Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 103)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • kiipiä

    Mukava kuulla palstalaisten puuhastelevan pönttöjenkin parissa. Itselläkin pönttöjä pöllöistä telkkiin ja paljon myös tiaisten ja kirjosieppojen iloksi. Jokunen avomalli harmaasiepolle alueella jossa käki viihtyy. Jokunen vuosi sitten oli puupinossa leppälinnun pesä jossa käenpoikanen. Paikallinen lintumies kihlasi  kaverin. Yleensä keväisin vien paikkoihin jossa talvenmittaan olen hankintaharvennuksia tehnyt muutaman pikkulinnut pöntön.

     

    Metsänmies

    Mukavahan linnunpönttöjä on rakennella. Kun olen lukenut näitä pönttöjuttuja, olen huomannut, että into rakentaa uusia pesäpönttöjä on lisääntynyt. Onhan täältä saanut uusia ideoitakin niiden valmistukseen ja asennukseen.

    Gla Gla

    Hienoa, että keskustelun avaus ei mennyt hukkaan. Toisaalta kun ympäristöasiat on ollut viime aikoina korostetusti esillä etenkin tämän palstan keskusteluissa, voisi tosiaan ajatella asiaa niin, että metsätalouden harjoittaja pitäisi itsellään jonkinlaista velvoitetta laittaa pönttöjä, kun hoidetuissa metsissä epäilemättä pesäpaikoista ei tarjontaa kovin paljon ole. Mutta tämä siis ilman minkäänlaista ulkopuolista painostusta. Kun yksityisiä omistajia on 600 000 ja keskimäärin jokainen tekisi 2 kpl lisää pönttöjä, tuplaisi se heti taannoisen pönttökapanjan luvut. Kovin vaatimaton luku on siis tuo miljoona rekisteröityä pönttöä. Toisaalta yhtään pönttöä en ole ilmoittanut, joten pieni osahan kokonaisuudesta tuo miljoona taitaa olla.

     

    harrastelija harrastelija

    Eikös tässä ollut kampanjakin miljoonan pöntön rakentamisesta? puolikymmentä pönttöä tuli laitettua, mutta en ole jaksanut niitä sitten tarkemmin seurata.

    Käytännössä tuossa läheisellä autiotilalla, missä harrastelen metsähommia tökkää monenlaisiin pesijöihin. Vintille on harjan alle tikka tai palokärki nakutellut aukon. Tässä taannoin siellä oli haukan pesä. Jätin maasturin varjoon talon päätyyn töihin mennessä. Haukan poikaset olivat aloittaneet lentoharjoituksia ja 2 poikasta oli maasturin pellin päällä.

    Lähellä oli eräänä kesänä ollut lehtikurpan pesä, koska satuin juuri menemään tilalle aamulla, niin koko poikue mennä viiletti pihalla. Viime lesänä lähipusikossa oli teeren pesä, poikue pörräsi ensimmäisiä lentojaan pihalla.

    Klapikatoksissa on poikkeuksetta joku pesä sopivasti pinonn åäällä katoksen alla. Naapuriin rakensivat hevostilan ja kissat oppi perkaamaan pinossa olevia pesiä (:- – viime kesänä ei ollut yhtään räkättirastaan pesää.

    pikkutukki

    Onko Harrastelija pitänyt autiotilan rakennukset kunnossa vai joko ne oli liian huonossa kunnossa kun hankit tilan ( Arsenalilta ? Muistinko oikein ) .

    Metsuri motokuski

    Tuo Gla:n aloitus on erinomainen. Muistettava vain olisi että niitä pönttojä pitäisi olla monenlaisia eri lintulajeille. Todellinen lintujenystävä muistaa myös niitä harvinaisempia lintuja jotka pesivät pönttöihin. Netissä on paljon erilaisia vinkkejä eri lintujen pöntöiksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarjosin Sääksisäätiölle erästä vähäpuustoista luotoa tekopesän paikaksi. Eivät ottaneet tilaisuudesta vaarin, mutta linnut ottivat ja rakensivat männyn latvaan pesän itse! Vielä haluaisin metsääni liito-oravan ja valkoselkätikan. Niiden houkutteluun ilmeisesti tarvittaisiin pönttöjä.

    Metsuri motokuski

    MInusta liito-orava ja valkoselkätikkakin tulee jos metsä on niille ravinnonpuolesta sopiva. Valkoselkätikka ei niinkään tarvitse pönttöjä vaan vanhoja lehtipuita joissa on paljon lahoa. Liituri taas tarvitsee elinympäristöön paljon leppiä joidenka urpuja ja silmuja se syö. Liituri käyttää kyllä pesäpönttöjä hyvin mutta monessa talousmetsässä ei ole sopivia ruokailumaastoja. Liiturin elinympäristö on aika pieni alainen ja sen vuoksi ruokailupaikkoja pitää olla runsaasti. Toisaalta isot aukot katkaisevat liikkumisen toisille ruokailumaastoille kun liikkuminen tapahtuu pääosin liitämällä nimensä mukaisesti.

    Rane2

    Vaikuttaisi että liito-orava dikkaa asutuksesta,liikenteestä,katuverkostosta ja yleisestä ihmishälinästä samoin kuin tavallinen cityvihreäkin.

    http://www.kajaani.fi/sites/default/files/liitooravakarttaliite2.pdf

    Metsuri motokuski

    Se on totta että liituri ei välttämättä ole mikään korpien asukas. Monessa kaupungissa taajamametsät soveltuvat hyvin liiturin asuinalueeksi. Meidän tuossa lähikaupungissa on myös liitureita läpi virtaavan joen rannoilla joissa on niille hyvät ruokailualueet.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 103)