Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 103)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • Visakallo Visakallo

    Keväisin minäkin olen pöntöt putsannut. Käyttävät tosiaan ainakin pihapiirissä olevia pönttöjä talven aikana suojapaikkanaan ja samalla käymälänään. Naapuri tekee huolellista työtä. Hän kuumentaa pöntöt putsauksen jälkeen vielä sisäpuolelta kaasu-toholla. Siinä tulee ötököille noutaja.

    Metsuri motokuski

    Tuo täytyy ottaa itsellenikin käyttöön tuo tohon. Mulla onkin siihen sopiva väline pienellä kertakäyttö pullolla. Hyvä vinkki.

    Gla Gla

    Luontoradiossa kerrottiin, että vanha pönttö kiinnostaa uutta enemmän. Nyt on siis hyvä aika laittaa uusia pönttöjä puihin. Talvella ne tarjoavat hyviä suojapaikkoja linnuille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Polttodesinfiointi on hyvä idea. Sen jälkeen pönttöön voisi laittaa vielä uusia täytteitä eristeeksi talvella.

    Puuki

    Linnunpönttöjä voi tosiaan ripustaa mihin vuoden aikaan tahansa. 8 pönttöä on itselläni vielä ripustamatta ja aion ne laittaa paikoilleen ennen talvea.

    Puu Hastelija

    Olen tuota toholla pönttöjen desinfiointia harrastanut. Olen kevättalvesta putsannut vanhat moskat pois pöntöistä, laittanut reilun kourallisen kuivaa pehmeää kuttrilastua pohjalle ja antanut hetken toholla lämpöä. Niin pönttö on valmis kevättä varten.

    Tarvikkeet ja uudet pöntöt kulkevat kätevästi ja kevyesti pulkassa.

    Oletteko muuten törmänneet käsittämättömään ilkivaltaan? Aina joskus pönttö kierroksella tullut vastaan vanhoja pönttöjä,  jotka joku on mennyt polttamaan puussa.  Monesti pesintä on onnistunut,  mutta aina joskus lentoaukosta on liekit lyönyt niin, että pönttö ei ole kelvannut enää linnuille.

    Husq165R

    Sen ”vanhentamisen” voi hoitaa hieromalla multaa/savea uudesta laudasta tehdyn pöntön pintaan. Kelpaa paremmin. Olisko sojaväristä tms. kysymys.

    isaskar keturi

    Enpä tiedä onko mikään noista tarpeen? Kuka desinfioi luonnonkolot? Tai kantaa niihin pehmusteet?

    Meillä ainakin keväällä pönttöä ripustaessa tiainen istuu yhtä aikaa kärsimättömänä saman tikkaan päällä kuin ripustaja.

    Turha säntillisyys ripustuksessa turhaa. Yksi pönttö löysi asukin vasta, kun se keikahti kyljelleen. Samoin lintuihmiset (rengastajat) kertoi, että tikkaita ei tarvitse. Pöntön voi aivan hyvin ripustaa puolentoista metrin korkeuteen. Niin olen nykyään tehnyt ja kaikissa asukit.

    Taiki

    Reilu kaksisataa pönttöä on tullut laitettua. Enkä lähde noita metsästä etsimään ja puhdistamaan. Asukas saa valita ja laittaa kämpän mieleisekseen.

    Gla Gla

    Jos ei joka vuosi, niin parin vuoden jaksoissa tuollainenkin määrä olisi hyvä kiertää. Alkaa muuten kiinnitysnarut ahdistaa puiden runkoja. Ja turha kelvottomia pönttöjä siellä on pitää, esim. pilaantunut myyrävarasto, kuollut lintu tai talvella sontaa täyteen kertynyt pönttö.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 103)