Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 91)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • Nimetön

    Puukiipijä pesii hyvin pieniinkin rakoihin, joten kyllä tuo kolmiomallinen on paras. Olen tehnyt birdlifen mitoilla myös neliöpönttöjä, mutta ne ovat jääneet lähes aina tyhjiksi. Lintu katsoo ne ne ilmeisesti liian suuriksi pesänrakennusurakoiksi. Kolmiopöntöistäni reilu puolet on ollut vuosittain asuttuina

    A.Jalkanen

    Vaikuttaako pöntön haluttavuuteen, jos sen täyttää osittain lahopuun puruilla ja kuivilla heinillä? Pesäntekourakka olisi pienempi. Sahanpuru voi haista linnun nokkaan epäilyttävältä.

    Pönttöjen määrään on vaikea antaa mitään suositusta. Vaikka sen verran kuin jaksaa huoltaa. Ainakin purut olisi pönttöihin hyvä vaihtaa, että niissä olisi vähemmän lintukirppuja. Huolettomampi ratkaisu on tehdä tekopökkelöitä, tai jättää alueita hakkaamatta, lahopuun tuotantoon.

    MIISU4F

    Viime vuoden miljoona linnunpönttöä- kampanja taisi kerätä yli miljoona kappaletta uutta pönttöä. Mutta juuri se puhdistus jatkossa taitaa jäädä sitten tekemättä ripustajilta.

    harrastelija

    Tontilla on yksi telkän pönttö, kävin sen puhdistamassa ja laitoin kuivaa heinää vähän pohjalle. Muutama vuosi sitten oli lähisulalla virtapaikassa toista kymmentä telkkää keväällä. Asutusta on tullut naapuriin lisää ja viime keväänä ei tainnut urostelkkää olla, koska pesässä oli kesän lopussa 3 munaa?

    Saa nähdä miten käy tänä kesänä?

    Metsänmies

    Pönttöjä on tullut rakenneltua melkein joka kevät. Linnut tykkäävät enemmän vanhoista laudoista tehdyistä, tai ontoista pökkelöistä tehdyistä pöntöistä. Toissa keväänä teki räkättirastas pesän pöntön katolle, samaan aikaan talitintti pesi pöntössä. Sovussa tuntuivat elävän. Pönttö oli aitan päädyssä,lähellä kattoa.

    Apli

    Kymmenkunta pönttöa joka vuosi, hapaa jäniksille ja taitaa niitä hirvetkin syödä olen kaatanut kerran pari vuodessa.. Mukavaa puuhaa josta jää hyvä mieli. Pöllön pönttöihin en ole saanut asukkaita sitkeistä yrityksistä huolimatta.

    Metsuri motokuski

    Pöllön pöntöön pehmusteita pohjalle sekä hyvä rauhallinen paikka. Aukon laidat ja taimikkojen laidat hyviä paikkoja. Ei kuitenkaan reunapuihin.

    Planter

    Kyllä niissä kolmion mallisissa pöntöissä on pesitty, joissain on voinut olla sinitiainenkin, kun en ole pesimäaikaan kaikkia seurannut. Viiden tuuman laudasta tein, ihmissilmälle saattaa näyttää ahtaalta, mutta puukiipijä tunkee aika ahtaaseen rakoon. Pihan  halkopinossakin oli kerran kiipijän pesä. Pinossa oli tarjolla monenkokoista asuntoa, mutta oli valinnut 25 neliösentin yksiön. Pari tusinaa pönttöä on ripustettu.

    Jätkäpätkä

    Pihapiirissä on pönttöjä ja metsässä parikymmentä pönttöä, lisää pitäisi laittaa. Mitat ovat melko tarkkoja, varsinkin suuaukko, pikku tintille eli kuusi ja sinitiaiselle pitää olla 27-28mm ei yhtään yli tai kirjosieppo valtaa pöntön, talitintille 32mm. Harmaasiepolle ja västäräkille puolet etuseinää pois. Tikat tahtovat olla ongelma, metsässä on tikkoja todella paljon ja pöntöt saavat niistä osansa. Suuaukossa on pakko olla pelti.

    Sahapukki

    Pöllöille, eli  myyrien saalistajille on kolmisenkymmentä pönttöä.  Pikkulinnuille hieman useampi. Olen ripustanut uudisalalle johonkin keloon ”hyvityksenä” menetetyistä pesäpaikoista aina 2 pönttöä/ha. Ja uusia olen nikkaroinut tuulen kaatoja keräillessä. Pöllöjä pesii vuosittain vaihtelevasti muutamissa pöntöissä. Tänä vuonna viiru ja helmari. Pikkulintujen pöntöt on täyspesinnässä. En ole tuijotellut nuita hyvän pesäpaikan vaatimuksia-ohjeita kovinkaan tarkkaan. Ajatellut sen asian siten, että pesikööt muualla, jos ei pönttö kelpaa.. Kaikissa pikkulinnun pöntöissä on oltava tikkapelti, sen on kokemus opettanut.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 91)