Keskustelut Metsänomistus Listaamaton yritys metsätalouteen

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Listaamaton yritys metsätalouteen

    Metsävähennys keskustelu ketjussa Panun pohdinta koskien metsätalouden harjoittamista yrityksen kautta herätti ajatuksen ko liiketoiminnan harjoittamista listaamattoman yrityksen nimissä. Nythän yritysten tuloksen vero lasketaan kohta 18%:iin. Lisäksi listaamattomista yrityksistä pystyy nostamaan ilman omistajille tulevia veroja jopa 150000€, kun nettovarallisuus antaa siihen mahdollisuuden. Metsätaloushan on melko pääomavaltaista. Ehkä kannattaisi.

    Nyt voisi ryhtyä heti toimenpiteisiin. Pari vuotta menisi pienellä tuotolla ja parin vuoden päästä alkaisi nettovarallisuus kohota ja sen jälkeen tuloutusta olemattomilla veroilla. Jos somevaikuttajat tässä onnistuu, niin miksei metsänomistaja. Rinnalle tietysti somehörhöilyä metsässä.

  • Panu Panu

    Jos metsät ovat käyttöomaisuudessa niin arvonmuutos eli vuotuinen kasvu verotetaan vuosittain riippumatta hakkuista.

    Huojennettu osinkojen vero% on tällä hetkellä 7.5% eli se tulee yritysveron päälle. Silloin ollaan yhteismetsän verotasossa suunnilleen.

    MaalaisSeppo

    Näin on, kuten Panu sanoi. Eli kokonaiverotaso 25.5 % parin vuoden päästä. Mutta ehkä yritysmuoto antaa omistajilleen muita etuja kuin normi metsänomistus.

    Pete

    Tätä olisi hyvä vaikkapa Metsälehden selvittää perusteellisesti. Minulla on käsitys, että metsäkiinteistö arvostetaan taseessa lähtökohtaisesti hankintahintaan. Tämä kannattaa muistaa jos siirttää metsätiloja yhtiöön aporttina. Millä arvostustasolla tämä kannattaa tehdä? Varainsiirtoveroseuraamus tulee arvostustason mukaisesti. Jos oma ostohinta on matalampi kuin arvo aporttina, niin tulee luovutusvoiton veroseuraamus, mutta jos arvo on alhaisempi niin saako luovutustappion hyödykseen? Metsävähennys ilmeisesti ”häviää”, eli jos yhtiö myöhemmin myy metsätilan niin mitään metsävähennyksen tuloutusta ei seuraa? Vai seuraako se jo aporttina siirtämisen yhteydessä, tuloutuuko metsävähennys siinä? Taseessa olevaa arvoa voi sitten tilinpäätöksessä laskea tai nostaa ja tällä on tulosvaikutus. Edelleen en ole varma, mutta ilmeisesti maa-alueen, joka metsäkiinteistökin on, arvon taseessa voi pitää hankintahinnan suuruisena vaikka tekisi hyvinkin reippaita hakkuita. Mitään pakkoa arvon alaskirjaamiseen ei tällaisessakaan tapauksessa ole? Jos näin on, niin yhtiön nettovarallisuus nousee aloittevallakin yhtiöllä nopeasti kun hakkuutuloilla voi maksaa metsätilan hankintaan otetut lainat (jos sellaisia on onnistunut saamaan) nopeastikin pois.

    Sitten kannattaa myös tarkkaan miettiä tilannetta jossa metsäomaisuudesta luopuu osittain tai kokonaan. Ja mitkä veroseuraamukset koituu sukupolvenvaihdoksessa ja vähemmän suunnitellussa sukupolvenvaihdoksessa, eli jos kuolee?

    MaalaisSeppo

    Tuota sukupolvenvaihdosta olen pohtinut. Ensin tietysti tilan myynti lapselle sukopolvenvaihdoskaupalla verottomasti. Hän sitten myy samaan hintaan metsän ko yritykselle samalla hintaa, jolloin ei tule myyntivoiton veroa. Voisi ajatella, että ostaisin itse osuuden ko yrityksestä em myyntituloilla.

    Lapsi ja muksen minäkin voisin olla hommissa ko yrityksessä olemattomalla palkalla. Runsaasti olisi kuitenkin automatkoja verottomalla km korvauksella. Jne.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)