Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 103)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • puunhalaaja

    Sahapukilta ja muilta pöllönpöntöttäjiltä utelen paria asiaa. Millaiselle korkeudelle pöntöt asetatte? Onko väliä puulajilla? Entäs sijainti metsässä, metsuri motokuski puhui aukkojen laidoista, onko ne hyviä paikkoja? Lentoaukkojen ilmansuunta, onko sillä välilä?

    kmo kmo

    Telkänpöntöissä ainakin on tärkeää että telkkä pääsee suoraan lentämään pöntöstä ja pönttöön, ei ne minkään risukon tai oksikon läpi lennä.

    Telkän pesinnässä voi käydä myös niin että isokoskelo munii samaan pönttöön ja hoitaa hautomisen, telkän poikaset kuoriutuvat ensin ja isokoskelo lähtee telkän poikien kanssa maailmalle ja isokoskelon munat jäävät pönttöön. Enemmän telkistä löytyy kirjasta Telkkä ja isokoskelo – Rantapihan kutsutut vieraat.

     

    Nimetön

    Pöllönpöntöt kannattaa laittaa 3-4 metrin korkeuteen, puulajilla ei ole väliä. Avohakkuut ovat mainioiota saalistualueita, mutta pönttö kymmenkunta metriä aukon eunasta metsän suojaan. Ja vanhan ohjenn mukaan pöntöt tulee asettaa niin että lentoaukko on poispäin rungosta.

    Mottimasa Mottimasa

    Hyvä pöllönpöntön ripustuskorkeus on 4-6m, pikkulinnuille 1,5-2m. Puu lajilla ei taida olla mitään väliä, itse laitan kuuseen tai mäntyyn, pikkulinnulle koivuun ja haapaan. Aukkojen laidat ovat hyviä paikkoja, mutta mieluusti niissä varjoisampi reuna, muutenkin suuaukko ja koko pönttö puun varjoisalle puolelle ettei keskipäivän aurinko paahda asukkaita. Pöllön pöntössä pönttöäkin tärkeämpää on laittaa pöntön pohjalle vähintään 5cm sahanpurua, kuivaa sammalta tai heinää jottei munat jäädy kiinni pöntön pohjaan, pöllö munii jo maaliskuussa, jolloin koviakin pakkasia voi olla. Pehmusteettomaan pönttöön tuskin edes pöllö pesii.

    Sahapukki

    Pöllöt ovat pesineet kuuseen, mäntyyn ja haapaan asennettuun pönttöön ja korkeudeksi olen laittanut turvallisen tikapuunousun verran. Pohjapurut ovat pöllölle erittäin tärkeitä. Naaras kuopsuttelee pehkut mullinmallin ja pohja tulee varmasti näkyviin matalan purukerroksen alta.

    lintumies

    Metsurinkypärän alaslaskettu visiiri pelasti näköni ja ehkä henkeni kymmenen vuotta sitten, kun kiipesin hiirihaukan tekopesälle, ja siellä korkeuksissa pesikin viirupöllö.  Mitään ei ehtinyt  tekemään, kun se  pääsi yllättämään ja iski visiiriin. Jumalauta, se on pesällään  todella hengenvaarallinen olento.

    Gla Gla

    Minulle on jo pienenä opetettu, ettei lintujen pesälle ole syytä mennä. Oli sitten kyse talitintistä tai pöllöstä. Mutta minusta ei tullutkaan luontoharrastajaa, vaan metsätalouden harjoittaja.

     

     

    harrastelija harrastelija

    Vähän huono pönttöjen harrastaja, mutta silti pihalta kuuluu n. 10 erilaista lintuääntä. Joutsenet moukasee, niin että kuuluu kauas. Pari uiskentelee sulassa entiseen malliin. Teeret vetävät soidinmenoja järven loppujäillä. Pienemmillä linnuilla on lähipöheiköissä pesiä ilman pönttöjäkin

    puunhalaaja

    Kävin naapurin haavikossa ja huomasin tuoreen kolon. Puolihuolimattomasti napautin puuta, ja kolosta kurkkasi harmaapäätikka.

     

    harrastelija harrastelija

    Villisikoja tarhatessa ei tarvinnut rakentaa pönttöjä erikseen. Jos ruokaa on tarjolla riittävästi, niin linnut kyllä osaa pesiä. Parin vuoden päästä oli sika-aitauksen läheisellä metsittyneellä pellolla viisi harakan pesään 100 metrin säteellä. Varikset pesivät vähän etäämmällä – niitäkin sikisi ihan riittävästi.

    Sanonta ”moni aikoi ja aikoi kartanon – sai valmiiksi harakan pesän!” On kyllä vähän väärä vertaus, sillä harakka on tosi mestari pesän rakentajana! Harakan pesissä oli nimittäin kattokin!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 103)