Keskustelut Tekniikka Lisää kaivoksia Suomeen

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Lisää kaivoksia Suomeen

    Suomi on pinta-alaltaan suuri ja hyvin harvaan asuttu maa, jonka maaseutu on jo muuttunut tai muuttumassa käytännössä lähes asumattomaksi. Tämän takia kaikkien luonnonvarojen hyödyntäminen soveltuu maallemme erittäin hyvin. Kaivostoiminta on niistä yksi. Se on kansainvälisesti säilyvä ja kasvava ala, jota tullaan harjoittamaan niin kauan kuin maapallolla on ihmisiä. Kaivosalan tahallisen syyllistämisen ja uhkakuvien luomisen lopettaminen on uuden hallituksemme tärkeimpiä tehtäviä.

  • Lenkopetäjä

    Se taitaa olla haasteellisin tuon paskakasan kohalla että sinne ajettiin 90-luvulla 5-7vuotta kokkolasta jarosiittiä ja haudattiin hiekkamaahan.kiinaan ei kelevannu nii toivat tänne.se on senverran hapanta settiä että pohojaveet ihimeissään

    mehtäukko

    Vihreille vouhakkeillehan tuo pitäisi antaa ”työn alle”. Siellä on joutilasta sakkia lapion varteen ja syytää se junan vaunuun.

    Lenkopetäjä

    Se on totta?

    Aimo Jortikka

    Ruotsissa Kiirunan kaupunki siirretään muualle kaivoksen tieltä. Ja kaivoksen omistaa valtion yhtiö.  Eli jos maan alta jotain arvokasta löytyy, ne kaivetaan, oli sitten vaikka kaupunki päällä.

    Puuki

    Kunnollinen vakuus ennallistamiseen pitää ainakin saada aikaiseksi.  Ainakin yksi ulkomaalaisten omistuksessa ollut ex-kaivos on jo jäänyt veronmaksajien riesaksi Suomessa.

    Tuulimyllyhommassa sama juttu mutta siinä vuokranantajat maksanee aikanaan ne kulut , jos on huonot sopimukset tehneet.

    Perassic Park

    Tuo esim. Sähkölinjojen veto toisen omistaman maa-alueen läpi. . .

    No ajatus on tässä ns. Yleinen etu.

    Edellinen on kyllä monitulkintainen jos ja kun verkkoyhtiöt ovat yksityisiä nykyisin.

    Saavat yksityisenä käyttää lähes viranomaisvaltaa ja taitaa lainsäädäntö myös hengeltään olla että sillä turvataan sähköverkon veto.

    Samaa on etenkin vanhassa kaivoslaissa, sillä pyrittiin lähinnä turvaamaan kaivoksen perustaminen.

    Uuden kaivoslain alaisia kaivoksia ei taida olla vielä yhtään .

    Maanomistajan oikeus on yhä luvattoman heikko.

    Metsänmies

    Entisessä kotikaupungissani Outokummussa toimi kaivos ( tai kun louhintaa oli useammassa paikassa, pitäisi puhua kaivoksista) reilut 70 vuotta. Alkuaikoina jätevedet kulkeutuivat lähes puhdistamattomina Sysmäjärveen ja siitä alempiin vesistöihin. Järven kalat olivat vuosikymmeniä syöntikelvottomia. Nyt niitä voi tutkimusten mukaan syödä ilman terveyshaittoja, mutta harva syö. Jätealueella oleva Outolampi tuhoutui täysin ja kaivosten ympärillä olevat lammet ovat saastuneet. Kaivostoiminta loppui 1980- luvun lopppupuolella. Kaivos työllisti parhaina aikoina suoraan noin 1000 ihmistä, sivuvaikutukset päälle. Asukkaita kaupungissa oli tuolloin noin 12000. Nyt 30 vuotta myöhemmin lähes kaikki kaivostoiminnan merkit ovat kadonneet. Vain Keretin 96 metriä korkea torni, ja museokäytössä oleva vanha kaivosalue ovat muistona tuosta kaupungin kulta-ajasta. Ne alueet, joita ei ennallistettu ,ovat luonnollisesti pikku hiljaa maisemoitumassa itsestään. Entisen laaja-alaisen jätealueen, jota Sumpiksi kutsuttiin, päällä on golfkenttä. Viime vuonna kaupungin asukasluku painui alle 7000 tuhannen. Palveluista suuri osa on siirtynyt Joensuuhun. Ennen niin elävä kaupunki on iltaisin lähes autio. Teollisuuskylä vielä toimii, mutta kehitystä siellä ei ole viime vuosiin tapahtunut. Useampikin ulkomaalainen kaivosyhtiö on tehnyt malminetsintävarauksia ja koeporauksia kaupungin maaseutualueilla, ja uskovat, että vielä löytyy uusia malmioita. Jotain pienempää on löytynyt. Käsitykseni mukaan suurimmalla osalla Outokummun asukkaista ei ole mitään sitä vastaan, että sinne tulisi jälleen kaivostoimintaa. Ihmiset tietävät, että se olisi kuitenkin siistimpää ja ympäristölle turvallisempaa, kuin se on ollut jo loppuneissa kaivoksissa.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)