Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 103)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • Nostokoukku

    Jos Puuhastelijalla on kertomansa toimintajärjestys pönttöjen kanssa ( kourallinen kuivaa kutteria ja sitten toholla lämpöä), on pönttöjen polttaja löydettävissä aika läheltä…..

    Jalmari Kolu

    Lueskelin kirjanpainajan vihollisista ja puukiipijä mainittiin. Kuusi pönttöä kahteen kuusikkoon vein. En tiedä tuliko mieleisiä, mutta laittelin sellaisiin paikkoihin että helppoa vilkaista kotoutuvatko.

    Petkeles Petkeles

    Koivuja tulee satunnaisesti kaulattua pesäaihioiksi.

    Gla Gla

    Puukiipijälle?

    Jalmari Kolu

    Muutaman ison koivun kaulasin moottorisahalla säästöpuuryhmästä jokunen vuosi sitten. Ei vielä havaintoa kenenkään koputtelijan toimista. Kävin syksyllä muutaman noita Metsäkeskuksen monimuotokoulutuksia ja eivät oikein osanneet vastata esim. tuohon kirjanpainajan luontaisiin vihollisiin ja niiden lisäämiseen. Lahopuuta on meillä koitettu lisätä ja monimuotoisuutta samoin. Mutta silti esim. 70-luvun alun taimiaineksella perustetut kuusikot ovat riskialueen reunassa ja viime vuonna naapuri ja minä jouduttiin hakkaamaan alkavan hyönteistuhon vuoksi aukkoa. Vielä pystyssä olevalla kuviolla on lumenkatkomia kuivia pystypuita jätetty ja sinne virittelin noita pönttöjä. Katselin runkoja pikaisesti ja ei mitään havaintoa mistään mullistavasta. Aiempi omistaja hakannut perinteisesti kaiken koivun kuviolta pois.

    Kirjanpainajalla pitäisi olla käsittääkseni yli 60 vihollislajia. Mutta liekö linnuista muita kun tämä puukiipijä?

     

    Gla Gla

    Puukiipijän pönttöjä ajattelin itsekin laittaa. Vaikkei kirjanpainajat vähenisikään, ei homma hukkaan mene. Ylläpidänhän pönttöjä muutenkin. Pari vuotta sitten merkkasin ne jo kartalle, vaikken pönttöjen lukumäärässä oikeille lintuharrastajille pärjää alkuunsakaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen kuvitellut että jotkut tikkalinnut löytävät kirjanpainajan toukat kuoren alta.

    140ärrä

    Pari vuotta sitten laitoin kaksi puukiipijän pönttöä reilun parinkymmenen muun seuraksi. Ei ole vielä asukkaita löytäneet, toisin kuin ne muut.

    Muutaman vuoden ajan on kuusiporia ollut ja kolmattakymmentä runkoa kaikkiaan poistettu (niistä niitä pönttöjäkin on tehty, luonnin kiertokulku on omalla palstalla semmoinen.) Ilmeisesti ne hakeutuvat kuusen kaarnan rakoihin etsiessään apajaa, sillä linnut (lajista ei havaintoa, tikkoja on kyllä paljon) on joistain kuusista nyppineet runsaasti irtokaarnaa irti keväiden ja kesien aikana, syksymmällä varsinkin juuresta. Viime kesä oli rauhallisempaa, taisi kirjanpainajat hakeutua puolen kilometrin päässä olevan avohakkuun reunalle, jossa onkin jo mukavasti monimuotoisuus saanut uutta ainesta.

    Joitain pystykuivia kuusia on jätetty paikalleenkin, mutta ne ei näytä pesänrakennukseen kelpaavan, vaikka vanhimmilla alkaa jo olemaan ikääkin.

    Sulli

    Puukiipijä ei liene kovin merkittävä kirjanpainajan syöjä ,koska etsii hyönteisiä vain kaarnan rakosista. En tiedä saako lentävää edes kiinni. Pohjantikka sen sijaan näyttää kaivelevan irti olevan kuusen kuoren alta kp toukkia. Myöhäistähän se sitten on sen kuusen osalta. Ei kovin yleinen otus.

    Nostokoukku

    Sulli on jäljillä. Kuivien kuusten kuorimiseen on erikoistunut pohjantikka. Täällä päin ei ole juurikaan kirjanpainajan tappamia kuusia, mutta majavan tulvalammilta tapaa aina pohjantikan. On vieläpä ihmisen suhteen hyvin välinpitämätön lintu, ei arkaile ihmistä. Olen joskus nuoruudessani valokuvannut pohjantikka sen pesältä. Ei siinä tarvittu piilokojua, kunhan istui hiljaa mättäällä ja napsi kuvia poikasiaan ruokkivista tikoista.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 103)