Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 91)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • lintumies

    Puukiipijän pesäpaikan tekoon luonnossa tarvitaan pieni vasara ja pieniä viisisenttisiä nauloja, millin paksuisia.  Haetaan kuollut maa-tai pystypuu, paksukaarnainen mänty.  Sen  tyvikaarnanpaloista väsätään  naulaamalla puukiipijän luontaista pesäpaikkaa jäljittelevä kaarnanrakopesä.  Ensimmäiseksi naulataan  poikittainen jokin puunpala runkoon, ja sen  päälle sitten näitä kaarnanpaloja vesikatoksi ja seinäksi  sommitellaan. Käynti pesäpaikkaan tapahtuu  jätetystä sivuraosta tai kokonaan alhaalta käsin.  Nämä kestävät ainakin muutaman vuoden, luontaiset pesäpaikat  tuhoutuvat parissa vuodessa, kun sateen liottama kaarna irtoaa.  Käpytikka ei älyä tuhota tällaista pesää. Puukiipijän lautapönttö, jossa on näkyvä sivureikä, tuhoutuu lähes varmasti. Tähän aikaan vuodesta puukiipijä jo alkaa tehdä pesää. Se on aikainen pesijä.

    Metsuri motokuski

    Eikös kaikkien lintujen pönttöjen lentoaukot pitäisi aina pellittää ettei oravat ja tikat niitä tuhoaisi. Uskon että jos puukiipijän lautapöntönkin kunnolla pellittää niin poikaset säilyy.

    Perko

    Onko tietoa pöllöjen ihan oikeiden pöllöjen pöntön pehmusteista?  Kuulin joskus radiosta, että pitää täyttää lähes suuaukkoa myöten jollain lastulla ta heinällä jotta osake kelpaa. Olen viis vuotta sitten laitellut neljä onttoa pönttöä mutta eivät  ole kelvanneet asuttavaksi, mitatkin on likimain ohjeen mukaisia. Kuulin  reviirin valtaajan huhuilua ja puputuksia jotta elämää kyllä on.

    Gla

    Kerttuli: ”Onko sinun taktiikka ollut toimiva ja riittävä?”

    En tiedä, mikä on riittävä. Koitan hoidossa huomioida myös linnut ja kompensoida vahinkoja pöntöillä. Pökkelöiden tai pönttöjen määräkilpailussa en pärjää, en tosin hehtaareissakaan.

    Sellainen muistinvirkistys pönttöohjeista tänään tuli, että hömötiaiselle voi tarjota lautapönttöä, kunhan laittaa pohjalle esim. sahanpurua. Ja sitähän polttopuutyömaalla riittää. Toivottavasti ei ole liikaa teräöljyä seassa. Mutta kun tuo laji on nyt otsikoissa, taidan tehdä muutaman pöntön. Joku tosin väitti, että olisi paikkauskollinen. Millä sen 02…03-metsään saisi houkuteltua, jos väite pitää paikkaansa.

    pitkät neulaset

    Tervapääskyille eilen timprasin muutaman pöntön. Lentoaukko pohjassa. Saappaat nähä miten kelepaavat.

    Reijo Ruotsalainen

    Tulihan noita pönttöjä tehtyä pikkulinnuille kymmenkunta. ”Avopönttö” harmaasiepolle jäi ilman asukasta. Samoin puukiipijän kolmiopönttö.

    Mutta kaikki muut kelpasivat. Mukava niiden touhuja on seurata, kun osa pöntöistä on tässä pihapiirissä.

    Gla

    Minulla talitintti kelpuutti puukiipijän pöntön.

    Gla

    Ajankohtainen aihe taas. Aloituksessa mainitsemani hömötintti ja puukiipijä puuttuu edelleen. Uusi yritys tänä vuonna. Ja sen verran korjausta edelliseen viestiin, ettei talitintti puukiipijän pönttöön pesää tehnytkään. Muutaman risun ja sammaleen palasen jälkeen päätti hakea paremman kämpän itselleen, eikä pesinyt tuossa. Toivottavasti ainakin näin, eikä muuta sattunut.

    Metsänmies

    Perko kyseli pöllön pönttöjen pehmusteista.

    Kannattaa laittaa pohjalle reilusti kuivaa kutterinpurua ei tuoretta ,tai esim turvetta. Kuivattu sammal on myös hyvä alusta. Jos pönttö on tehty tuoreesta puusta, on turha odottaakkaan muutamaan vuoteen siihen asukkaita. Itse virittelin kolme vuotta sitten muutaman pöntön alueeelle jossa pöllön ääniä on kuulunut, asukkaita ei ole vielä näkynyt, pöntöt ovat jo sulautuneet maastoon.

    Apli

    Mulla sama homma, pöllöjä en ole saanu pönttöihin, virittelin vanhoista laudoista tehdyt pöntöt jotka tein Birdlife ohjeen mukaan ja haaveeksi jäi pöllöt, tikat hakkas pöntöt ja oravat piti niitä loppuajan varastoina..

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 91)