelpaa) voisi olla oikein sijoitettuna yhden sortin torjuntakeino ainakin puiden runkovaurioiden kohdalla . Kivennäistä ja hivenaineita ne hirvet puiden rungoista kaluavat . Jos paikalle laitetaan nuolukvi , eivät kalua . Kokemusten mukaan jopa taimet ovat saaneet olla rauhassa , jos lähistöllä on tarjolla nuolukivi .”

    LUKE:n hirvituhojen erikoistutkija Juho Matala on asiasta täysin päinvastaista mieltä:

    ”Kuusi on hirven kannalta huonoa ravintoa. Kuusen kuoren kaluaminen ja kuusentaimien syöminen on merkki siitä, että alueella on pulaa paremmasta ravinnosta. Hirvet kaluavat kuorta usein myös ruokintapaikkojen ja nuolukivien läheisyydessä. Tällöin kyse lienee keinoruokinnan aiheuttamasta ravinteiden ja ruuan rakenteen epätasapainosta.”

    https://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.225606

    Metsästyslaki sanoo selvästi, ettei vuokralainen saa tehdä riistahoitotoimenpiteitä, jotka aiheuttavat haittaa tai vahinkoa alueen omistajalle:

    ”Metsästyslaki 15 §
    Riistanhoito vuokra-alueella

    Jollei muuta ole sovittu, vuokralaisella on oikeus metsästysvuokra-alueella suorittaa riistanhoidollisia toimenpiteitä. Tällöin hän ei saa aiheuttaa vahinkoa tai haittaa alueen omistajalle tai haltijalle.”

    Eiköhän tämän lakipykälän perusteella voi myöskin kieltää hirvikannan hoitaminen niin korkeaksi, että alueen omistajalle alkaa tulla haittoja ja vahinkoa taimikoihin, eli lasku sellaiselle seuralle joka ei hae riittävästi lupia?

     

    Metsuri motokuski

    Viikko sitten vein juuri yhden kiven metsään ja riistakameran viereen kuvaamaan. Kesäkuussa tulee uusi koiranpentu jota aletaan hirvelle kouluttamaan. Olishan se mukavaa jos treenimaastot olisivat lähellä ja päästään sitten vuoden päästä urakalla verottamaan ylisuurta hirvikantaa.

    Metsä oli muuten julkisyhteisön metsä joidenka maalle yleensäkkin nuolukivet asennan. En yksityismaille.

    suorittava porras

    Nuolukivi sijoitetaan yleensä sinne , missä hirvet asuvat jo luonnostaan tai liikkuvat polkua pikin seudulta toiselle . Toimenpiteeseen on oltava aina maanomistajan lupa .

    Jälkiä luonnollisesti syntyy , kun hirvi tai hirvet viettävät kiven ympäristössä pitkiäkin aikoja . Tämän ajan ne ovat luonnollisesti poissa muualta .

    Kun kiven läheisyyteen asentaa riistakameran , on mahdollista saada  tietoa paikallisista hirvistä ja kannan rakenteesta . Tämä auttaa metsästysseuraa metsästyssuunnitelmien laatimisessa. Moni tärkeä tieto jäisi ilman edellä mainittuja välineitä saamatta. Esimerkiksi peurojen ja kauriiden ilmaantumisen alueelle voi huomata ensimmäisenä kivellä toimivan riistakameran kuvista. Metsässä kyseisiin otuksiin törmää harvoin.

    Kiveltä voi bongata muitakin nelijalkaisia . Jänikset ja oravatkin käyvät tolpan runkoa pitkin valunutta sulanutta kiveä maistelmassa  . Siivekkäitäkin kiven ympäristö kiinnostaa riistakameran kuva-aineistosta päätellen.

    Edellä oli maininta puustovaurioiden lisääntymisestä nuolukiven ympäristössä . Onko otettu huomioon , että reilusti sama määrä vaurioita saataisi löytyä huomattavasti laajemmalta alueelta , jos nuolukiveä ei olisi?

    Metsänomistajien kannattaa miettiä kaksi kertaa , kannattaako nuolukiven sijoittamista mailleen kieltää . Laitoin pari vuotta sitten riistakamerakuvan neljästä hirvestä , joista kolme päätyi lyhyessä ajassa kameran laukeamisen jälkeen pakastimeen. Seudulla ei oltu nähty hirviä aikoihin , mutta kamera kavalsi alueelle eksyneet otukset. Yksi seuran jäsenistä pisti tulloin kovasti hanttiin , kun esitin , että tehtäisiin yksi”veto” kameran tuntumasta. Hän ei vielä siinä vaiheessa tiennyt kuvista mitään ja perusti kantansa edeltäneiden vuosien kokemuksiin tyhjästä salosta.

    Oikein sijoitettu nuolukivi voi  toimia syöttinä , jonka läheisyydestä on mahdollista metsästää juuri ne oikeat haittaa aiheuttavat hirviyksilöt pois pahan teosta.

     

    Planter

    Ei taida moni metsänomistaja nielaista nuolukivien markkinointimainosta:

    ”Edellä oli maininta puustovaurioiden lisääntymisestä nuolukiven ympäristössä . Onko otettu huomioon , että reilusti sama määrä vaurioita saataisi löytyä huomattavasti laajemmalta alueelta , jos nuolukiveä ei olisi?”

    Aika harva on niin ystävällinen naapureita kohtaan, että kerää laajemmalta alueelta hirvet omaan metsäänsä tekemään tuhoja ja on kiitollinen, että naapurit säästyvät niiltä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)